Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Emma Watson vill hjälpa utsatta kvinnor – startar stödlinje

06 aug, 2019
AvEmma Castman
Emma Watson
I Storbritannien har hälften av alla kvinnor upplevt trakasserier på jobbet – men bara en femtedel har anmält. För att skapa ett tryggare arbetsklimat och få flera att anmäla startar skådespelaren Emma Watson nu en stödtelefonlinje för utsatta kvinnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 1 januari 2018 startade flera välkända kvinnor inom underhållningsbranschen metoo-rörelsen Time’s up. Tillsammans arbetar de mot sexuella trakasserier genom att bland annat samla information kring var de som blivit utsatta för trakasserier kan vända sig för att få hjälp.

En av dem som valt att engagera sig i initiativet är Emma Watson – och nu är hon aktuell med ytterligare ett projekt på samma tema.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Som en förlängning av Time’s up har Emma Watson nämligen valt att vara med och öppna en stödtelefonlinje för kvinnor som utsätts för trakasserier på jobbet. Projektet, som lanserades i Storbritannien under måndagen, förvaltas av föreningen Rosa och finansieras bland annat av Time’s up och privata donationer. Emma Watson ska själv ha skänkt en miljon pund, motsvarande nästan tolv miljoner kronor, till uppbyggandet av hjälplinjen.

– Att förstå vad du har för rättigheter och hur du kan använda dem är en viktig del i att skapa trygga arbetsplatser för alla, säger Emma Watson, enligt BBC.

Annons

Endast en femtedel anmäler trakasserier

Enligt en undersökning gjord av fackföreningen Trades Union Congress har hälften av alla brittiska kvinnor någon gång upplevt trakasserier på sin arbetsplats – men bara en femtedel har anmält. Tanken med hjälplinjen är att informera kvinnor om deras rättigheter samt ge råd om hur de ska ta saken vidare om de utsatts för trakasserier – och på så sätt få flera att anmäla.

Samtalen till stödlinjen är gratis och de som ringer in till telefonen erbjuds specialiserad juridisk rådgivning. I Sverige finns ingen organisation som exakt motsvarar denna, men på 1177 vårdguiden går det att läsa om flera olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på chatt och telefon.
Foto: Chris Allerton/REX/TT

Läs mer:

Cleos förening Fatta vill stoppa sextrakasserier på jobbet

Nästan varannan svensk kvinna drabbad av sexuella övergrepp

Ellen Bergström: ”Förbannad att de kommenterar min kropp”

Annons