Allt du behöver veta om bröllop – stor guide
Bröllop är en av de största och mest minnesvärda händelserna i många människors liv. Det är både en hyllning av kärleken och början på en ny fas i livet. Att planera bröllop kan dock kännas rätt så överväldigande, framförallt för den blivande bruden. Det finns mängder av detaljer att ta in i beräkningen och otaliga beslut ska fattas. Men lugn – vi har samlat den viktigaste informationen för det perfekta bröllopet.
I den här guiden kommer du bland annat att kunna läsa mer om:
- Planera bröllop
- Kläder till bröllop
- Klädkoder
- Bröllopslokal
- Hindersprövning
- Vigsel
- Toastmaster
- Smekmånad
Planera bröllop
Att planera ett bröllop kan kännas som ett oöverstigligt berg, men det kan givetvis också vara spännande och glädjefyllt. Det första ni behöver göra är att göra en budget, välja ett bröllopsdatum och göra en gästlista. När ni har dessa viktiga komponenter klara kan ni börja boka bröllopslokalen, catering fotograf och florist. Ni kan också välja att ta in en bröllopsplanerare för att hjälpa er med detaljerna.
Vad kostar ett bröllop?
Hur mycket ett bröllop kostar är givetvis upp till var och en. Det finns många kostnader att spara in på – från att låna en bröllopslokal av någon ni känner eller att ha det i en trädgård med de närmaste, till att fynda allt från bröllopsklänning till bröllopsdekorationer second hand. Du hittar fler tips i vår guide till ett ultimat budgetbröllop.
Kläder till bröllop
Att veta vad man ska ha på sig på ett bröllop kan vara en utmaning för såväl brudparet som gästerna, men det finns några sätt att göra beslutet betydligt enklare.
Brudklänning
Ett av de beslut som känns viktigast för många blivande brudar är valet av brudklänning. Rekommendationen är att börja leta efter din bröllopsklänning tidigt, gärna 6–12 månader innan bröllopet, då det kan ta lite tid att hitta din favorit. Dessutom kan det tillkomma tid för att få hem eller justera brudklänningen så att den passar perfekt för just dig. Det finns många olika varianter att välja på – från en mer bohemisk klänning eller enkel brudklänning till lyxigare brudklänningar från Ida Sjöstedt eller By Malina.
Bröllopsskor
Komfort är A och O under bröllopsdagen, så fundera noga kring både klackhöjd, material och stil. De flesta blivande brudar väljer en vit brudklänning till den stora dagen, men allt fler tar istället ut svängarna i skovalet. Här kan du verkligen göra hur du vill och välja allt från klassiska bröllopsskor i form av vita klackskor, till mer tongivande skor i färg eller metallic som blir ett fint komplement till klänningen. Populära skomodeller är bland annat klassiska pumps, remsandaletter och trendiga mules.
Tips! Glöm inte bort att gå in skorna innan för att slippa skoskav under den stora dagen.
Brudbukett
Buketten som bruden traditionellt har under vigseln kan se ut på många olika sätt – från liten och kompakt till voluminös och luftig. När du bestämmer dig för hur din brudbukett ska se ut är några tips att utgå från vad som är i säsong just när ni ska gifta er samt vilket tema ni har i övriga dekorationer så att allt hänger ihop på ett harmoniskt sätt.
Klädkod
Det är viktigt att tänka igenom vad du som gäst bär på ett bröllop, eftersom det är ett sätt att visa respekt för brudparet och speglar det formella tillfälle som ett bröllop ofta är. Därför bör du välja en outfit som stämmer överens med hur formellt bröllopet är och som följer en eventuell klädkod som angetts av brudparet.
Att förstå vilken klädsel som stämmer överens med vilken klädkod kan vara en utmaning, inte bara för gästerna utan även för brudparet som ska sätta den redan på inbjudningskorten. ELLE guidar dig givetvis till hur du ska klä dig på ett bröllop med klädkod smoking eller frack. Dessutom hittar du en guide till klädkod kavaj och klädkod mörk kostym.
