Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Därför är vi feminister – 13 kända kvinnor berättar

08 mar, 2016
AvMats Bax
Vad svarar du om någon frågar "är du feminist"? För de här 13 kändisarna finns det bara ett svar på den frågan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Var fjärde svensk säger sig vara feminist i alla lägen och lika många tycker att ”feminist” är ett fult ord. Det visar en ny undersökning från Yougov, som tidningen Metro beställt.

Kristina Fjelkestam, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet, säger att de flesta svenskar nog är för ett jämställt samhälle, men att vi är oense om hur vi ska komma dit.

– I Sverige finns det fortfarande en fördomsfull syn om att kvinnor inte ska ta ton och käfta emot. I stället ska problem lösas i samförstånd. Men ibland kan man tvingas ta ton för att saker och ting ska förändras, säger hon till Metro.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är 13 kända kvinnor som både kallar sig feminister och vågar käfta emot.

1. Silvana Imam

Årets artist på Grammisgalan 2016 ruckar på normer både inom musiken och samhället, alltid med feminismen som utgångspunkt. ”Feminism är frihet. Frihet för alla,” menar hon.

– Feminism är startpunkten för mig, den finns i allting som jag gör. Det är inte något som jag bestämde mig för att göra eller vara med i, den är bara vad jag är. Den är min världsordning, säger hon till magasinet Bon.

2. Lena Dunham

Lena Dunham berättar varför hon är feminist

Skaparen av serien ”Girls” är trött på att många fortfarande ryggar för ordet feminist:

– Kvinnor som säger ”jag är inte feminist” är min största fobi. Tycker du att kvinnor ska få lika lön för lika arbete? Tycker du att kvinnor ska få lämna hemmet? Tycker du att män och kvinnor förtjänar samma rättigheter? Bra, då är du feminist, säger hon till Metro UK.

Annons

3. Kakan Hermansson

En av Sveriges mest mediala feminister ledde Elle-galan 2016 och ser inga motsättningar i att vara feminist och skönhetsintresserad.

Kakan Hermansson foto nina holma

– Jag är så trött på den dubbla bestraffning som kvinnor utsätts för! Det är liksom mycket ”damned if you do, damned if you don’t” med det där. Människor kan vara mångfacetterade, och det gäller även mig. Jag har kompisar som håller på med fillers och botox och de är knappast sämre feminister för det. Vi kvinnor är slavar under en sjuk norm, och vi måste hitta en överlevnadsstrategi, ett andningshål för att överleva i den här skiten. Om hudvård och smink får dig att må bra, så kör på, säger hon till Elle.se.

Annons

4. Beyoncé

Beyoncé var hon står när hon år 2014 uppträdde på VMA Awards med ordet ”feminist” starkt lysande bakom sig. Hon har skrivit låtar med feministiska författaren Chimamanda Ngozi Adichie och även en feministisk uppsats.

Därför är Beyoncé feminist

”Mänskligheten behöver både män och kvinnor, och vi är lika viktiga och behöver varandra. Så varför ses vi inte på som jämlika? De här gamla attityderna borras in i oss ända från start. Vi måste lära fåra pojkar reglerna för jämställdhet och respekt, så att jämställdhet mellan könen blir en naturlig del av deras liv när de växer upp. Och vi måste lära våra flickor att de kan nå så långt som är mänskligt möjligt.”

Annons

5. Laverne Cox

Stjärnan från ”Orange is the New Black” beskriver författaren bell hooks som sin ”feministiska husgud”. Långt innan sin övergång till kvinna kände hon sig begränsad av könsroller och började intressera sig för feministisk politik.

ELLE.com kallade Laverne Cox makeup för The holy trinity of makeup och vi håller med: vackra toner, sotiga ögon och matta kastanjefärgade läppar.
ELLE.com kallade Laverne Cox makeup för The holy trinity of makeup och vi håller med: vackra toner, sotiga ögon och matta kastanjefärgade läppar.

– Jag tror att transkvinnor, och transpersoner överlag, visar alla att du själv kan definiera vad det innebär att vara en man eller kvinna på dina egna villkor. Mycket av vad feminism handlar om är att röra sig utanför roller och förväntningar om vem och vad du bör vara för att leva ett autentiskt liv, säger hon till Dame Magazine.

6. Emma Watson

– Jag vill att män ska axla den manteln. Så att deras döttrar, systrar och mödrar kan bli fria från fördomar, men också så att deras söner får lov att vara sårbara och mänskliga också – ta tillbaka de delar av dem själva som de övergivit och på så sätt bli mer sanna, kompletta versioner av sig själva, sade hon i sitt hyllade FN-tal om jämställdhet.

