Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Är mjöl gjort av avokadokärnor en mattrend att följa?

31 mar, 2016
AvMats Bax
Avokadons kärna sägs vara full av fibrer och antioxidanter. Trots det slänger vi ofta bort den. Borde vi äta den i stället?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att avokado är nyttigt är de flesta överens om. Men på sistone har det även blivit en trend att äta den bittra kärnan. På Facebook har ett videoklipp på hur du förvandlar kärnan till mjöl fått över 25 miljoner visningar sedan det laddades upp i mitten på mars – trots att avokadoodlarna själva menar att kärnan innehåller ”ämnen som inte är menade för människor att äta”.

Så varför äta avokadokärnor?

Enligt flera hälsobloggar, däribland One Green Planet, rymmer kärnan 70 procent av avokadons antioxidanter, tillsammans med kostfibrer och nyttiga oljor som är bra för hyn.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men bara för att det finns nyttiga ämnen i kärnan betyder det inte att det är nyttigt att äta den, menar nutritionisten Cynthia Sass, som avråder från att äta avokadokärnor.

– Även om det finns forskning på hälsofördelarna hos de ämnen som finns i kärnan så har man ännu inte kunnat slå fast att den är säker att äta, så man vet ännu inte riskerna kontra fördelarna, säger hon till Health.com.

Annons

LÄS OCKSÅ: SLÄNG INTE BORT DEN BÄSTA DELEN AV AVOCADON!

Flera frön och kärnor innehåller nämligen ämnen som i för stora mängder kan vara giftiga för människor. Nutritionisten Charlotte-Stirling Reed öppnar ändå för att pröva den nya trenden.

– Om du vill äta kärnan och dra nytta av några extra näringsämnen, antioxidanter och kostfibrer, gör det för all del. Men kom ihåg att du lätt kan få samma näringsintag från nötter, frön, bär och annan hälsokost, säger hon till Huffington Post.

– Med det sagt så är jag ett fan av att dra ner på matspill, så varför inte testa att mixa den och ha i gröten på morgonen.

Så här gör du mjöl av avokadokärnan

1. Sätt ugnen på 120 grader. Skölj kärnan ren.

2. Rosta i ugnen i två timmar. Du bör sedan kunna skala av kärnans yttre hölje.

3. Kärnan har en spricka i mitten. Sätt en kniv mot den för att dela den. Kärnan bör vara tillräckligt mjuk för att tärna.

4. Lägg den tärnade kärnan i en mixer och blanda till ett fint mjöl. Detta kan du ha som tillskott till smoothies. Blanda gärna med starka smaker som kakao, i och med att viss bitterhet finns kvar i mjölet.

MISSA INTE: Veganska chokladtryfflar gjorda på avokado

Annons