Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Bankernas bästa tips för din ekonomi under 2018

29 dec, 2017
AvMalin Ny
Vill du få pengarna att räcka längre nästa år? Här är bankernas tio bästa tips på hur du förbättrar din ekonomi under 2018.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Nytt år brukar betyda nya årslöften – och kanske drömmer du om att lägga undan mer pengar eller bara göra smartare val när det gäller ekonomin inför nästa år. Årsskiftet är också det perfekta läget att se över din privatekonomi en gång för alla, planera dina utgifter och hitta smarta vägar för att spara pengar.

– Många ger nyårslöften om att leva sundare, att börja träna med mera. Ett bra löfte till dig själv är att inför det nya året se över ditt sparande. Kanske kan du öka ditt sparande något eller börja spara regelbundet för att ha en buffert, till pensionen eller något som du drömmer om, säger Arturo Arques, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, i ett pressmeddelande.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är bankernas bästa tips för just din ekonomi under 2018:

Kvitta vinster mot förluster

Om du har sålt värdepapper och gått med vinst är det en bra idé att realisera eventuella förluster innan årsskiftet och kvitta dessa mot varandra. Har du gått med förlust kan du realisera eventuella vinster att kvitta mot. Det går inte spara förluster till ett annat år. Om det är så att du vill fortsätta äga de fonder eller aktier som du säljer, kan du alltid köpa tillbaka dessa igen.

Annons

Se över ditt sparkonto

Eftersom räntorna är rekordlåga har många banker noll procent i sparränta. Hos mer nischade banker kan du få omkring 0,75 procent med insättningsgaranti.

Se över ditt privata pensionssparande

En privatperson med tjänstepension får inte längre göra avdrag för privat pensionssparande, men för företagare och anställda utan tjänstepension är det fortfarande möjligt. Avdraget är max 35 procent på en årsinkomst på högst 448 000 kronor, och för att ta del av avdraget måste du betala in på kontot senast 31 december.

Se över dina PPM-fonder

I dagarna har det kommit in totalt 39,5 miljarder, i snitt 7 041 kronor, på PPM-spararnas konton. Pengarna fördelas enligt din tidigare valda fördelning. Se över fonderna – hur de har gått under året och hur tror du att de kommer att gå nästa år.

Tjänstepensionen

Om du vill byta tjänstepensionsbolag behöver du göra det innan årsskiftet, avsättningen till avtalspension går till den aktör som är vald 31 december varje år.

Annons

Ta kontroll över din skatt

Fram till och med årsskiftet har du fortfarande möjlighet att påverka skatten i nästa års deklaration. Om du vill veta hur mycket skatt du ska betala kan du göra en preliminär självdeklaration. En bra början kan annars vara att gå igenom vinster och förluster du har gjort på sina aktie- och fondaffärer. Har du vinster eller förluster kan de eventuellt kvittas bort. Har du haft jämkning på grund av ränteutgifter på dina bolån kan det, om du fått sänkt ränta under året, innebära att du betalat för lite i skatt för inkomståret 2017. Gör du dina aktie- och fondaffärer inom ramen för ett Investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring, behöver du inte fundera på kvittningsreglerna. Kom bara ihåg att du i stället blir schablonbeskattad i inkomstslaget kapital.

Att tänka på till nästa år

Fördela räntorna

Om ni är två eller flera låntagare kan det vara bra att fördela räntorna mellan er. Efter 100 000 kronor är skatteavdraget enbart på 21 procent, i stället för 30. Meddela banken hur räntan ska fördelas innan årsskiftet, då får ni det förtryckt i deklarationen.

Annons

Rot och rut

Rot- och rutavdragen påverkar den slutliga skatten så det är viktigt att betala fakturorna på rätt sida årsskiftet. Betalar du inte förrän i januari får du till exempel avdraget först i deklarationen 2019. Avdragen kan tillsammans uppgå till max 50 000 kronor per år (eller enskilt 25 000 kronor för rut, 50 000 kronor rot) och person. Skatteavdraget är 30 procent av arbetskostnaden för rot och 50 procent för rut. Viktigt att tänka på är också att du måste ha tillräckligt med skatt att kvitta avdragen mot.

Studenter – tänk på pengarna

Vid en beräkning av hur mycket studiemedel du kan få tas hänsyn till inkomster både från tjänst och från kapital, till exempel aktieförsäljning. Tänk på att försöka lägga det mesta på rätt sida årsskiftet så att inte ditt studiemedel minskar.

Betala räntor i tid

Kostnadsräntor, till exempel på bolånet, måste vara betalda innan ett årsskifte för att du ska kunna göra avdrag i nästa deklaration.

Annons

Nyheter inför 2018: 

Höjd ISK-skatt

Schablonskatten för sparande i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar höjs efter årsskiftet. Vill du få reda på hur du berörs kan du testa att multiplicera värdet på dina tillgångar med 0,00447. På ett sparkapital på 100 000 kronor betalar du med andra 447 kronor i skatt nästa år. En skillnad på 72 kronor jämfört med 2017.

Höjda basbelopp

Prisbasbeloppet för 2018 höjs till 45 500 kronor, och det förhöjda prisbasbeloppet till 46 500 kronor. Inkomstbasbeloppet har fastställts till 62 500 kronor.

Höjd fastighetsavgift

Taket för den kommunala fastighetsavgiften höjs till 7 812 kronor (för deklarationen 2019).

Källa: SEB, Avanza, Swedbank, Expressen Foto: IBL

Läs mer:

Vill du få ordning på din ekonomi 2018? Här är sakerna du måste ha koll på!

Här är de nya lagarna inför 2018

Feministisk ekonomiklubb guidar: 5 steg till ekonomiskt självförtroende

Annons