Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Därför bör gravida äta choklad – varje dag

20 mar, 2016
AvLisa Segerson
Ny forskning visar att det är positivt för gravida kvinnor att dagligen äta några bitar choklad. Faktum är att det bra för både mamman och barnet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att äta choklad dagligen under graviditeten kan stärka det ofödda barnets hjärthälsa genom att förbättra blodcirkulationen, visar färsk forskning från Universite Laval i Quebec, Kanada. Dessutom minskar det mammans risk att drabbas av havandeskapsförgiftning, ett allvarligt tillstånd som bland annat orsakar högt blodtryck.

I studien deltog 130 kvinnor som befann sig någonstans mellan 11:e och 14:e graviditetsveckan. Under en tremånadersperiod instruerades de att äta 30 gram choklad om dagen. Forskarna kunde då se en betydelsefull förbättring av kvinnornas blodcirkulation. Effekten kvarstod oavsett om mamman åt choklad med hög eller låg halt av flavonoider, en antioxidant som tros ligga bakom många av chokladens välgörande hälsoeffekter.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Våra observationer pekar på att ett regelbundet litet intag av mörk choklad – oavsett flavanoidhalt – från graviditetens första trimester kan leda till en förbättring i moderkakans funktion, säger studieförfattaren Emmanuel Bujold.

Forskarna poängterar dock att chokladkonsumtionen bör hållas på en måttlig nivå för att inte överskrida kalorirekommendationerna.

Läs också: Ny forskning: choklad är bättre än hostmedicin

Annons