Klänning till bröllop
För att guida dig som ska på bröllop inom den närmaste tiden och inte vet vad du ska ha på dig har vi samlat de bästa tipsen på klänning till bröllopsgäster 2023. Är du i brudföljet? Då kan du även spana in de årets finaste brudtärneklänningar.
Psst! Ska ni fixa en möhippa för bruden? Spana in 8 grymma aktiviteter och lekar till möhippa.
Bröllopslokal
Att välja rätt plats för bröllopet är avgörande för stämningen under er stora dag. Det finns oändligt många olika bröllopslokaler i Sverige att välja mellan – allt från lantliga lador till lyxiga festsalar. De tre viktigaste sakerna att tänka på när ni väljer är framförallt er budget, hur stor gästlistan är och vilket tema ni vill ha.
Dekorera bröllopslokal
Ni kan i princip göra vilken plats som helst mer personlig och inbjudande genom att dekorera bröllopslokalen med allt från blommor och ljusslingor till andra roliga inslag som passar er som par och era gäster. Varför inte bygga upp ett photobooth någonstans på festen där gästerna kan föreviga minnen från kvällen? Det är också fint att ha ett hörn där gästerna kan sätta sig och skriva en hälsning i en gästbok som brudparet kan spara.
Bröllopsdekorationer
Ett tips för att piffa till vilken bröllopslokal som helst och få allt att kännas sammanhängande är att sätta ett tema som får genomsyra hela bröllopslokalen. Det kan till exempel utgå från färger, som plockas upp i allt från brudbuketten till placeringskorten, eller material som exempelvis jute, linne eller spets som återkommer på stolsöverdrag, inbjudningskorten och andra bröllopsdekorationer.
Bröllopslokal i Stockholm
Många väljer att gifta sig i mer lantliga miljöer där det ofta finns mycket plats och priserna är lite lägre, men det finns givetvis bra bröllopslokaler att hyra även i storstäderna. Ett sätt att hålla kostnaderna nere är att välja en där ni får ta med egen mat och dryck – här hittar du festlokaler i Stockholm där det är tillåtet.
Bröllopslokal i Göteborg
Även på västkusten finns det många fina alternativ. Här har vi samlat 14 festlokaler i Göteborg där ni får ta med egen dryck eller som har catering.
Hindersprövning
Det finns inte många saker som är måsten när det kommer till bröllop – men just hindersprövningen är faktiskt en sådan punkt som ni inte får missa.
Vad är hindersprövning?
Kortfattat är syftet med hindersprövning att Skatteverket ska se att det inte finns några hinder för er att gifta er med varandra. Det finns tre eventuella hinder som kan dyka upp i hindersprövningen och stoppa två personer att ingå äktenskap:
- Om en eller båda personerna är under 18 år
- Om personerna är nära släkt med varandra
- Om en eller båda redan är gift eller partner i ett registrerat partnerskap. Två personer som vill gifta sig och som redan är registrerade partners med varandra kan istället omvandla sitt partnerskap till ett äktenskap
Hos Skatteverket hittar du allt du behöver veta om hindersprövning och kan ladda ner blanketten, samt mer information om någon av er vill byta efternamn eller om ni vill gifta er utomlands.
Vigsel
Det är under vigseln som ni juridiskt ingår ett äktenskap och blir makar. Med andra ord är allt runtomkring, som festen och middagen, egentligen bara bonusar – och roliga sådana! Vigseln kan vara antingen religiös eller borgerlig och kan äga rum på olika platser. För att vigseln ska vara giltig ska den förrättas av en behörig vigselförrättare.
