Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Delad eller gemensam ekonomi? 4 lösningar värda att diskutera

20 maj, 2019
AvEmma Castman
Delad eller gemensam ekonomi– tips
Att flytta ihop med sin kärlek är fantastiskt. Men för att få allting att fungera krävs det att man kommunicerar – bland annat om pengar och ekonomi. Ska den vara gemensam eller delad, procentuell eller lika? Här är fyra tips på olika lösningar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att prata om pengar kan vara svårt – men viktigt. För att undvika onödiga konflikter och för att skapa bra förutsättningar för en hållbar och sund relation gäller det att man tidigt i förhållandet gör upp en plan för hur ekonomin ska hanteras.

Alla i hushållet som har en inkomst bör dela på de gemensamma utgifterna på något sätt. Men hur det bäst görs är upp till var och en. Allt är inte svart eller vitt – och det finns en uppsjö av varianter på hur man kan dela upp ekonomin. Inget sätt är mer rätt än något annat, och en och samma lösning måste inte vara genom hela livet. Poängen är att man som par är överens och eniga om att det känns rättvist. Här är fyra tips på vanliga lösningar att diskutera:

1. Helt egen ekonomi

Innebär, precis som det låter, att var och en har hand om sin egen ekonomi. För att det här ska fungera är det viktigt att man som par är bra på att fördela utgifterna jämnt och håller koll på att det håller sig rättvist.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Är vanligast bland par som inte varit tillsammans särskilt länge, och som inte har några stora gemensamma utgifter såsom bostad.

2. Helt gemensam ekonomi

Innebär att man disponerar alla pengar gemensamt. Din partners pengar är lika mycket dina pengar, och vice versa. Alla inkomster går in på ett och samma konto och används till allt från hushållsavgifter och personliga utgifter till bostadsköp och sparande. En förutsättning för att det här ska fungera och känns rättvist är att båda parter spenderar ungefär lika mycket pengar.

Är mest vanligt bland gifta par och sambor som varit tillsammans länge.

3. 50/50-metoden

Kan även kallas för delvis gemensam ekonomi. Innebär att ni delar på era gemensamma kostnader rakt av och behåller resten av lönerna själva. En variant på 50/50-metoden är att alla pengar sätts in på ett konto, räkningar betalas och det som blir över fördelas på två separata konton som var och en sedan disponerar fritt över. På så sätt får ni exakt lika mycket pengar att röra er på varje månad även om lönerna skiljer sig lite åt.

Annons

Passar särskilt bra för sambor med någorlunda lika lön.

4. Procentuell uppdelning

Kan även kallas för proportionerligt delad ekonomi. Innebär att ni tillsammans betalar för alla gemensamma utgifter – men att den som tjänar mest betalar lite mer. Kostnaderna delas alltså upp efter respektive persons procentuella inkomst. Om du exempelvis drar in 70 procent av hushållets totala inkomst betalar du även 70 procent av hemmets gemensamma kostnader.

Passar bra för många, särskilt om skillnaden i inkomst är stor.

Var förutseende med pension och föräldraledighet

Tjänar den ena mycket mer pengar än den andra kan det vara bra att se över ekonomin på längre sikt. Kolla till exempel upp hur er pension påverkas och fundera på om ni vill göra någonting åt den. Den som tjänar mer kan då föra över pensionsrätter till den som tjänar mindre, alternativt kompensera genom ett sparande för framtida pension till sin partner. Görs det är det viktigt att se till så att sparandet görs i enskild egendom.

Annons

Planerar ni för barn är det också bra att fundera över hur ni ska göra med ekonomin under föräldraledigheten. Då påverkas både inkomst och pension, och för att undvika dilemma är det bra att ha en plan för hur man ska jämna ut inkomstskillnaderna redan innan.

Källor: Ica Banken, ANNONS Swedbank, ANNONS Familjeekonomen, Pensionsmyndigheten Foto: Unsplash

Läs mer:

Feministisk ekonomiklubb guidar: 5 steg till ekonomiskt självförtroende

4 saker du bör känna till innan du och din partner blir sambor

Boende, resor eller shopping? Det här sparar svenska kvinnor helst pengar till

Annons