Åk på radikalsemester – och hitta dig själv
Sent en kväll förra sommaren befann jag mig plötsligt i en genomskinlig och självlysande kajak, det svarta karibiska vattnet som omgav mig var ljummet och stjärnorna glittrade på den mörka himlen. Inne på stranden brann mängder av facklor. Festen jag precis hade lämnat var i full gång och människor gled runt i maskeradkostymer föreställande djur av olika slag. Själv hade jag förlagt min lamamask i gummi någonstans på stranden och medan jag andades in den friska kvällsluften undrade jag stilla: Hur hamnade jag här … och vad tusan händer nu?
De senaste fem dagarna hade jag tillbringat med ett tjugotal främlingar, alla med olika bakgrund och livserfarenheter (en stormrik nomad som levde i en osedvanligt lyxig husbil, en börsmäklare från Australien, en professionell pokerspelare och en amerikansk sjundedagsadventist, för att nämna några). En sak hade vi dock gemensamt: alla hade bokat in sig på en livsomvälvande vistelse på Aerial BVI – en resort belägen på den privata ön Buck Island bland de Brittiska Jungfruöarna. Anläggningen drivs av den amerikanska entreprenören Britnie Turner, vars vision är att skapa en utopisk tillflyktsort dit människor kommer för att läka mentalt eller för att genomgå såväl själslig som finansiell utveckling.
Som nybliven 40-åring hade jag börjat söka efter mål och mening i livet.
Som nybliven 40-åring hade jag börjat söka efter mål och mening i livet och ville gärna omvandla mitt nystartade rese- och trendanalysföretag till en vinstdrivande framgångssaga. Med detta i åtanke anmälde jag mig alltså till Turners årliga ”Abundance summit” (hon arrangerar även sammankomster med rubrikerna ”Dream”, ”Love” och ”Strength”), där deltagarna får lära sig att generera välstånd som kan användas filantropiskt, dels genom tillämpad kunskap i fastighetsinvestering och aktiehandel, dels genom ”manifestering” och ”visionsskapande”. Dagarna på ön blev intensiva och känslomässiga (det gräts floder under de sena middagarna när var och en ställde sig upp för att dela med sig av nyvunna insikter), men också energigivande och euforiska. Mot slutet kändes det som om jag varit där i en månad och mina tankebanor gick i helt nya riktningar.
Radical sabbatical – radikalsemester
Sedan pandemin drabbade oss har människor i väsentligt högre grad börjat ägna ledig tid åt personlig utveckling och livsförbättring, en sorts transformativa kortresor som kommit att kallas för ”radical sabbatical” – radikalsemester, helt enkelt. Vare sig det handlar om en ålderskris, funderingar på skilsmässa, att påbörja eller avsluta en fertilitetsbehandling eller drömmen om att starta eget, når vi en punkt i livet då vi ställs inför ett vägval: antingen fatta ett avgörande beslut eller låta tiden ha sin gång. Att komma bort från vardagen och fokusera på sådant som verkligen betyder något kan hjälpa oss att hitta rätt riktning. Nu erbjuder en mängd företag – från Patagonia till PayPal – förmåner i form av extra ledighet, så att lojala medarbetare ska kunna lägga koncentrerad tid på personlig utveckling. Hur ”extrem” en sådan utvecklingsresa blir beror helt på vad vi vill åstadkomma och vår vilja att förändras.
Ibland har vi så fullt upp med våra yrkesliv att vi glömmer våra riktiga liv.
– En radikalsemester skakar liv i oss, säger Jenny Graham, grundare av nytänkande livscoachbyrån Saguaro. Man växer som människa och ökar sitt medvetande, vi tvingas fokusera inåt och tar förhoppningsvis itu med de där viktiga frågorna eller besluten som vi har undvikit.
– Ibland har vi så fullt upp med våra yrkesliv att vi glömmer våra riktiga liv, resonerar även Nick Hatter, en av Storbritanniens främsta livscoacher. Att resa till en ny plats rent fysiskt kan ge utrymme för helt nya inre perspektiv.
Nu dyker en mängd skräddarsydda konceptresor upp, utformade för att med laserlik precision tillgodose en uppsjö mänskliga behov. Vare sig du söker efter mening eller möjligheter så är sajter som Healing Holidays och Queen of Retreats utmärkta ställen att börja på i sökandet efter den perfekta radikalsemestern. Från känslomässig balans i Thailand (Kamalaya) och surfläger med traumabearbetning i Marocko (Resurface) till affärsutveckling i Costa Rica (Ralia) och kreativa semestrar i Grekland (Skyros). Marknaden för syftesspecifika gruppresor med fokus på självutveckling är kort sagt lika bred som djup.
Öppna upp för nya möjligheter
Tania Carriere är VD för Advivum Journeys som organiserar transformativa vistelser på Goodnestone Park Manor i engelska grevskapet Kent, ledda av professionella terapeuter.
– En radikalsemester har som syfte att göra deltagarna öppna för möjligheter, samtidigt som de kan släppa taget om sådant som tynger dem, säger Carriere. Identitet brukade definieras av geografiska platser, ålder eller yrken. Men nu tar vi våra öden i egna händer, vi väljer själva vad det innebär att ”leva fullt ut”.