Borgerlig vigsel
Det kan finnas många olika anledningar till att ha en borgerlig vigsel. Många väljer att överraska nära och kära och gifta sig exempelvis i stadshuset, men det är också vanligt om man ska gifta sig utomlands och slippa extra pappersarbete. Ett vanligt upplägg är då att gifta sig borgerligt i Sverige och sedan hålla ceremonin under bröllopet utomlands (som då inte behöver ha någon juridisk bäring)
Skriva egna löften
Att skriva egna löften till vigseln kan vara ett fint sätt att uttrycka er kärlek och närhet till varandra. Börja med att reflektera över er relation och fundera på vad du älskar mest med din partner. Håll det personligt, hjärtligt och koncist, och öva på dem genom att läsa högt för dig själv så att du hör om det flyter på bra.
Efter vigseln
När vigseln är klar är det fint för gästerna att välkomna brudparet ut, till exempel på kyrktrappan om ni gifter er där. Tidigare har det varit vanligt med bröllopsris, men numera väljer många att välja andra alternativ som är snällare mot miljön och djuren, till exempel att ha såpbubblor på bröllop.
Smekmånad
Att åka på en gammal hederlig honeymoon är det perfekta tillfället att slappna av efter en lång tids bröllopsplanerande och ett bra sätt att fira ert äktenskap. Satsa på en bröllopsresa som speglar er som par och där ni kan göra det ni tycker bäst om; det kan till exempel från en romantisk resa där ni bor nära stranden, ett kulturellt äventyr eller en lyxig resort.
Men ni kan även tänka utanför boxen när ni väljer vart ni ska – varför inte åka hundspann i norra Sverige, ta dykcertifikat på ett varmt ställe eller backpacka till okända destinationer? Om ni har svårt att ta ledigt för en resa strax efter bröllopet kan ni även satsa på en så kallad mini moon till ett härligt spa för maximal återkoppling under ett dygn eller en helg.
Toastmaster
Har du fått den stora äran att vara toastmaster eller toastmadame på ett bröllop? Vad kul!
Vad gör en toastmaster?
Toastmasterns främsta uppgift är att se till att allt flyter på bra under dagen.
Det finns många saker att tänka på, nedan har vi listat några av de viktigaste sakerna att komma ihåg för att lyckas med ditt uppdrag som toastmaster.
- Ditt allra första steg som toastmaster är att boka ett möte. Ta reda på vad brudparet har för förväntningar av dig/er som toastmasters. Vad har de tänkt sig för tema? Det är ett väldigt kul uppdrag men kommer att ta mycket tid och energi från er.
- Även om allt inte är helt bestämt så försök att ta reda på så mycket som möjligt kring tidpunkt för bröllopet, årstid och se till att vara med i planeringen så mycket som möjligt.
- Ta reda på detaljerna kring den stora dagen. Det kan till exempel handla om vilken teknik som finns att tillgå, som högtalare, bildskärm och mikrofon, som personer som ska hålla tal sannolikt kommer att fråga dig om.
- Be dem att berätta om sitt mardrömsscenario, så att du kan göra allt för att inte hamna där. Fråga när uppdraget är slut och när du inte längre förväntas att vara en aktiv toastmaster, så att det inte blir några missförstånd.
- Sist men inte minst: ha kul och lycka till!
Exakt vad som ingår i din roll kommer du överens om tillsammans med brudparet, men här är ett utkast på ett körschema som ni kan utgå från och modifiera:
Innan ceremonin:
- Välkomna gäster
- Se till att allt är i sin ordning inför vigseln
Under ceremonin:
- Hjälp gästerna att hitta sin plats
- Sätt igång eventuell musik
- Guida bröllopsföljet
- Lös eventuella problem eller frågor som uppstår
Efter ceremonin:
- Presentera brudparet
- Guida gästerna till mottagningen
- Se till att schemat följs
- Hjälp till med tal
Efter mottagningen:
- Tacka gästerna för att de har kommit
- Önska brudparet ett lyckligt äktenskap
Tackkort
Sist men inte minst är det fint att tacka gästerna för att de kom på ert bröllop. Varför inte låta någon av era bröllopsbilder pryda framsidan på era tackkort som skickas ut ett tag efter bröllopet? En handskriven hälsning till var och en får dem att känna sig extra utvalda och tacksamma för att de fick vara med och dela er dag.