Därför kan det vara skadligt att kolla på kärleksfilmer
Anna Backman Rogers är universitetslektor i filmvetenskap på Göteborgs universitet och fokuserar mycket på feminism i sin forskning. I en intervju med SVT förklarar hon varför romantiska komedier, så kallade romcoms, kan vara problematiska.
LÄS OCKSÅ: DE BÄSTA FILMERNA MED VÅRA STORA MODEIKONER
Vi känner igen filmscenerna. Blickar möts, ljuv musik spelas, allt går i slow motion – det råder inget tvivel om att kärlek har uppstått. Ögonblicklig kärlek. Och de tu kommer nu att leva resten av sitt liv tillsammans. Lyckliga – i alla sina dagar.
– Tanken om ”ödet” och ”den enda rätta” är extremt stark i den romantiska komedin. Den befäster heteronormativitet, tankar om kärnfamiljen och att äktenskapet sker mellan en man och en kvinna. Så i den meningen är romcomen väldigt traditionell, säger Anna Backman Rogers.
Den romantiska komedin ger alltså en väldigt snäv bild av vad lycka är, och hur kärlek ser ut.
– Det är alltid ett propert slut och du får inte se den verkliga relationen, det som händer efteråt.
LÄS OCKSÅ: 10 MODEFILMER DU INTE FÅR MISSA
Anna Backman Rogers menar att man bör se på dessa filmer med ett kritiskt öga, och man ska akta sig för att förknippa dem med det verkliga livet.
– Det är en väldigt falsk bild av vad mänskliga relationer är. Romcoms kan ofta framkalla skadliga idéer om kärlek. Idéerna är så kliniskt förpackade att folk inte ser dem för vad de är, säger hon.
Källa: SVT Nyheter