Elisabeth Massi Fritz: "Man måste sätta på sig boxnings-handskar vid behov"
En krögare, en advokat, en pr-agent, en riskkapitalist och en matt-vd. De har gjort karriär av det de tycker är roligast och viktigast, de är inte rädda för att utmana sig själva. Eller andra. ELLE har träffat fem kvinnor som inspirerar oss att jobba hårdare och smartare. Först ut: Elisabeth Massi Fritz.
Yrke: Brottmålsadvokat.
Mer: Driver sedan 1996 egen advokatbyrå, Advokatbyrån Elisbeth Fritz AB, med inriktning på att företräda brottsoffer som utsätts för alla typer av allvarliga våldsbrott, som hedersbrott och sexualbrott. Hon har bland annat jobbat med Sveriges första hedersmord, mordet på Pela Atroshi, och våldtäktsmålet mot polismästaren Göran Lindberg. Har fått mängder av utmärkelser genom åren, bland annat blev hon 2002 utsedd till Årets yrkeskvinna och fick 2009 utmärkelsen Årets jurist.
Hur kom det sig att du valde den här sidan av juridiken?
– Jag jobbade som affärsjurist när en kvinna som var väldigt hotad och utsatt tog kontakt med mig eftersom jag talar både arabiska, syrianska och hade stor kunskap
i hedersnormerna. Det var det första hedersbrottet jag hade, år 1992–93. Det fallet fick mig att inse att jag kunde göra verklig skillnad i en annan människas liv och att brottsoffren behöver duktiga advokater som hjälper dem igenom svåra rättegångar.
Varför startade du egen advokatfirma?
– Jag stod inför valet att fortsätta vara anställd och inte få bestämma helt vad jag vill jobba med, eller våga kliva ut på en osäkrare marknad där jag fick bestämma själv. Jag funderade på vad jag hade för mål i livet, och mitt långsiktiga mål var att bli bäst i Sverige på att företräda brotts-offer. Det kortsiktiga målet fick då bli att starta en byrå med ett tydligt budskap att vi värnar om brottsoffer och vill företräda målsäganden. Vi vill inte försvara förövare. Behöver man den hjälpen får man gå någon annanstans.
Vad krävs för att vara en bra brottmålsadvokat?
– Alltid vara påläst, alltid fokusera på kvalitet, ha stora kunskaper i juridik och ett stort engagemang. Du måste också vara orädd och sätta på dig boxnings- handskar vid behov. För det är en helt annan sak än att sitta och vända papper i ett fall som rör ett företag. Det här handlar om människor i kris och nöd.
Du har jobbat med brottsoffer i över 20 år; hur har situationen förändrats under den tiden?
– Brottsofferfrågorna har lyfts fram och brottsoffer har en röst i dag. Jag arbetar aktivt med att tala om vad som inte fungerar i de frågor som jag är specialiserad på. Jag vill vara med och påverka samhället, så jag säger vad jag tycker och tänker. Jag är väldigt orädd. På det sättet kan arbetet leda till lagändringar och fokus på rätt frågor. Jag kan bli arg och frustrerad i exempelvis frågor som rör våldtäkt. Varför åtalas inte fler för dessa brott, varför leder inte fler åtal till fällande domar? Vi daltar väldigt mycket med förövarna och glömmer bort alla utsatta brottsoffer.
Vad önskar du att du hade vetat i början av din karriär?
– Att det går väldigt trögt att förändra saker som är så självklara och handlar om mänskliga rättigheter. Det ska inte behöva ta 24 år innan man förstår vad ett hedersbrott är och att det existerar i Sverige. Jag trodde även att det var mer jämställt i våra rättssalar, men det finns väldigt mycket attityder och skuldbeläggande av offret som jag inte tycker hör hemma i en svensk rättssal. Människor lider och skadas medan våra politiker pratar en massa strunt och lägger pengar på utredningar.
Foto Elisabeth Toll