ELLE möter Aleksandra Avli och Babba C Rivera
”Vänskap är något så personligt, det kan översättas på så många olika sätt. När du blir äldre blir du kräsnare, du vet vem som lyfter dig när du faller.”
Texten ovan skrevs till en Instagram-bild som Aleksandra Avli postade i höstas. Fotot föreställer henne omfamnande en annan kvinna på ett mingel och hade kunnat vara reklam för ett modemärke. Eller en annons för ett kvinnligt nätverk. Vilket den också på sätt och vis är.
Entreprenören Aleksandra Avli, grundare av av internationella nätverken Her och Hon (Her Online Network) och Babba C Rivera, grundare av egna varumärkesbyrån Bybabba, inkarnerar det kvinnliga nätverksbyggande som växer i metoo-upprorets kölvatten. Kvinnogrupper som organiserar sig för att stötta varandra systerligt och sprider det i sociala medier är en företeelse som syns inom allt fler områden och branscher. Heja Livet, Fittlife, Gäris (slangordet för tjejer namnger i dag en uppsjö kvinnogrupper som Streetgäris, Kattgäris, Ölgäris osv) är bara några i raden av svenska kvinnogrupper med tusentals medlemmar.
Aleksandras och Babbas relation bygger på mer än nätverkande, de är även bästa vänner. ”Soul sisters” säger de själva.
– I botten handlar allt om tillit. Vi backar upp och hjälper varandra att växa till hundra procent. Man kan säga att vi är varandras trygghet och katalysator, säger Aleksandra om relationen som tog sin början när de började jobba i samma glasögonbutik för nio år sedan. Det sa ”klick” och efter deras första dejt – ett gemensamt träningspass – är deras liv ingrottade i varandras på alla plan.
I dag lever väninnorna i olika länder och tidszoner, Aleksandra i Stockholm och Babba i New York. Men de hörs online dagligen och har minst ett telefonsamtal inbokat i veckan. Vid sidan av sina separata karriärer driver de tillsammans Her.
– Vi stöttar varandra i allt från känsliga jobbfrågor och praktikaliteter till privata grejer. När jag ordnade ett event i Stockholm kunde Aleksandra hjälpa mig mycket eftersom hon har kontakter och bättre koll på Stockholm än jag. När hon var tärna på mitt bröllop släppte hon allt annat och gick totalt upp i det, säger Babba.
Babba är också ny kulturell rådgivare för Bumble, en nätverksapp där endast kvinnor kan initiera kontakt. Appen som nyligen lanserats i Sverige har globalt över 50 miljoner användare. Den startade som dejtingapp men har utvecklats till en bredare nätverksplattform för vänskap och affärsrelationer – ett tecken på dagens behov av kontaktskapande kvinnor emellan.
– Metoo gav många kvinnor insikt om att vi inte är ensamma. Och att det finns en enorm kraft i insikten hur starka vi är tillsammans. Det finns något oerhört helande och konstruktivt i att gå samman. Men formen handlar också om att vi har nya möjligheter att mötas och skapa relationer digitalt. Så ja, väninneverkandet är ett tecken i en feministisk tid, men också i en digital tid, säger Anna Bennich Karlstedt, psykolog och psykoterapeut specialiserad på hälsofrågor och hållbara relationer.
Bandet mellan Babba och Aleksandra sätter fingret på en typ av relation som blir vanligare i och med ökningen av nätverk. En företeelse som både boostar karriär och vänskap. Babba beskriver det som en slags ömsesidig coachning där tryggheten ligger i vetskapen att båda vill varandras bästa. I allt. En viktig anledning till att deras vänskap växt sig så stark är att de delar samma grundvärderingar och ambitionsnivå, säger Babba.
– Det kan vara väldigt ensamt att driva eget företag och på den resan har vi full förståelse för varandra. Vi har tillbringat så många sömnlösa nätter med att sms:a varandra från olika platser i världen. Jag har dedikerat de senaste tio åren till min karriär och Alek, som i princip gjort detsamma, skulle aldrig klaga över att jag jobbar eller pratar om mitt jobb för mycket. Hon är min syster och ständiga cheerleader, säger Babba.
Att dagens kvinnliga nätverk är så populära menar Anna Bennich Karlstedt till stor del beror på igenkänningsfaktorn.
– Det ger ett slags för-förståelse som hjälper igång relationer, ett ”systerskap” om man så vill. Därtill kan upptäckten att man delar åsikter och värderingar med någon i ett forum också skapa en känsla av samhörighet. Vilket i sin tur kan öppna upp för djup vänskap.
Men hur står det till med devisen att man ska separera jobb och privatliv? Riskerar vänskap som bygger på karriärbyggande att tappa sin genuinitet?
Svaret varierar såklart från fall till fall. I alla relationer finns olika motiv till varför man umgås. Anna Bennich Karlstedt menar att det alltid är bra att göra sin egen agenda tydlig.
– Självklart kan det bli problem om relationen blir alltför skev, exempelvis om den ena ser relationen som vänskap och blir besviken då man upptäcker att det inte är besvarat på samma sätt. Känner man sig osäker kan man fråga: ”hur ser du på vår relation?” eller ”jag tänker att du har blivit en vän, hur ser du på det?”, säger Anna Bennich Karlstedt.
En relevant fråga i sammanhanget är hur många vänner man egentligen hinner med. Kan man bygga vänskap med hur många som helst?
Supernätverkaren Aleksandra Avli, som emellanåt träffar hundratals kvinnor i veckan på olika seminarier och events har funderat över de frågorna. Eftersom hon har ett stort behov av tid för sig själv har hon delat in sina relationer i tre cirklar. I den innersta finns de allra närmaste: hennes familj, Babba och tre andra vänner. I den andra finns ett tiotal nära vänner som är kopplade till hennes professionella intressen. Den tredje cirkeln består av vänner inom det kvinnliga nätverket.
– Det var av den anledningen jag byggde ut Hon. Man kan säga att det är mitt alterego, en förlängning av mig och den infrastruktur som bygger på samma grunder som vänskapen mellan mig och Babba. Vi behöver en community där vi delar värderingar och som vi alla kan falla tillbaka på om vi behöver energi eller push. En community där man aldrig ska behöva känna sig ensam, säger Aleksandra Avli.
Hybriden karriär- och vänskapsrelation behöver heller inte ses som ersättare av ett befintligt umgänge. Snarare som ett komplement. Värdet av att ha kvar sitt gamla högstadiegäng ska inte förringas – det ska heller inte värdet av nyfunnen vänskap. Att befinna sig på samma plats i livet, oavsett om man klättrar på karriärstegen eller är med i samma mammagrupp, kan ibland vara grunden för relationens hela existens.
– I vuxen ålder har det varit enklare för mig att bygga vänskapsrelationer som har något slags koppling till jobb. Dygnet består trots allt bara av 24 timmar och eftersom en stor del av mina dagar går till mitt företag är min kvot för familj och nära vänner redan rätt full. Men oavsett om relationen är arbetsrelaterad eller inte är min utgångspunkt alltid densamma: ”Lead by example”. Fråga dig själv vad du kan erbjuda andra människor i stället för vice versa, säger Babba C Rivera.
Av Sofia Edgren