Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Vegansk burgare som smakar som kött ska sänka köttindustrin

21 mar, 2017
AvJoel Linde
Efter år av tester och åtskilliga miljarder i investeringar börjar Impossible Foods producera sitt "fejk-kött" i stor skala. Kan detta vara början på slutet för köttindustrin?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Allt fler pratar om att de vill äta mindre kött, för djurens, miljöns och hälsans skulle, men samtidigt går köttkonsumtionen upp. Många menar att de inte kan sluta äta kött eftersom ingenting smakar lika gott.

LÄS OCKSÅ: MAX SLÄPPER ÄNNU EN HALLOUMIBURGARE

2011 började företaget Impossible Foods undersöka exakt vad det är som gör att kött smakar som det gör och nu säljs deras köttlösa hamburgare på flera restauranger i USA. Den görs av bland annat vete, potatis, kokosolja och molekylen hem, som sägs ge burgaren den köttlika konsistensen och smaken. Burgaren har fått lysande recensioner och många känner ingen skillnad på den och burgare av nötkött, men samtidigt har den inte kunnat produceras i stor skala. Förrän nu, skriver Washington post.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I veckan öppnade den första stora fabriken i Oakland utanför San Francisco och företaget ska nu öka produktionen 250-faldigt tack vare tunga investerare som bland annat Bill Gates och Google venture. Målet är inte att nå vegetarianer och veganer utan snarare alla köttätare. Grundaren Patrick Browns mål är helt enkelt att konkurrera ut köttindustrin, som han och många med honom ser som ett av planetens största klimathot.

LÄS OCKSÅ: KFC ÖPPNAR I GÖTEBORG

Köttproduktion står för ungefär 15 procent av alla växthusgaser. Samtidigt krävs 95 procent mer landmassa och 74 procent mer vatten för att producera en köttburgare jämfört med en Impossible Burger.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/attn/videos/1168722676496523/”]

Ribban ligger alltså väldigt högt för Impossible Foods, men lyckas de kan detta vara början på slutet för köttindustrin.

Annons