Emma Watson berättar varför hon är feminist

7. Zara Larsson

Efter att hon pekat på den skeva könsfördelningen mellan artister på musikfestivalen Bråvalla 2015 hamnade den 18-åriga artisten Zara Larsson i en hetsk debatt om feminism och manshat, som gav upphov till hashtaggen #backaZara. Så här resonerar hon på sin blogg:

zara-larsson

– Jag har tydligt försökt belysa att könsnormer får alla kön att må mer eller mindre dåligt, alltså inte försökt osynliggöra icke-kvinnors känslor. Jag har heller aldrig påstått att kvinnor inte kan vara djävulen själva. Det finns kvinnor som både våldtar och mördar, men den lilla procenten formar inte ett helt samhälle. Patriarkatet gör det och där har vi ju männen i stolt front!

Annons

8. Malala Yousafzai

Den 18-åriga Nobelpristagaren var villig att dö för sin rätt att gå i skolan, men drog sig länge för att kalla sig feminist. Tills hon hörde Emma Watson tala om ordets innebörd i FN.

– Jag beslutade mig för att det inte är något fel med att kalla sig feminist. Jag är feminist, och det borde vi alla vara eftersom feminism är ett annat ord för jämställdhet, säger hon i en tv-intervju.

9. Liv Strömquist

Som serieskapare, radiopratare och dramatiker har Liv Strömquist tagit sig an såväl asylpolitik som patriarkatet. Här förklarar hon varför feminism behövs:

– För att det är så många saker i samhället som inte är bra. Feminism borde kunna erbjuda någon slags alternativ väg för samhället att ta i stort och då tänker jag även globalt. Till exempel hur krigsindustrin ser ut, det patriarkala problemet som finns, fördelningen av jordens resurser och hur kvinnor och barn hela tiden drabbas av allt det här, säger hon till ETC.

Annons

10. Angelina Jolie

Angelina Jolie har kallats ”en feministikon för 2000-talets USA” och är arbetar aktivt i FN för kvinnors lika rättigheter. Där har hon bland annat pratat om hur kvinnor drabbas av krig.

Angelina Jolie i svart klänning och röda läppar
Ett bombnedslag i svart förpackning och blodröd mun. Wow.

– Kvinnor behandlas fortfarande som mindre viktiga. Det är fortfarande alldeles för lätt och för accepterat för ledare att ignorera obekvämma sanningar, från kvinnlig könsstympning till barngifte. Det är fortfarande norm att kvinnor exkluderas från fredsförhandlingar. Kvinnor, som vi vet, är de första att drabbas av krig, och de sista att tas om hand när det slutar.

11. Hanna Hellquist

Journalisten Hanna Hellquist är p3-publikens självklara morgonsällskap. Hon menar att feminism innebär att aldrig sluta ifrågasätta.

Annons

”Ju äldre jag blir, desto mer tycker jag att det klarnar. Det är liksom inte så krångligt. Att vara feminist innebär väldigt sällan att man klär sig i något slags elitidentitet, snarare går det ut på att ifrågasätta saker som folk tycker är helt självklara men som ofta bara är totalt ologiskt,” skriver hon i DN.

12. Lotta Lundgren

Programledaren Lotta Lundgren menar att det är ”historielöst och respektlöst … mot alla feminister som slitit för att folk med livmoder också ska ses som fullvärdiga människor”:

Därför är Lotta Lundgren feminist

– Det finns en kvinnlig underordning och en manlig överordning, punkt slut. Att vara feminist är att se det och vilja göra något åt det av den enkla orsaken att ett jämställt samhälle är bättre och trevligare för alla, säger hon till amelia.se.

Annons

13. Jennifer Lawrence

I rollen som Katniss Everdeen i ”Hungerspelen” blev Oscarsbelönade Jennifer Lawrence en hjältinna för den yngre generationen. Trots det har hon, som hon säger, varit ”rätt så tyst” i den feministiska debatten – tills hon skrev en krönika om hur män och kvinnor behandlas olika i Hollywood:

”Allt jag hör och ser hela dagarna är män som säger vad de tycker, och när jag gör det på exakt samma sätt så får jag samma reaktioner som om jag förolämpat någon. Jag är färdig med att hitta ett ”bedårande” sätt att säga vad jag tycker och fortfarande bli omtyckt. Fuck that.”

Läs mer:

8 anledningar att internationella kvinnodagen (fortfarande) behövs

14 läsvärda böcker av och med kvinnor

Annons