Alice Bah Kuhnke i exklusiv intervju i ELLE
Av Lovisa Lundström
Foto Eric Broms
Tre livsavgörande ögonblick har definierat Alice Bah Kuhnkes karriär. Det första upplevde hon bara 8 år gammal, hemma i sitt flickrum i uppväxtorten Horda i Småland. Sent 70-tal, stormönstrade tapeter. Och Alice mamma som högläste en saga om miljöförstöring och vikten av att ta hand om vår planet.
– Jag minns så väl hur den där sagan drabbade mig! utbrister Alice när jag träffar henne en kall vårtisdag 2019 i en vitmålad fotostudio på Södermalm.
– Jag blev rädd. Men lugnades av att mamma sa ”Alice, oroa dig inte, så här illa kommer det inte att bli. Vi kommer att ta tag i det här och komma på saker som gör världen bättre.”
Alice somnade den kvällen och lyckades så småningom tränga undan både sagan och de tröstande orden. Fram till ett bryskt uppvaknande när hon besökte en glaciär på Svalbard 40 år senare.
All vetenskap pekar på att vi måste göra stora förändringar – nu. Den vetskapen, och känslan av att jag har ett stort ansvar som vuxen och förälder ger mig eld varje dag.
– Vi åkte båt och när vi kommit en timme från land och stod på däck bad guiden mig att se mig omkring. Jag såg öppet hav i alla väderstreck. ”Här åkte jag skoter för 10 år sedan” sa guiden. Jag trodde att jag hörde fel, inte för 10 år sedan? ”Jo, precis här” fortsatte han. ”För 10 år sedan var det helt fruset. Is. Alice, det sker nu.” Jag tappade andan. Skakades om. Hörde ekot av mammas ord: ”Alice, oroa dig inte.” Där och då blev jag slagen av förtvivlan över vad vi ställt till med och barnet inom mig över insikten att min mamma hade fel. Jag blir illa berörd varje gång jag tänker på det. Jag har också fött barn till den här världen. Jag säger också till dem att det ordnar sig, att vi ska fixa det. Men vi har oerhört kort tid på oss. All vetenskap pekar på att vi måste göra stora förändringar – nu. Den vetskapen, och känslan av att jag har ett stort ansvar som vuxen och förälder ger mig eld varje dag.
Den tredje insikten som påverkat Alice Bah Kuhnke i hennes envisa och passionerade kamp för miljön, kom till henne under mitten av 2000-talet.
– Jag jobbade på Fairtrade och fick svart på vitt varför mina kläder var så billiga. Det var inte för att jag gjort bra kap – andra kvinnor hade betalat med sina liv. Småflickor, och mammor som jag, som levde i slaveri och trafficking hade sytt min tröja. Den insikten var fruktansvärd och präglade mig djupt.
Alice Bah Kuhnke om att klä sig hållbart
Hur klär du dig hållbart i dag?
– Jag köper svensk design för att kunna ställa frågor och ha koll på vem som producerat och hur. Jag handlar second hand, det vill säga sådant som vi redan använt jordens resurser till att producera. Och så följer jag influencers som har hållbart mode som yrke eller stort intresse för att få kunskap, tips och råd.
Var kommer ditt modemod ifrån?
– Jag ser det som mitt ansvar att göra allt jag kan. Jag kan välja att gå på Nobel – världens mest bevakade fest – och bara vara fin. Eller ta chansen att nå fram med ett budskap som kan göra världen bättre, som med min senaste Nobelklänning, uppsydd av andra människors kasserade kläder. Jag hade ärligt talat inte velat gå annars, man ser festligheterna mycket bättre hemma på tv:n. Men jag vill inte missa tillfället. Många blir irriterade och undrar om jag måste göra politik av allt? Ja! Det finns så många andra som inte vill göra politik av något. Politik är samhällsförändring. Jag har gjort valet att mitt sätt att leva ska vara att försöka göra så mycket bra som möjligt på den lilla stund jag har på jorden. Annars är det ingen riktig mening med livet. Jag vill försöka göra världen bättre när jag lämnar än när jag kom.
Favoritdesigners?
– De som tänker till. Svenska märken som Rave Review, Dem Collective, Carin Rodebjer och Filippa K som försöker göra mer och bättre. Från modeutbildningarna kommer snart också en hel generation som haft hållbarhet som en självklar del i utbildningen.
Du arbetar med miljöfrågor på högsta nivå. Hur vill du påverka?
– Jag vill förmedla kunskap. Det finns otroligt mycket fakta, sanningar om vad vi människor har gjort med vår planet och hur illa det är ställt med klimatet. Samtidigt fortsätter starka kommersiella krafter att vagga in människor i tron att vi kan leva på precis som förr. Jag möter många människor varje vecka som blir chockade över fakta. Vi makthavare är ansvariga för att göra de stora systemförändringar som krävs för att det ens ska bli en morgondag. Som vad vi äter, hur vi odlar, vilken energi vi använder och hur vi investerar våra pengar.
