8 enkla knep som hjälper dig att ta rätt beslut under det kommande året
Se över de val du gör – och varför du gör dem. Det kan bli början på ett smartare liv. Författaren Noreena Hertz hjälper dig på traven.
Har du någonsin förebrått dig själv för att du gjorde slut med en man som kunde ha varit Den Rätte? Eller för att du sa upp dig från ett jobb när chefen i själva verket hade tänkt befordra dig? Förmodligen har du dig själv att skylla för alla beslut som du ångrar – och något så trivialt som att skippa lunchen kan ha spelat in. Hur vi fattar våra beslut, och när, spelar roll och därför är det viktigt att lära sig det smartaste sättet att gå till väga.
Jag har ägnat de senaste sex åren åt att undersöka de färskaste forskningsrönen inom psykologi, sociologi och ekonomi kring varför vi gör de val vi gör – och hur vi kan fatta de rätta besluten utan att påverkas av yttre faktorer. Här följer alltså min metod för att ta sig an de dagliga besluten på klokast möjliga sätt – det är hög tid att bannlysa alla ”men tänk om” och bli fullt medvetna i våra beslutsprocesser. Det är dags att ta kontroll.
1. Ta tjuren vid hornen
Visst kan det vara lockande att dra täcket över huvudet, hålla för öronen och förtränga ett problem, trots att vi vet att det inte leder någonvart. Du kanske står inför ett dilemma just nu? Skippa hyresrätten? Stanna kvar på jobbet eller byta karriär? Sluta med p-piller och sätta in en spiral? För hälsans, ekonomins, relationernas och den framtida lyckans skull måste vi fatta snabba beslut.
2. Expert, schmexpert …
Skygga inte för att ta hjälp av så kallade experter. Detta säger jag i egenskap av just en sådan. Jag är till och med professor – rådgivare åt företagsledare, premiärministrar och presidenter. Fast jag är väl medveten om att vi experter har våra brister.
Studier visar att läkare feldiagnostiserar en av sex patienter, att sophämtare har förutspått konjunkturer bättre än finansministrar och att en katt lyckades få tre gånger större avkastning på en investering än professionella finansrådgivare. Undersökningar av hjärnan har avslöjat att så fort vi hör en expert prata, tenderar den oberoende beslutsfattardelen av hjärnan att slås av. Men vi ska alltså inte passivt följa alla råd – experter gör också misstag. Så innan du gör precis som din personlige bankman säger, eller köper den lila eyelinern för att hon på Mac sa att den skulle passa – skaffa tillräckligt med kunskap för att själv kunna komma fram till bästa möjliga beslut.
3. Var besvärlig och petnoga
Dagstidningarnas helgutgåvor innehåller mer information än en vanlig 1600-talsmänniska utsattes för under ett helt liv. Vi bombarderas med information dygnet runt medan studier visar att vi inte kan hantera mer än sju olika sorters information samtidigt. Den här konstanta störtvågen är som en modern variant av tortyr och det är upp till oss själva att medvetet skanna av och sålla bland all information.
Vi måste ställa de rätta frågorna och rannsaka svaren – alltså hellre framstå som ”besvärlig” eller ”korkad” än att bara ge upp. Internet må vara toppen för research, men det har uppskattats att ungefär en tredjedel av konsumentrecensionerna där är falska. Och även om de inte skulle vara det är recensenterna ofta extremt lättpåverkade: ser vi ett femstjärnigt omdöme är vi mer benägna att själva ge en femma, och ett lägre betyg innebär att vi tenderar att ge ett lågt betyg, även om det inte överensstämmer med vår verkliga uppfattning. Ett sätt att ta del av olika synpunkter är att bringa lite oreda i sitt Twitterflöde. Om alla vi följer är av samma skrot och korn – lika gamla, liknande bakgrund, samma värderingar – gör vi inga nya upptäckter.
4. Var inte så lättlurad
För att fatta klokare beslut måste vi känna till hur våra val påverkas av yttre faktorer. Ta nätdejtande: män vill hellre dejta en kvinna om de ser hennes bild mot en röd bakgrund. Eller det som hände när två par skor placerades i två olika rum, varav ett av rummen hade parfymerats med blomdoft. Shoppingfrekvensen var 84 procent högre i det parfymerade rummet – fast skorna kostade hundralappen mer där. Färger, dofter, ljud och känsel kan påverka våra beslut, men om vi är medvetna om det är risken inte lika stor att falla dit.
