Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Emilia Clarke – Hollywoods hetaste skådespelerska just nu

16 jun, 2015
AvOlle Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Här om dagen sändes sista avsnittet av säsong 5 av Game of Thrones (omg vilket slut!). En av våra favoriter är Emilia Clarke som spelar Khaleesi i serien. Victor Johansson träffade henne i LA tidigare i år.

av Victor Johansson

I rollen som Khaleesi hittade Emilia Clarke både självförtroende och ny kraft. Nu är hon redo att ta sig an självaste Arnie och ett gäng griniga robotar i den nya Terminator-filmen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Milk Studios, Los Angeles. En öde flyghangar, rull-ande port i räfflat stål, svart suv på tomgång. Framlyktorna tända, livvakt i förarsätet. Så öppnas bakdörren, två Fendiklackar sätts ner på fabriksgolvet, Emilia Clarke hoppar ut, promenerar i tvåtakt mot det tomma bordet i mitten av lokalen, slår sig ner på flanken, lutar sig fram som en erfaren förhörsledare och säger: ”What’s up?”

Hon har precis avslutat dagens modeplåtning och ska göra en sista runda intervjuer före kvällens flyg till London.

Annons

– Jag håller en medvetet låg profil för att jag ska bli trovärdigare som skådespelare, säger hon. Kändisskapet får inte komma i vägen. Jag vill inte att publiken ska tvivla på de här rollfigurerna som jag lägger ner så mycket tid och arbete på att skapa. De ska inte sitta och tänka på vem jag dejtar eller vilka skor jag har på mig när de ser mig på bio.

Som Khaleesi i Games of Thrones.

Uppvuxen i Oxfordshire, utbildad på internatskola i Oxford och så småningom teaterskolad på Drama Centre London kom genombrottet med tv-serien Game of thrones 2011. Själv ser hon filmandet som en välbehövlig paus från vardagen.

– Mitt vanliga liv är riktigt jävla tråkigt. Jag går till puben med mina kompisar, det är på riktigt allt jag gör.

Hon berättar att hon rör sig ostört i vardagen. Utan Khaleesis blonda hårsvall är det ingen som känner igen henne.

– Jag är brunett, i Game of thrones har jag peruk. Jag får sitta två och en halv timme varje dag i sminket för att fixa den. Jag ville faktiskt ha på mig den privat när jag skulle ut och festa en gång, men tv-produktionen tillät mig inte. Det låter kanske fånigt, men när jag tar av mig peruken på kvällen känner jag hur energin försvinner ur mig, Khaleesi ger mig kraft.

Annons

–––

Kort om Emilia Clarke:

Född: 1986 i London, uppvuxen i Berkshire.
Karriär: 2011 som Khaleesi i Game of Thrones.
Aktuell: I femte säsongen av världens mest populära tv-serie och nya Terminator-filmen.
Nästa roll: Som Lou i Livet efter dig.

–––

Emilia Clarke vet vad det innebär att känna sig hämmad, att tvivla på sina egna tankar och känslor, att begränsas av sin osäkerhet.

När hon tog sig an rollen som Daenerys ”Khaleesi” Targaryen – den osäkra flickan som växer upp och blir en fruktad drottning – blev det starten på hennes egen personliga resa. Hon var en oerfaren 23-åring men tog sin rollkaraktär i handen, släppte all oro och gick rakryggad mot sina värsta rädslor.

– Jag är full av självtvivel och har en massa osäkerheter om hur jag ser ut och hur duktig jag är på mitt jobb. Jag känner igen mig i Khaleesi och hennes resa. Vi kastades båda rakt ut i hetluften och har på något sätt gjort den här resan tillsammans. Det är underbart att se en karaktär med så dåligt självförtroende plötsligt börja lita på sig själv.

Annons

– Detta är mitt första riktiga jobb så jag har utvecklats med henne. När hon pushar sig själv pushar jag mig själv. Jag relaterar till henne mer och mer faktiskt. Hon är en figur som aldrig riktigt lämnar mig.

Game of thrones är HBO:s mest framgångsrika serie någonsin, med 18 miljoner tittare, och har gjort Emilia Clarke till Hollywoods just nu kanske hetaste skådespelerska. Som fantasydramats största stjärna – hon är seriens bäst betalda skådespelare med 60 miljoner kronor per säsong – kan hon nu välja och vraka bland rollerbjudandena. Efter att ha tackat nej till huvudrollen i Fifty shades of Grey (”Det är inget jag ångrar, jag har gjort nakenscener tidigare och vill inte hamna i det facket”) är hon aktuell med inspelningen av Jojo Moyes bestseller Livet efter dig, och förstås, sommarens stora Terminator: Genisys.

En nyfilmatisering av actionklassikern där hon i rollen som Sarah Connor ställs mot Arnold Schwarzenegger.

Annons

– Jag har legat i hårdträning. Övat på att skjuta med automatvapen, lyft vikter, kickboxats. Jag går på en diet som inte tillåter mig att äta något som är gott, jag får inte ens ha mjölk eller socker i kaffet. Men det har varit en fantastisk filminspelning i New Orleans. Mitt finaste minne är när vi satt i Arnolds trailer efter arbetsdagens slut och rökte cigarr.

Är det något Emilia Clarke är bra på efter inspelningen så är det vapenvård. Kvällarna i den franska kolonialvillan tillbringades på samma sätt: Emilia i skräddarställning på sovrumsgolvet, rak i ryggen, varje del av automatvapnet placerad framför sig. Tygtrasa, vapenfett, piprensare.

– Det var många snubbar i Terminator och jag var enda bruden, så mitt största mål var att vara bättre än alla andra. Jag blev besatt av att rengöra mitt vapen. Jag satt uppe på kvällarna och plockade isär det och putsade varje del. Jag kunde göra det med slutna ögon, det är lite läskigt hur bra jag blev på det faktiskt.

Annons

Skådespelaryrket har skänkt henne många kunskaper. Rollen i Game of thrones har lärt henne allt från hästridning till att tala det fiktiva språket dothraki.

– Vi spelade in en scen i Marocko där jag höll ett brandtal inför en armé av 300 marockanska män. De stod uppställda på led med sina sköldar i öknen.

I ögonblicken när man är så inne i rollen och de plötsligt skriker ”bryt!” känns det lite lustigt. ”Okej, tack killar, nu ska jag gå hem.” Man har stått och pratat på ett hittepåspråk inför 300 fullständiga främlingar.

Hon berättar att nakenscenerna har varit en ut-maning.

– Det är läskigt eftersom man oroar sig för hur man ska se ut. Men sexscenerna är integrerade i historiens utveckling. Jag hade inte gjort rollen rättvisa om vi klippt bort de där scenerna. När man väl filmar är det inte så jobbigt, jag är inte mig själv, jag är rollen. Med det sagt, de avsnitten tittade jag inte på med pappa.

Brukar du kolla med dina föräldrar?

– Ja, men det är störigt att titta med dem eftersom de hela tiden frågar: ”Vad händer nu? Hur går det sen?!” Jag svarar bara: ”Ni får vänta och se”, haha.

Annons