”Inte tillräckligt många politiker har vågat ta fighten”
Varför har det inte skett tidigare?
– Inte tillräckligt många politiker har vågat ta fighten. Man behöver vara modig som politiker för att ställa miljardföretag mot väggen. Det är också vad jag tänker driva i EU. Det ska vara dyrt att smutsa ner och förstöra förutsättningarna för kommande generationer. De som inte gör det ska gynnas.
Hur ska förändringen genomföras?
– Företag som ställer om till mer hållbar produktion behöver stöd. Men människor får inte hamna i kläm. Om anställda upplever att de får sämre liv på grund av de samhällsförändringar vi kommer tvingas göra väcks oro och frustration. Det slutar i massdemonstrationer som vi sett i Paris. Det är inte den ensamstående mamman som kör en gammal bil på bensin en gång i veckan till barnens fotbollsträning som bidrar mest till miljöförstöringen. Det är flygpendlarna, och de har råd att betala för en liten del av flygets utsläpp som ju flygskatten handlar om. Just nu utrotas avgörande arter som påverkar hela vårt ekosystem – oss alla. En katastrof pågår i det tysta. Det finns otroligt mycket att kämpa för som vi kommer att få stå till svars för om 10, 20 år. Jag vill kunna säga till mina barn och barnbarn att jag gjorde allt jag kunde. Det driver mig.
Det finns en motrörelse och en tydlig trend, fler människor vågar bryta mot normer och den statusen.
Finns det några positiva förebilder?
– I Kanada görs ett intressant arbete. I några delstater prövar man en modell där miljöskatter betalas tillbaka till folket. Det betyder att individer som har ett litet klimatavtryck får tillbaka mer skattepengar varje månad, jämfört med de som har stora klimatavtryck. De rikaste får betala medan medelklass och under det får tillbaka mycket. Häftigt tycker jag. Många gröna politiker tittar på detta, jag hoppas att vi kan prova i Sverige. Då kan människor känna en direkt effekt av att bidra till en hållbar framtid.
På 100 år har konsumtionen gått från att laga och bära plagg i åratal till att shopping är hög status?
– Vi har gjort så för att vi kunnat. Inte smickrande för oss människor. Shopping som livsstil ger uppskattning och status. De kommersiella krafterna är experter på att få oss att tro att vi behöver och vill ha. Det krävs mycket kunskap för att stå emot. Men det finns en motrörelse och en tydlig trend, fler människor vågar bryta mot normer och den statusen.
Har du lärt dig det?
– Jag har ju bestämt mig. Valt väg. Då blir det enklare att stå emot.
Hur lär du dina barn samma sak?
– Jag försöker att vara en förebild, de gör ju som jag gör. Jag visar hur man lagar i stället för att köpa nytt. Vi sätter familjemål för sådant vi kan förändra. Byta el, äta mer grönt, resa hållbart. Vi pratar om det orimliga i att köpa nån bandtröja de vill ha för 49 kronor. Hur har den producerats? När jag berättar om arbetsförhållandena i fabrikerna, om kvinnorna som inte får kisspaus, utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp och inte träffar sina barn och familj på ett år. Då vill de inte längre köpa den där t-shirten! Sedan är jag vegan, att kött fortfarande är norm är ohållbart. Att framställa kött tar mer energi än det ger, det finns inget försvar för det.
Går det att se effekt av den ökade konsumentmedvetenheten?
– Ja! Utbudet av ekologiskt och fairtrade har vuxit. Men det finns fortfarande för många företag som lever på att kunderna inte ställer frågor. Utsläppen ökar! Det mest avgörande vi kan göra för framtida generationer är att minska utsläppen av växthusgaser. Om vi alla reflekterar över det när vi handlar, förflyttar oss och äter så påverkar vi. Det handlar inte bara om en flygbiljett utan om att det faktiskt finns en påverkan i varenda sak du köper. Varje köp kan göra skillnad. Det ger oss möjligheter!
Vilket ansvar har influencers när det gäller att uppmuntra konsumtion?
– Jobbet som influencer kommer med ett enormt ansvar. Vi har skäl att vara kritiska mot dem som talar om det som någon betalar dem för att tala om. Men jag ser en motrörelse. Vi börjar se igenom det. Jag hoppas att influencers som försörjer sig på att kommunicera sin livsstil vill bidra till att även framtida generationer får leva på vår planet. Då måste de kanske välja bort vissa samarbeten och lägga till nya hållbara. Vi måste förändra normen att det anses fint att hela tiden köpa nytt. Influencerna kan göra ett stort jobb där. Jag hoppas att jag kan påverka med min livsstil. Vi behöver fler hållbara förebilder, som Greta Thunberg.
Alice om hur du får plaggen att hålla längre
Hur får du dina plagg att hålla längre?
