Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Gillar du fantasyserier? Då måste du läsa böckerna de är baserade på!

26 jun, 2024
fantasy böcker tv-serier
Älskar du fantasyserier och har sett alla som finns att komma över på streamingtjänsterna? Då måste du läsa böckerna de är baserade på! Perfekt sommarprojekt för dig som vill sätta tänderna i en ny bokserie.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Helle tipsar: 3 superbra tv-serier du antagligen missatBrand logo
Helle tipsar: 3 superbra tv-serier du antagligen missat

Sommaren är här, och med den tid att läsa. Tycker du om mystik och magiska världar? Då är de här tipsen för dig. Här är tre verk som gjorts till populära tv-serier – som du absolut inte får missa!

Magikerna av Lev Grossman

De här böckerna blev serien The Magicians på HBO redan 2015 och gjordes i fem säsonger. TV-serien kan beskrivas som en sorts Gossip Girl – fast med magi. Den utspelar sig på en skola för magiska konster, och bjuder på lika mycket magi som relationer och intriger.

Annons

Bokserien, skriven av Lev Grossman, innehåller tre romaner som även de utspelar sig på en magisk skola. Huvudkaraktären Quentin är en överpresterande high school-student som inte är särskilt cool eller populär, men väldigt begåvad och smart. Han söker efter mening i vardagen och tycker allting känns grått när han blir antagen till ett college för magiska konster – och samtidigt får reda på att allt han drömt om, parallella världar och magi, faktiskt finns på riktigt.

Den här bokserien är perfekt för dig som växte upp och läste böcker som Harry Potter och Narnia, och bara väntade på att det där antagningsbrevet från Hogwarts skulle dimpa ner i brevlådan, eller att du snart skulle ramla igenom en garderob som ledde till en magisk värld.

För Quentin är det precis det som händer. Magikerna-serierna har beskrivits som Harry Potter för vuxna, med mycket festande, sex och en hel del dåliga beslut. De skildrar även vad som händer när man leker med krafter större än en själv.

Annons

Serien består av tre böcker, första delen ANNONS The Magicians, andra delen ANNONS The Magician King och den tredje delen ANNONS The Magician's Land.

Silo-serien av Hugh Howey

En av Apple TV+ stora hitserier är den postapokalyptiska Silo, med ingen mindre än svenska Rebecca Ferguson i huvudrollen. Den är baserad på triologin av författaren Hugh Howey som utspelar sig i en dystopisk framtid, där det lilla som finns kvar av mänskligheten tvingas leva i en stor silo under jord.

Det största brottet man kan begå är att säga att man vill lämna silon och gå utomhus – och straffet för brottet är att man får göras just det: lämna silon. Utsidan är giftig och omöjlig att överleva i, men ändå finns det de invåndare som undrar om det inte finns mer där ute än de fått veta.

Annons

Huvudkaraktären Jules lever långt ner i silons djup. Hon är långt från utsidan och politiken som styr silons topp, men blir ändå övertalad att ta ett jobb på toppen. Väl där uppe ställer hon frågor som inte är populära, och ett intrikat nät av lögner börjar avslöja sig.

En spännande bokserie för dig som älskar dystopiska framtidsskildringar. Böckerna är fulla av starka karaktärsskildringar och väcker frågor om mänsklighetens största fiende: Dem själva.

Trilogin består av den förta boken ANNONS Wool, andra boken ANNONS Shift och den tredje och sista boken ANNONS Dust.

Amerikanska gudar av Neil Gaiman

TV-serien American Gods gjordes i tre säsonger och är baserad på Neil Gaimans klassiska bästsäljare Amerikanska gudar. Författaren, som är en av de största inom fantasy-genren, ligger även bakom andra populära böcker som blivit serie eller film, till exempel Stardust och Good Omens.

Berättelsen följer Shadow, som vi möter precis när han är påväg att bli utsläppt efter ett flera år långt fängelsestraff. Han möter en mystisk man vid namn Wednesday och går med på att arbeta för honom när han muckat, och snart dras Shadow in i en mystisk värld full av myter, magi och oväntade händelser.

Om du älskar gamla myter är den här boken perfekt för dig. Gaiman blandar fantasi och verklighet, väver in myter och religion från hela världen och frågar sig: Vad händer med alla gamla gudar när ingen tror på dem längre?

ANNONS Amerikanska gudar finns att köpa här.

Annons