Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

7 märkliga saker med din bebis – som är helt normala

12 jun, 2018
AvSofia Börjesson
Hannah i Girls med sin bebis.
Plötsligt skelar din bebis – är det normalt? Ja, du kan vara lugn. Här är 7 märkliga, men ändå helt normala, saker om din nyfödda bebis.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är en orolig tid, de där första månaderna med din förstfödda bebis. Varför skelar hen? Är inte genitalierna lite väl svullna? Och är det där attackbajsandet verkligen normalt? I den här artikeln går vi igenom några helt normala förekomster bland de nyligen nedkomna. Förhoppningsvis kan de bespara dig ett samtal till vårdguiden, eller två.

Bebisen skelar

Din nyfödda har en hel del nya saker att hantera i den nya världen, och därför kan det ibland bli lite svårt med muskelkontroll och fokus. Det är dock helt normalt och snart övergående. Om barnet fortfarande visar tecken på att skela vid sex månaders ålder kan det dock vara klokt att kolla upp det.

Bebisen attackbajsar

Det som rör sig i barnets tarmar består mest av vätska, och det är lätt hänt att innehållet sprutas ut med kraft på en gång. Så länge bajsets färg och konsistens inte förändras är allt som det ska. Om bajset ändrar på sig eller är blodblandat kan det vara bra att uppsöka vården.

Annons

Bebisens huvud har konstig form

Ser din bebis ut som en liten utomjording med konformat huvud? Ingen fara. Det är en rätt tuff sträcka för barnet att ta sig ut från magen, men barnets huvud är mjukt och formbart så att födseln ska gå smidigare. Det kan dock leda till att huvudet ser lite konstigt ut till en början.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Skallbenet växer inte ihop förrän barnet är 15-18 månader gammalt, och det i sig ger hjärnan utrymme att växa. Storleken på det nyfödda barnets hjärna fördubblas nämligen de första 18 månaderna.

Efter en tid kanske du märker att barnets huvud verkar lite tillplattat på sina ställen, och det kan bero på att bebisen sover på samma sida i längre perioder. För att undvika detta brukar läkarna rekommendera att barnet byter position oftare och/eller att du bär barnet lite mer.

Att din nyfödda bebis kön är svullet eller att den har skorv i hårbotten är helt normalt.

Bebisens kön är svullet

Flickor eller pojkar – det är inte ovanligt att den nyfödda bebisens kön ser väldigt stort ut i jämförelse med resten av kroppen. Det beror på mammans hormoner som utsöndrats före och under förlossningen, och det är ingenting att oroa sig för. Av samma anledning kan även bebisens bröst se svullna ut.

Annons

Om svullnaden inte har gått ner efter en eller två veckor kan det vara bra att konsultera med BVC.

Bebisen nyser och snorar

Små bebisar nyser och snorar, och även det har att göra med mammans hormoner. För det första så andas nyfödda barn bara genom näsan, nysningarna är ett sätt för bebisen att rensa näsan från slem och fostervatten och beror inte på förkylning.

Så länge barnet inte hostar eller piper är det förmodligen ingen infektion eller allergi, men om nästäppan blir jobbig för barnet finns pipetter med koksaltlösning för nyfödda att köpa på apoteket. De hjälper till att rensa och dämpa svullnaden i näsan. Även bröstmjölk har en avsvällande effekt.

Nybliven mamma ammar på sjukhuset.

Skorv i hårbotten

Skorv i hårbotten och torr hud uppkommer ofta under bebisens första månader. Det är inget farligt, men det finns saker du kan göra för att bli av med det snabbare. Bland annat kan du smörja bebisens huvud med babyolja på kvällen för att morgonen därpå tvätta håret med barnschampoo och sedan gnugga försiktigt med en handduk. Du kan även använda en fintandad kam för att få bort skorvet efter att det mjuknat av babyoljan.

Annons

Skorvet försvinner oftast efter 6-12 månader, om det inte gör det är det bäst att kontakta BVC.

Bebisen är lättskrämd

Plötsligt slår din bebis ut med armar och ben – vad är det som händer? Det är förmodligen den medfödda mororeflexen som är en signal om att bebisen tror att hen faller eller blir skrämd. Ofta händer det i sömnen, och det är inte ovanligt att barnet vaknar av den plötsliga ryckningen. Det är dock helt normalt eftersom bebisen har mycket att lära sig och bearbeta som nytillkommen, och nervsystemet är inte helt färdigutvecklat och koordinerat än.

Om bebisen har återkommande spasmer eller ryckningar som inte verkar vara mororeflexen är det dock bra att kolla upp dessa med BVC.

Foto: IBL

Källor: Parents, Healthy Way, The Bump, Karolinska Universitetssjukhuset, Libero, Doktorn.com, 1177

Läs mer:

Här är de 10 populäraste bebisnamnen i USA just nu – är ditt namn med på listan?

7 svenska bebisnamn som amerikanerna inspireras av från Ikea

25 unika bebisnamn att inspireras av

Annons