– Jag vädrar mycket och tar hand om dem. Skorna jag har på mig i dag köpte jag till exempel för 17 år sedan. De kommer att hålla många år till.
Jag deltog vid ett av dina besök på Mistra Future Fashion, ett svenskt forskningsprogram som utvecklar återvinningsbar papperstextil. Hur snart kommer vi att köpa pappersplagg, använda ett par gånger och sedan kompostera?
– Jag hoppas att det är självklart inom 10 år. Mistra är beroende av att de stora modemärkena investerar.
Jag är glad att jag föddes med läggningen att se det mesta positivt.
Hur stort är problemet att vi inte ser konsekvenserna av klimatförstöringen som smältande isar och plasten i haven i vårt vardagliga liv?
– Vi gör inte det. Men människor i andra delar av världen gör ju det. Det kan bidra till att vi inte reagerar och agerar lika starkt som om vi hade förstått katastrofen. Men det finns de som förstår ändå. Greta Thunberg och miljontals andra unga människor har förstått. De är klokare än vi vuxna. Ur ett globalt perspektiv är det inte människorna i Sudan som tvingats lämna sina hem på grund av torka, delvis orsakad av klimatförändringarna, som bidragit till den globala uppvärmningen. De har bidragit minst. Men drabbas mest. När de tvingas lämna sina hem på grund av svält blir det konflikter och ännu större flyktingströmmar. Det finns till råga på allt människor som utnyttjar detta och säljer och köper människor som slavar, det blir krig, människor försöker fly till Europa och här har vi stängt alla gränser så att människor – barn! – dör på Medelhavet. Förr eller senare, och snarare snarare kommer vi alla drabbas.
Hur har du lagt upp ditt liv så att det är hållbart även i fråga om balans?
– Jag har lagt tid på att identifiera vad som är viktigt i mitt liv. Jag vill göra så mycket skillnad jag kan, då behöver jag hålla själv. Jag sover och äter mycket, rör på mig i vardagen, umgås med mina barn. Jag har tagit bort att titta på tv, umgås inte med människor bara för att jag måste. Jag har rationaliserat hårt.
”Några, som vill och kan, måste gå den tuffa vägen”
Har du offrat något?
– Nej, det känns som att jag har vunnit högsta vinsten! Mitt liv hade såklart varit enklare om jag inte hade valt att vara politiker och inte alltid sa vad jag tyckte. Jag får enormt mycket hat och hot, det har ökat senaste åren. Klimatpolitik väcker känslor eftersom det är så stora krafter som kan förlora på den. Men jag vill inte ta genvägar, det är inte världen betjänt av. Vi är alla bra på olika saker. Några, som vill och kan, måste gå den tuffa vägen. Jag vill gärna vara en av dem.
Var kommer din inre styrka ifrån?
– Framför allt min pappa som kommer från ett fattigt land, Gambia. När jag var barn sa han ofta: ”Du kommer att få det tufft i livet – du är kvinna och du är svart.” Det förberedde mig. Sedan är det nog till viss del uppfostran och till viss del genetik. Jag är glad att jag föddes med läggningen att se det mesta positivt.
I podcasten Värvet berättade du om en mörk period i din ungdom.
– Jag minns det som en väldigt märklig period, när jag var 14-15 år. Jag och min bästis hade väldigt mörka tankar. Vi tyckte att allt var hemskt, att alla vuxna var fruktansvärda, att det inte fanns någon mening med livet. Men den perioden gick som tur var över och har aldrig kommit tillbaka.
Vad drömmer du om nu?
– Jag hoppas att jag och min familj får leva länge tillsammans. Att jag får chansen att lära mina barn och lära mig av dem hur vi ska ta hand om den här planeten. Det är min dröm.
Har du nått dit du vill med din karriär?
– Sedan jag var barn har jag haft en stark vilja att göra skillnad. Jag hoppas att jag med andra gröna i Europaparlamentet får chansen att påverka makthavare och de andra stora partigrupperna så att vi tillsammans kan nå Parisavtalets mål, göra omställningen i den takt vi måste och stoppa den globala uppvärmningen. Så svaret är nej, jag vill göra mycket mer skillnad!
Så klär du dig hållbart – Alice Bah Kuhnkes 3 bästa tips
Fakta Alice Bah Kuhnke:
Namn: Alice Bah Kuhnke.
Ålder: 47 år.
Familj: Tre döttrar och maken Johannes Bah Kuhnke.
Yrke: EU-parlamentariker.
Följ: @alicebahkuhnke
Fotograf: Eric Broms/Lundlund
Stylist: Maria Montti/Lundlund
Makeupartist: Kristina Kullenberg/Lundlund
Hårstylist: Jacob Kajrup/Agent Bauer
Stylistassistent: Carolina Lampa
Fotografassistent: Joakim Rolandsson
Retusch: Lush Retousch
Tack till Auktionsverket.