Det finns en manslukt – och den kan orsaka stress
Mansluktens stresspåverkan upptäcktes när smärtforskare lade märke till att möss inte reagerade lika starkt på smärta när män befann sig i laboratoriet, eftersom mössen blev stressade av manslukten. Lukten ska ha fungerat som en slags smärtstillande medel för mössen.
Smärtforskarna vid McGill-universitetet i Montreal, Kanada, testade även med andra djur som hundar, marsvin och katter och effekten visade sig vara den samma oavsett art. Forskarna försöker nu ta reda på om lukten även påverkar människor genom att låta försökspersoner lukta på olika ämnen och samtidigt testa deras stressnivåer.
– De första resultaten på experimenten tyder på att även vi människor uppfattar dessa små skillnaderna. Om det handlar om ett specifikt doftämne, eller det faktum att män bara utsöndrar mer av ett ämne, vet vi inte i nuläget, säger Jeffrey Mobil till SVT Nyheter.
Doften tros dels ha evolutionära förklaringar eftersom att djur använder luktsinnet för att urskilja vänner och fiender i naturen. Forskarna tror att resultatet kan få konsekvenser för framtida forskningsexperiment eftersom att det inte är omöjligt att resultatet påverkas.
Forskningen överraskar inte i Sverige.
– Vi vet ju sedan tidigare att hundar kan reagera väldigt starkt när en man närmar sig, men vara mycket lugnare när det istället är en kvinna, säger Maria Larsson som forskar på människans luktsinne vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.
Mats J Olsson, luktforskare vid Karolinska Institutet tror dock inte att människan är medveten om lukten eller att vi skulle kunna skilja på kön med hjälp av doften.
Foto NRK