Cissi Wallin startar ny feministisk rörelse: "Patriarkatet - akta er"
Den 8 maj, 50 år efter att den ikoniska feministrörelsen Grupp 8 bildades, utropade debattören och medieprofilen Cissi Wallin och jämställdhetsaktivisten Manuela Fredriksson en ny rörelses födelse: Grupp 9 – som lanseras den 9 maj.
På Instagram skriver Wallin:
”Än idag, 50 år efter att våra systrar i Grupp 8 kavlade upp ärmarna för att föra fram kvinnofrågor på den politiska agendan, ser vi ett samhälle som systematiskt fortsätter att förtrycka och förminska halva sin befolkning. Grupp 9 bildas för att ta kampen vidare – allierad och fokuserad.”
Det är ingen slump att Grupp 9 bildas under valåret 2018. Gruppens största fokus är nämligen att påverka politikerna att prioritera kvinnor, barn och ickebinäras rättigheter, trygghet och säkerhet. Och deras slagord har de lånat från Grupp 8: ”Det privata fortsätter vara politiskt”.
Vilka personer som den nya rörelsen består av är ännu inte känt, men Cissi Wallin säger så här till tidningen ETC:
– Vi är nio personer och just nu är det jag och Manuela Fredriksson som tar stafettpinnen. Men vi är jurister, genusvetare, sakkunniga. Och alla vill inte vara offentliga, utan är bekväma med att arbeta i bakgrunden.
I samma intervju hintar Cissi Wallin om en bomb som kommer att brisera inom kort:
– Vi är en aktionsgrupp. Vi fokuserar på att agera och konkret göra saker. Bara inom en vecka kommer vi att släppa en väldigt stor grej som vi håller på med. Som kommer att förändra debatten väldigt mycket.
Cissi Wallin avslutar sitt inlägg på Instagram med orden:
”Patriarkatet – akta er, Grupp 9 med entourage kommer.”
Fakta: Grupp 8
Det var när åtta kvinnor som fått nog av kvinnoförtrycket samlades runt ett köksbord i Hässelby som Grupp 8, och det som skulle komma att kallas ”den nya kvinnorörelsen”, föddes. Grundare var Barbro Backberger, Birgitta Bolinder, Gunnel Granlid, Birgitta Svanberg, Greta Sörlin, Ulla Torpe, Anita Theorell och Åsa Åkerstedt.
Året var 1968 och mängder av utbildade kvinnor skulle för första gången komma ut på arbetsmarknaden, men de insåg att deras utbildning inte spelade någon roll så länge samhället var byggt för en arbetande man med en hemmafru.
Grupp 8 krävde bland annat fri abort, daghem till alla barn och ville ha bort ofrivillig deltid. Inom ett par år hade gruppen växt sig till en folkrörelse och mängder av lokalgrupper under Grupp 8 hade bildats.
Det var även Grupp 8 som började uppmärksamma 8 mars, den internationella kvinnodagen, i Sverige.