ELLE-profilernas bästa boktips i sommar
Johanna Ljunggren:
Om tiden och vattnet: en berättelse om vår framtid
”Jag brinner för miljö, klimat och sociala frågor och ser människans relation till naturen och miljön som en trasig kärlekshistoria. Andri Snær Magnasons bok beskriver på ett vackert sätt hur den relationen uppstod – genom fornnordiska sagor, arv, historia, nutid, författarens egna tankar och forskning. Boken berör på alla plan – och få böcker om klimatförstöringen har en tonalitet som engagerar så mycket. Den borde läsas av alla.”
Amie Bramme Sey:
Queenie
”Candice Carty-Williams Queenie är en fulländad debut. Boken lockar till skratt, har hög igenkänningsfaktor och obekväma sanningar om hur dejting ofta ser ut för en svart kvinna som dejtar vita män. Internaliserad rasism och kvinnohat skildras på ett avslappnat sätt. Queenie utsätter sig för obehagliga och ibland våldsamma situationer utan att blinka, man känner igen sig och börjar reflektera över tidigare relationer. Jag älskar den här boken och alla jag rekommenderat boken till har tackat mig i efterhand!”
Kakan Hermansson:
Knäböj: om kvinnor och styrketräning
”Det här är en perfekt bok som blandar mina två största intressen: feminism och styrketräning. En otroligt välskriven och informativ bok – även om du inte är drottningen av knäböj, marklyft eller strikta pushar. Än. En bok om historia, om hur kvinnor alltid ska vara männens motsats för att hållas på plats och attrahera. No more, man, no more.”
Sandra Beijer:
Bli snäll igen
”Geir Gulliksen har gett mig några av mina bästa läsupplevelser och hans senaste roman gjorde mig inte besviken. Den handlar om femtioårige Henning som känner sig färdig med förhållanden. Han har haft kärleksrelationer sedan han var femton. Nu undrar han vem han kan bli utan tvåsamheten. Men vad Henning inte vet är att man bär varje relation inuti sig, vare sig man vill eller inte. De finns där inne, skvalpar omkring och blir en del av en. Ingenting upphör.”
Brita Zackari:
Flicka, kvinna, annan
”Jag tycker att alla bör, nej måste, läsa Girl, woman, other (Flicka, kvinna, annan) av Bernardine Evaristo, med fans som Roxane Gay och Barack Obama, för det är inte en svag stund i den boken. Med ett spann över hundra år får vi följa tolv kvinnors berättelser och livsöden i ett föränderligt Storbritannien. Det handlar om klass, sexualitet, utanförskap, könsidentitet och det är som det är med en riktigt bra bok, en sorg när den tar slut.”
Louise Åström:
Livlina
”Livlina är Happy Jankells romandebut som släpptes under våren. Den är självbiografiskt inspirerad med hypokondrikern Liv som huvudperson. Både jag själv och Happy är hypokondriker och jag fnissade mer än en gång av igenkänning, även om det är lite sorgligt också. Det är skönt att känna att det finns fler i samma klubb, det där med att inte känna sig lika ensam ni vet.”
Thérèse Hellström:
Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna
”Den omtalade boken fick mig att förändra hela min inställning till motion och hälsa. Att motion är bra har jag alltid vetat, men hur mycket det faktiskt påverkar även vår mentala hälsa var nytt för mig. Boken fick mig att lämna ’träningen för stranden’ och i stället fokusera på en träning som gör mig välmående. Jag blev så inspirerad att jag än i dag känner mig peppad att gå ut för en löprunda nästan dagligen – oavsett väder. Det här är boken för dig som behöver lite vardagspepp att äntligen komma igång med träningen, som ett redskap för att må bra mentalt.”
Linnea Henriksson:
Jag for ner till bror
”Ni vet som med en låt. Man bryr sig inte om vad den handlar om, den bara gör något med en. Något sånt har jag aldrig upplevt med en bok, förrän jag läste Jag for ner till bror. Det är en spännande handling – också. Det är smutsigt och vackert, skört och brutalt. Men för mig är boken om Janakippo framför allt en förälskelse i ett berättarsätt. Jag älskar Karin Smirnoffs korthuggna och krassa ton, som varken förskönar eller förminskar. Det är som det är. Jag läste en recension om sista delen i trilogin där böckerna beskrivs som handlingsdrivna, men att resultatet är tillståndslitteratur. Precis så är det. Boken bara gör något med mig – och det är det som är grejen.”
Happy Jankell:
Blixtra, spraka, blända!
”Penny Löwe är en hyllad ung författare. Efter en strålande debut väntar alla på Pennys andra bok – inte minst förlaget som gett henne ett rejält förskott. Men pengarna har hon festat upp i London och skrivkrampen är ett faktum. Boken är rapp, med ett högt driv och många igenkänningsfaktorer. Det är en riktig bladvändare. Trots att den är över femhundra sidor gick den fort att läsa ut, för man lämnas hela tiden med cliffhangers och frågor man måste ha reda på svaren på. Den är lättläst och kul, men även skavig och rå.”
Helle Schunnesson:
Antiken
”Ett vackert berättat triangeldrama om tre kvinnor, där teman som besatthet, avund och att höra hemma behandlas. Men den största behållningen för mig var den otroligt levande beskrivningen av den grekiska hamnstaden Ermoupoli. När längtan efter världen varit extra stark har Hanna Johansson stillat min abstinens med en gestaltning där man verkligen kan känna den tunga sensommarvärmen och höra den klirrande isen i ett glas cola på ett torg i Grekland. Läs och längta!”
Foto: Unplash