Här kommer en till liten pärla: folk är mer benägna att skriva på en namninsamling om frågeställaren vidrör dem försiktigt. Det kan vara bra att känna till, och en teknik som du kan använda till din fördel (fast börja inte klappa på din chef under nästa löneförhandling). Dessutom är chansen att få jobb större om du räcker över ditt cv till arbetsgivaren på en tung skrivplatta än en lätt.
5. Rensa bort fluffet
Forskning visar att vi lägger högre bud på en lägenhet där det doftar nybakt bröd (vi känner oss trygga) och mer lättvindigt köper en bristfällig finansprodukt om den presenteras i en grön broschyr.
Innan du själv faller i någon av de här fällorna måste du ta ett steg tillbaka och göra följande: föreställ dig ett alternativt upplägg, helt utan försök till yttre manipulation. På så sätt kan man neutralisera den typen av påverkan. Att medvetet reducera all form av ”förskönande paketering” hjälper också – så be om en kopia i svartvitt på den där rapporten, inte en i färg.
Och nästa gång du bokar ett hotell för att hemsidan ser så tjusig ut, föreställ dig samma information fast utan de där solnedgångsbilderna. Är hotellet fortfarande lika lockande?
6. Ät, sov och skippa spriten
Det är inte bara det här med att vara lättpåverkad som vi ska se upp med; vi kan lätt hamna ur kurs av helt andra anledningar – vårt kroppsliga och mentala tillstånd spelar en stor roll. Manliga studenter som fick se bilder på lättklädda fotomodeller fattade betydligt sämre finansiella beslut än när de fick se neutrala naturbilder. Andra rapporter har visat att de beslut vi fattar när vi är trötta kan jämställas med om vi varit fulla.
I en studie av villkorliga frigivningar visade det sig att nyckelfaktorn inte hade att göra med vare sig kön, etnicitet eller hur allvarligt själva brottet varit, utan huruvida domaren hade ätit eller inte. Strax före lunch hade fångarna bara runt 10 procent chans till villkorlig frigivning. Strax efter lunch ökade deras chanser till 65 procent. Så hur ska vi kunna ge bästa möjliga råd till en vän – borde hon avsluta en relation eller konfrontera den där mobbaren på jobbet – om vi inte är i form?
Det låter säkert anmärkningsvärt att livsavgörande beslut kan stå och falla med en lunch, men många studier påvisar att hunger kan ställa till det när vi står inför val. Så se till att du har ätit ordentligt när det är dags. Och om du känner dig lite pilsk, ta itu med det också.
7. Varva ner, tänk igenom
Om en akutläkare kan undvika misstag genom att ta det lugnt, så kan du det också. Innan du svarar på det där sms:et från en ny pojkvän eller chefens irriterande mejl – ta en paus och tänk efter, sedan kan du reagera. Fundera också på vilka distraktioner i vardagen du kan undvika. Som Barack Obama säger: ”Jag vill inte fatta beslut om vad jag ska äta eller ha på mig … Man kan inte ägna dagen åt att distraheras av småsaker.”
Vi kanske inte riktigt håller med Obama när det gäller kläder (inte mat heller, faktiskt), men småsaker kan faktiskt trötta ut oss. Så fundera över om den där förströelsen (Candy crush, skvallersidorna …) verkligen är ett måste och vilka punkter på att-göra-listan du kan vänta med, delegera eller stryka helt.
8. Ta kontroll
Det är när vi står inför riktigt tuffa beslut som vi känner oss som mest sårbara. Att lämna något ”åt ödet”, ge upp och förlita sig på ”männen i vita rockar” eller att vänta på ”tecken från ovan” är mänskligt – men passivt. I stället för att se ett svårt beslut som ett hinder på vägen, se det som en möjlighet till förändring och ett tillfälle att ta kontroll över din framtid. Det handlar om självbestämmande och överlevnad.
Se Noreenas Hertz TED-föreläsning How to use experts på Noreena.com.
Av Noreena Hertz Illustration: Magda Lipka Falck