Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Alla som säger att samhället är jämställt – läsa det här

11 mar, 2016
AvMats Bax
De här bilderna och siffrorna talar sitt tydliga språk om jämställdheten, både i världen och i Sverige. Och det finns en del att jobba på...
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
emma-watson

I höstas drev Elle UK en kampanj för att visa att det finns plats för fler kvinnor i maktens toppskick, under hashtaggen #MoreWomen.

För att visa på den skeva fördelningen redigerade man bort alla män från politiska möten.

Den här bilden på det brittiska parlamentets underhus talar för sig själv.

Så här såg ett möte från 2013 ut, med män på plats.

Läs också: Därför är vi feminister – 13 kända kvinnor berättar

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

 

… och så här såg det ut utan.

 

Den här bilden från ett G20-möte blev genast mycket tommare när männen tog bort.

Hur ser det ut i Sverige då?

Sverige ligger sexa i världen över störst andel kvinnor i politikens toppskick, en lista som toppas av Rwanda på 63 procent. I såväl regeringen som riksdagen är uppdragen relativt jämt fördelade mellan män och kvinnor.

Annons

Men hälften av landets kommunstyrelser har fortfarande färre än 40 procent kvinnor skriver SVT.

 

I svenska bolagsstyrelser är mansdominansen än högre. Särskilt i den privata sektorn. Där sitter män på fler än åtta av tio stolar. Hälften av de privata bolagen saknar kvinnor helt i styrelsen.

I kommunala bolag är sju av tio styrelseledamöter män, medan fördelningen i landsting och statliga bolag närmar sig hälften-hälften.

 

Ute på företagen är knappt en av tre chefer kvinna. ”Utvecklingen mot en jämställd chefskår går i rätt riktning – men alldeles för långsamt,” konstaterar Ledarna, Sveriges chefsorganisation.

 

Och om vi ser till lön så har löneklyftorna visserligen minskat de senaste åren, men män tjänar i genomsnitt fortfarande 13,2 procent mer än kvinnor. Störst skillnad (23,6%) är det inom landstinget.

En förklaring där är att män i större utsträckning är läkare, medan kvinnor oftare är undersköterskor, skriver Medlingsinstitutet, vilket går i linje med att mansdominerade yrken i snitt har högre lön.

Annons

Men! Även mellan manliga och kvinnliga läkare finns en löneklyfta:

”Totalt sett har lönegapet ökat från 4 794 kronor i månaden 2002 till 5 773 kronor 2012, trots att andelen kvinnor bland specialister ökar för varje år, vilket snarast borde motverkat klyftan,” skriver Socialistiska läkare i ett inlägg från 2013.

 

Kvinnor saknas även i skolornas historieböcker. I en granskning av fyra historieböcker för högstadiet som DN gjort var 10-16 procent av de namngivna personerna kvinnor. Detta trots att böckerna är skrivna utifrån den nya läroplanen från 2011 och alltså ska lägga särskilt fokus vid jämställdhet.

– Det här är upprörande ur ett demokratiperspektiv. Risken är stor att unga flickor struntar i historieämnet eftersom det inte handlar om dem, säger Ann-Sofie Ohlander till DN.

Mönstret upprepar sig på fler platser i samhället. På förra årets Bråvallafestival var 78% av de bokade artisterna män, ett vanligt mönster på svenska musikfestivaler.

Annons

Majoriteten av de filmer som görs i Sverige skrivs och regisseras av män och ser vi till Hollywood är bara en tredjedel av talrollerna skrivna för kvinnor.

Knappt var fjärde svensk professor är kvinna, trots att det gått 20 år sedan professor Agnes Wold avslöjade hur kvinnor valdes bort som professorer och forskare – trots att de hade bättre meriter än den man som fick tjänsten. Och trots att kvinnor oftare än män har en akademisk examen.

Även idrotten är full av exempel. Statliga Svenska spel har till exempel fått kritik för sin sponsring av svensk elitfotboll, där 92 miljoner gick till herrarna och 15 miljoner till damerna år 2014.

Presschefen Anders Jerat menar att det är ett strukturellt problem som är svårt att göra något åt: För att synas i den mer populära herrfotbollen är prislappen högre, och som sponsor kan Svenska spel inte motivera att betala mer för damfotbollen.

– Då är det inte längre ett marknadsmässigt pris, då är det välgörenhet, att vi skänker pengar och i princip betalar överpris, säger han.

un

Men trots att de där strukturella problemen som Svenska Spels Andreas Jerat talar om bevisligen finns på många platser i samhället kan de vara svåra att se. Tills någon visar det med en bild. Så nästa gång någon säger att vi lever i ett jämställt samhälle – visa dem den här artikeln.

Annons