7 hemmagjorda snaps till midsommar
Snaps är för många ett klassiskt tillbehör på midsommarbordet. På Systembolaget finns det flera färdiga varianter, men att smaksätta brännvin efter sin egen stil och smak är betydligt roligare.
Här är våra sju favoritsmaker:
LÄS OCKSÅ: Ät trendigt: Blåbärssmoothie med kokos
1. Björnbärssnaps med mynta
Du behöver:
2 dl björnbär
1 stjälk färsk pepparmynta
2 stjälkar färsk mynta
50 cl vodka
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en flaska. Låt stå i tre dagar och skaka 1-2 gånger om dagen. Sila och häll upp snapsen i serveringsflaska.
2. Hallonsnaps
Du behöver:
70 cl vodka
2 dl färska hallon
Gör så här:
Häll hallon och vodka i en flaska och skaka ett par gånger. Låt stå 1-2 dygn. Sila om du önskar en klar snaps.
LÄS OCKSÅ: 11 vackra blommor som du dessutom kan äta
3. Citron- och dillsnaps
Du behöver:
2 st dillkvistar
1 st citron
35 cl vodka
Gör så här:
Skölj citronen. Riv citronzest från hela citronen och blanda detta med dillkvistarna och vodkan. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila och häll upp i en serveringsflaska.
4. Flädersnaps med äpple
Du behöver:
30 cl Hallands fläder
40 cl vodka
1 lime
1 rött äpple, oskalat
Gör så här:
Häll Hallands fläder och vodka i en flaska. Riv zesten från en limefrukt och skiva äpplet i stänger. Lägg i både limezest och äppelstänger i spritblandningen och låt stå i kylskåp i en dag. Sila och servera kall.
5. Beska droppar
Du behöver:
2 kvistar färsk malört (eller 2 tsk torkad)
70 cl vodka
5 cl torr sherry
Gör så här:
Tryck ner malörten i en flaska och häll i spriten. Låt stå i 3-4 dygn. Sila genom ett kaffefilter och häll upp i serveringsflaska.
6. Apelsin- och fänkålssnaps
Du behöver:
1/2 apelsin
1/2 vaniljstång
1 msk fänkålsfrön
35 cl vodka
Gör så här:
Skölj apelsinen och skär sedan en tunn spiral från skalet. Klyv vaniljstången och lägg den tillsammans med apelsinskal och fänkålsfrön i en flaska. Häll över vodka och låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar. Sila och kyl snapsen innan servering.
7. Timjan- och citronsnaps
Du behöver:
35 cl vodka
2 kvistar citrontimjan
1 remsa citronskal
Gör så här:
Häll vodkan i en karaff och lägg i timjankvistarna. Lägg i citronskalet i spriten och låt stå i cirka 12 timmar. Ta bort citronskalet och servera snapsen kyld.
Fotokälla: Things we make & Honestly yum