Amerikansk viralsajt sprider lista om Sverige – detta är sant och falskt
Några timmar efter att 9GAG-artikeln publicerats på deras Facebook-sida (med 32,5 miljoner följare) hade den genererat tusentals delningar, kommentarer och gilla-markeringar. Men faktum är att mycket av det som påstås är falskt, eller åtminstone ordentligt förenklat. ELLE synade alla påståenden för ta reda på hur det egentligen ligger till.
1. Nordkorea är skyldigt Sverige 2,7 miljarder kronor för 1 000 Volvobilar de stal för 40 år sedan.
Sant. Typ.
1974 bestämde sig Nordkoreas dåvarande ledare, Kim Il Sung, för att han ville importera ett gäng Volvo 144. Närmare bestämt 1 000 stycken. Tyvärr bestämde han sig också för att inte betala för bilarna, men det tillkännagjorde han först efter att de rullade på Pyongyangs gator. Det gör de fortfarande, och Sverige skickar fortfarande en påminnelse varje halvår för att få sina 2,7 miljarder kronor.
Påståendet är alltså mestadels sant, men det handlar alltså inte om en nattlig kupp med nordkoreanska biltjuvar och fraktfartyg.
2. Du får inte döpa ditt barn till Ikea eller Elvis i Sverige.
Till hälften falskt.
Fram till 2009 fick man bara döpa barn till namn som var ”typiska för deras kön”, vilket till exempel innebar att flickor inte fick heta Elvis. Så är det alltså inte längre.
– Grundregeln är att ett namn inte får väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som bär det, eller av annan anledning inte lämpligt som förnamn. Men det finns ingen könskoppling till namnen längre, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
I dag heter 12 kvinnor och 2 082 män i Sverige Elvis (25-11-2016).
Vad gäller namnet Ikea är det ett företagsnamn, vilket i de flesta fall inte accepteras av Skatteverket som namn på en människa. Det finns inte heller någon i Sverige som heter det.
3. Svenska var inte Sveriges officiella språk förrän 2009.
Sant, MEN…
Det stämmer att svenskan inte hade någon särställning som huvudspråk i Sverige förrän 2009 års språklag. Innan dess upplevde vissa att svenskan hade en lägre ställning än minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli (tornedalsfinska), romani chib och samiska som sedan 2000 varit officiella minoritetsspråk i Sverige. Praxis var dock givetvis redan innan 2009 att svenska användes i offentligheten bland myndigheter med mera.
– Den hade ju en självklar ställning som majoritetsspråk i Sverige så man tyckte inte att det fanns något behov att lagstifta om det, säger Jennie Spetz, utredare på Språkrådet.
– Men frågan lyftes väl lite i och med EU och att engelskan fick alltmer inflytande och att svenskan inte var lika självklar i vissa områden. Men man ska komma ihåg att det är väldigt många länder som inte har lagstiftat om språk.
4. Sverige hade en kung Karl XII, men ingen kung Karl I-VI.
Sant, men inte hela sanningen.
Vi hade heller ingen kung Karl VII-VIII.
5. Erik XIII blev pirat efter att ha blivit avsatt.
Sant.
Söker du efter en Erik III bland Sveriges regenter genom tiderna kommer du att söka förgäves. Han var nämligen känd som Erik av Pommern. Men det är sant att han efter att ha blivit avsatt 1439 flydde till Gotland. Därefter härjade han som piratkung i Östersjön i tio år innan han försökte sälja Gotland till svenska staten, skriver historikern Herman Lindqvist.
6. Sveriges officiella Twitter-konto @Sweden lämnas över till en slumpmässigt utvald medborgare varje vecka.
Sant.
Det har inte alltid funkat helt felfritt dock, allra minst så i juni 2012 då Sonja tog över. När hon började skriva om judar vaknade många stora mediekanaler till, från NY Times till Al Jazeera.
Svenska institutet, som ligger bakom satsningen med det roterande Twitterkontot, menar dock att Sonja inte har brutit mot några lagar.
– Att det hon skriver väcker starka reaktioner förvånar inte. Men frihet att uttycka sig och debatt är en del av @sweden, vi påverkar inte hur Sonja uttrycker sig. Det här är inget som får oss att tänka om, sa Sergio Guimaraes, medieansvarig på Svenska institutet till SVT.
7. 89 procent av svenskarna pratar engelska som andraspråk.
Sant.
Svenskarna utsågs till och med så sent som 2015 till det folk som är bäst på engelska utanför länderna där engelska är förstaspråk.