7 tecken på att du drabbats av graviddepression
Att vara deprimerad under sin graviditet – det vill säga att hamna i en graviddepression – är vanligare än många tror. Av alla gravida kvinnor drabbas ungefär 5-10 procent, och det är många som lider i det tysta. För trots att det är så pass vanligt är det få som vill prata om att man mår dåligt.
Ofta upplever man att det finns förväntningar, både från sig själv och från sin omgivning, att man borde vara lycklig under graviditeten. För den som är utsatt kan det också vara svårt att veta vad som är vanliga graviditetssymptom och vad som är symptom på en graviddepression. Att inte söka vård, trots att det innebär ett stort lidande, är därför vanligt.
Lider du av graviddepression? Här är sju vanliga tecken.
1. Du känner dig nedstämd under en längre period
Nedstämda känner vi oss alla då och då och det är egentligen inget konstigt med det. Om nedstämdheten däremot präglar ditt liv och hindrar dig i din vardag är det något mer än att bara ha en dålig dag eller en usel vecka. Om du känner dig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor kan det vara ett tecken på att du är deprimerad.
2. Du har svårt att ta initiativ
Om du drabbats av graviddepression så känns vardagen oftast oöverstiglig och du har svårt att ta initiativ och får stark beslutsångest.
3. Du har svårt att koncentrera dig
Du känner dig trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.
4. Du har sömnstörningar
Du har problem med sömnen och känner dig väldigt trött.
5. Du känner oro och ångest
Humöret växlar och du känner ofta ångest, stark oro eller panik.
6. Du känner ett minskat känslomässigt engagemang
Du känner dig likgiltig och är inte lika känslomässigt engagerad som du brukar vara.
7. Du känner skuldkänslor och hopplöshet
Du har ofta obefogade och återkommande, starka skuldkänslor och känner hopplöshet och hjälplöshet.
Misstänker du att du har drabbats av graviddepression? Det bästa sättet att få reda på om du är deprimerad är att vända dig till vården för bedömning, exempelvis via Magdalena-studien eller direkt till din mödravårdscentral eller husläkare.
Källa: Magdalenastudien, 1177.se Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.