Enformig julmusik – en plåga för de som jobbar i butik
Det finns studier som visar att bakgrundsmusik i affärer ökar försäljningen. Något som resulterar i att de som arbetar i butik ofta tvingas lyssna på låtar de själva inte valt. Härligt för de som uppskattar trallvänliga melodier och radiohits på repeat – men en pina för de som är känsliga för musik.
Extra jobbigt kan det vara när vi närmar oss juletid och butikerna uteslutande väljer att spela jullåtar som i princip låter likadant. Klassiker som ”Jingle bells” och ”All I want for christmas is you” har dessutom en tendens att etsa sig fast på hjärnan.
Känner du igen dig i frustrationen? Du inte ensam!
Därför tycker många att julmusik är påfrestande
I en ny rapport har fackförbundet Handels bland annat undersökt om julmusik påverkar de handelsanställdas arbetsmiljö. Drygt 2 000 butiksarbetare har deltagit i undersökningen – och resultatet visar att det finns delade meningar om musiken påverkar en på jobbet.
En tredjedel av de tillfrågade ser julmusiken som mer påfrestande än annan musik. Och den främsta anledningen till att anställda stör sig på de stämningshöjande låtarna är att de ofta låter likadant.
– Det viktigaste är att musiken uppfattas som omväxlande, och det kanske ändå inte alltid är fallet när julslingorna spelas, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handelsanställdas förbund och rapportförfattare i ett pressmeddelande.
Lösningen på problemet
Sammanfattningsvis konstaterar rapporten att julmusik tycks ha viss negativ inverkan på arbetsmiljön, men att den är mindre än vad fackförbundet förväntade sig innan genomförandet av studien. Det finns till och med dem som ser julmusiken som ett skönt avbrott till de annars ganska slentrianmässiga spellistorna.
Studien visar även att de som bäst tyckte om musik på jobbet själva fick vara med och påverka vilka låtar som skulle spelas. Så känns arbetet som butikspersonal outhärdligt på grund av musiken kan det vara värt att se över möjligheten att få önska låtar.
Källa: Handels
Foto: IBL