Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Eddie Redmayne: "Kärlek handlar om våra själar – inte sexualitet"

14 feb, 2016
AvLisa Segerson
Han, hon, hen. I snackisfilmen The Danish girl spelar Eddie Redmayne transpionjären Lili Elbe.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Transpersoner har börjat synas i popkulturen – och samhället i allmänt – på ett helt nytt sätt de senaste åren. Caitlyn Jenner, tv-serien Transparent och ett flertal dokumentärer och filmer har satt frågan om könsidentitet på kartan, vilket såklart var på tiden! En av årets mest omtalade filmer är The Danish girl, som är berättelsen om den danska konstnären Einar Wegener och hans fru Gerda. Einar var den första personen i världen som bytte kön, då han 1930 blev Lili Elbe. I filmen spelas Einar/Lili av förra årets Oscarsvinnare Eddie Redmayne (det surras om en Oscar igen!) och Gerda av Alicia Vikander.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det fanns stunder då jag kände mig stark och trygg, och andra då jag kände mig utsatt, berättar Eddie för ELLE när han får frågan om han kände sig fin i alla de (tittgodisvänliga) kläderna.

Han gör hur som helst ett strålande jobb, och det gäller även vår svenska stolthet Alicia.

Annons

Men även om temat om vem som är man och vem som är kvinna – och vad det i så fall innebär – är centralt i filmen är The Danish girl framför allt en stark kärlekshisto- ria. Gerda och Einar/Lili hade starka band till varandra, vilket skildras på ett fint sätt. För som Eddie Redmayne uttrycker det:

– Kärlek handlar om våra själar, inte sexualitet, och det är något som vi inte kan definiera eller begränsa.

ELLE kan bara hålla med!

Läs också: Icona Pop: ”När saker blir uppstyrda – ser vi till att stöka till dig”

Annons