Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

9 goda matsvampar du kan plocka själv

30 jul, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Finns det något godare än en kantarelltoast gjord på egenplockade kantareller? Här är ytterligare åtta goda matsvampar du kan plocka själv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En av de stora fördelarna med hösten är all den goda svamp som dyker upp i skogarna. Det finns cirka 10 000 svamparter i Sverige varav drygt hundra anses vara bra matsvampar. Här är nio av de vanligaste matsvamparna som du kan plocka själv.

LÄS OCKSÅ: 6 recept på somrig buffémat värdig ett lyxhotell

1. Trattkantarell

Utseende: gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Växer: oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.

För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

Utseende: färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.

Växer: juli-oktober i löv- och barrskog.

För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

3. Sandsopp (även kallad Karljohansvamp)

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.

Annons

Växer: juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.

För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

LÄS OCKSÅ: Chiapudding – 8 recept att spara – och äta upp!

4. Stolt fjällskivling

Utseende: stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.

Växer: augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.

För matlagning: hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

5. Sotvaxskivling

Utseende: sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.

Växer: augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.

Annons

För matlagning: mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

LÄS OCKSÅ: 28 restauranger alla vegetarianer och veganer borde testa

6. Blomkålssvamp

Utseende: mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.

Växer: september-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.

För matlagning: låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

7. Smörsopp

Utseende: gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).

Växer: augusti-september i tallskog över hela Sverige.

För matlagning: god att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

8. Blek taggsvamp

Utseende: både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.

Annons

Växer: augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.

För matlagning: används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

LÄS OCKSÅ: Zucchinipasta med portabellosvamp

9. Fårticka

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.

Växer: augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.

För matlagning: bör blandas med andra, godare svampsorter då Fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

Annons