Den nischade resebyrån Black Tomato har arrangerat flera så kallade ”Bring it back”-resor till ställen som Köpenhamn, Peru och Kuba, där deltagarna fått tillgång till expertis i form av mentorer och motivatörer. Tanken är att man lämnar hemmet med en fråga och kommer tillbaka med ett svar.
Att hitta sitt syfte, både privat och yrkesmässigt, är något som många vill prioritera.
– Vi märker att de här resorna blir alltmer populära, konstaterar Tom Merchant, medgrundare av Black Tomato. Att hitta sitt syfte, både privat och yrkesmässigt, är något som många vill prioritera. Det kan röra sig om att skaka liv i sitt entreprenörskap tillsammans med branschexperter på Island eller att bli inspirerad av konst-, design- och teknologikooperativ i Marocko. Andra områden som ökar är fokus på familj, samhälle, hållbarhet och hälsa.
Men går det verkligen att förändras under en så begränsad tidsperiod?
– Javisst, menar Carriere. Förändring kan åstadkommas på ett ögonblick. Om vi tillåter oss själva att agera annorlunda och se möjligheter i stället för begränsningar, då blir en förändring oundviklig. Det som tar tid är att samla mod nog att släppa taget om gamla självklarheter. Sen kan vi laborera med nya svar och vi vågar protestera mot rösterna inom oss som säger hur vi ”borde” vara.
– Att resa innebär per automatik miljöombyten och nya perspektiv, fortsätter hon. När vår närmiljö plötsligt är annorlunda får vi ofta förnyad självkännedom och det är i sådana stunder vi vågar satsa på något mer och större.
Rätt vägledning är A & O
Michael Boydell är livscoach åt chefer, styrelseproffs och elitidrottare och anser att radikala retreater är en fantastisk metod för alla som vill utveckla sin identitet.
– Det betyder inte att man måste göra av med en massa pengar eller utsätta sig för svårigheter och lidande, förtydligar han. En kvalitativ radikalsemester ska skaka om ens uppfattning om vad som är normalt. Steg ett är att ha en tydlig och genuin intention. Deltagarnas gränser ska utmanas samtidigt som de känner inre och yttre trygghet. Välrenommerade experter ska möta dem på rätt nivå och vägleda varje individuell process, som sedan leder till återupptäckt och förnyelse av jaget.
Saguaros Jenny Graham, som även arrangerar egna sexdagars-retreater via sitt företag Deep Rest, pratar också om vikten av vägledning.
En kvalitativ radikalsemester ska skaka om ens uppfattning om vad som är normalt.
– Rätt coachning före, under och efter en vistelse är helt avgörande, säger hon. Först som förberedelse, sedan för att kunna navigera mellan inre och yttre världar under själva retreaten och till sist för att landa på rätt sätt efteråt.
Att få adekvat handledning är särskilt viktigt i och med att deltagarna ofta genomgår omvälvande inre processer under en väldigt begränsad tidsperiod.
– Att plötsligt skifta fokus eller att bara försätta sig i stillhet kan vara väldigt omskakande, fortsätter Graham. Många av oss drömmer om att komma bort från vardagen, inte behöva stressa till jobbet varje morgon och ha massor av fritid. Men eftersom vi lever i en ständigt uppkopplad tillvaro och ofta värderar oss själva utifrån yrke och status, så är det inte alltid helt lätt att programmera om sig.
Av egen erfarenhet kan jag intyga att en transformativ resa är rena bergochdalbanan, till och med på en stillsam paradisö. Men var min radikalsemester effektiv? Jag har fortfarande inte blivit miljardär, å andra sidan har det bara gått några månader. Något jag faktiskt lärde mig var dock att tänka större, att våga, att identifiera och eliminera begränsande tankebanor och att förlita mig på att pengarna kommer (helt i linje med ”lucky girl”-trenden på bland annat TikTok). Och vet ni, i våras sjösatte jag ett stort event, jag har vunnit min första branschutmärkelse och jag har fler kunder än någonsin. Att vara övertygad om sin egen förmåga är en mäktig kraft – och ändå bara en bråkdel av allt som hände med mig i den där kajaken ute i karibiska sjön.
Ta en tänkarvecka
Bill Gates har gjort det sedan 80-talet – så här kan du lägga upp din egen veckoretreat.
- Hitta en plats i naturen där du kan avsätta tid med så få distraktioner som möjligt.
- Välj ett boende som är bekvämt och trivsamt.
- Planera för digital detox.
- Packa med böcker, pennor och anteckningsblock.
- Lyssna på podcasts eller radio om du känner dig ensam.
- Gå och lägg dig tidigt och stig upp när det ljusnar.
- Planera dina måltider och undvik gärna alkohol.
- Promenera mycket.
- Fundera på syfte och målbild, men oroa dig inte om du inte kläcker någon ”miljondollaridé”.
- Se det som en investering i dig själv – inte som en semester.
Foto: Mattias Björklund & Pauline Suzor