Allt du behöver veta om trenden quiet quitting
Föreställ dig en arbetsplats där det anses tillräckligt att endast göra det som din arbetsbeskrivning säger att du ska göra. Inga ytterligare krav och inga oskrivna regler som mer eller mindre måste följas för att chefen ska bli imponerad.
Sedan pandemin har många börjat se på yrkeslivet annorlunda. Måste jobbet ta upp så stor del av den vakna tiden och vad är egentligen viktigt – på riktigt? Tankar som dessa har resulterat i en ny trend som just nu dominerar på sociala medier, nämligen quiet quitting.
Nedan listar vi allt du behöver veta om internetfenomenet!
Vad är quiet quitting?
Quiet quitting är en arbetstrend som fick sitt genomslag i efterspelet av pandemin då många omvärderade sin syn på livet.
Trots namnet har quiet quitting ingenting att göra med att du slutar på ditt jobb. Du dyker fortfarande upp, men håller dig strikt inom gränserna för det som krävs. Målet är således att du ska slippa hjälpa till med ytterligare uppgifter eller uppdatera mejlkorgen utanför arbetstid.
Målet med tankesättet är att undvika utbrändhet och hitta en sund balans mellan arbete och privatliv.
Hur översätter man quiet quitting till svenska?
Det går att översätta begreppet till ”tyst nedtrappning” och innebär alltså att man stannar på sin arbetsplats men endast gör det som ens arbetsbeskrivning säger att man ska göra.
Var kommer fenomenet ifrån?
Att quiet quitting just nu trendar på sociala medier beror på att den amerikanska TikTok-stjärnan @zaidlepplin postade en video på temat, men troligtvis har fenomenet sitt ursprung i Kina. Där användes nämligen den nu censurerade hashtaggen #tangping, som betyder "ligg platt", i protest mot övertidskulturen.
Är quiet quitting bra eller dåligt?
Det råder delade meningar om hur bra det är att anamma quiet quitting. Vissa menar att det gett dem livsgnistan tillbaka, andra säger att de ser det som en början till att förändra arbetsmarknaden och på sikt skapa en mer hållbar situation för både arbetsgivare och arbetstagare, medan några inte tror på det alls och menar att det är omöjligt att göra karriär om man inte överpresterar.
Artikelinspiration: BBC News
Foto: TT