Feministisk ekonomiklubb guidar: 5 steg till ekonomiskt självförtroende
Majoriteten av alla fattigpensionärer i Sverige är kvinnor (hela 70 procent) och en ny undersökning från SBAB visar att fler kvinnor än män saknar en buffert om något oväntat skulle hända. Intresset för pengar är dock på uppgång, för i takt med att fler kvinnor tjänar mer ökar också suget efter bättre koll. Ytterligare en faktor som gör ekonomisk kunskap extra relevant i dag är faktumet att allt fler lever ensamma. Pengakoll är dock inte bara nödvändigt 2018, ett bra ekonomiskt självförtroende gör livet både roligare och enklare.
När kompisarna Evelina Anttila och Azra Osmancevic fick idén att starta en ekonomisk klubb ville de inte bara bjuda in vännerna och kollegorna från juristbranschen som de vanligtvis umgås med. För att få in olika typer av kvinnor siktade de därför in sig på bekanta och satte tillsammans ihop en mix av ett tiotal tjejer som de själva var nyfikna på.
– För oss var det viktigt att skapa ett forum där det är kul att prata om pengar, säger Evelina.
Medlemmarna i klubben DASK träffas tre, fyra gånger per år, och i år firar klubben treårsjubileum. Ofta ses de hemma hos någon, ibland bjuds en föreläsare in och ibland bestämmer gruppen själv ett tema som ska diskuteras. Till varje träff har alla en ”shoppinguppgift” som är ett nytt tips på hur man kan tänka kring pengar. Tanken är att det ska vara högt i tak och att alla ska våga komma med tips även om de inte är experter. Ämnen som diskuterats är pension, hur föräldraledighet påverkar löneutvecklingen och hur man bygger upp passiva inkomster.
– När man börjar fundera på pengar börjar man också fundera över vad man vill med sitt liv, säger Evelina.
Även om fokus ligger på att stärka det ekonomiska självförtroendet har klubben också hjälpt en medlem att hitta en bostad efter en separation och Azra säger att alla har fått nya vänner. Enligt henne gör det avspända forumet att medlemmarna känner sig bekväma med att prata om pengar och hon påpekar att det är viktigt att skapa alternativ till de traditionellt manliga aktieklubbarna.
– Vi vill att det ska bli rumsrent att prata om ekonomiska frågor så att vi kan börja peppa varandra, för ska vi bli mer jämställda måste vi skaffa oss kunskap. Det är inte något som bara händer av sig självt, säger Azra.
Även affärskvinnan Barbro Ehnbom som driver nätverket BBB – Barbro’s Best & Brightest – i Stockholm och New York tycker att ekonomisk koll handlar om jämställdhet. BBB har över tvåhundra medlemmar, däribland prinsessan Sofia. Ehnbom har länge kämpat för att kvinnor ska ta plats på samhällets ekonomiska plattformar och 2001 tog hon initiativet till stipendiet Female economist of the year som varje år delas ut till en framstående student på Handelshögskolan i Stockholm.
– Att vara självständig och trygg i sin ekonomi borde vara lika självklart för en kvinna som en man.
BBB:s medlemmar är ”ambitiösa tjejer” och Barbro berättar att löneförhandlingar och fördelaktiga investeringsobjekt är ämnen som kommer upp på träffarna.
– Unga tjejer kanske inte alltid är medvetna om sitt egenvärde. Därför är det viktigt att bygga upp ett förtroendekapital, en tro till sig själv och därefter visa omvärlden att man är kapabel, både när det gäller ekonomi och annan kompetens.
Barbros tips till kvinnor är att ställa frågor i alla sammanhang och lyssna på ekonominyheterna, men också att börja investera även om det känns ovant.
– Intresset växer snabbt om du själv investerar, säger hon.
I USA finns många coacher som hjälper kvinnor som vill bli bättre på att hantera sin privatekonomi. Konsultationerna över telefon eller öga mot öga påminnner lite om att gå till en psykolog, eftersom många coacher menar att din privatekonomi är lika viktig för ditt välmående som hur du tar hand om din kropp och vilka relationer du ger dig in i. Manisha Thakor som driver MoneyZen är en proffsrådgivare som skrivit en rad böcker, bland andra boken Get financially naked. Vanligtvis hjälper hon kvinnor som har över en miljon dollar att investera, men hon konsulterar även kvinnor utan förmögenhet gratis. Manisha säger att kvinnor ofta blir paralyserade och inte gör något med sina pengar eftersom de inte känner att de har kunskap.
– Det är precis som med jobbsökande. Män söker jobb som de inte är kvalificerade för medan kvinnor bara söker om de har 99 procent av kvalifikationerna. Det är omöjligt att veta allt, inte ens jag som gått på Harvard Business School vet allt.
Manisha börjar alltid med att be sina klienter att räkna ut sin nettoförmögenhet, det vill säga allt de äger minus lån. Summan är sedan något de kan utgå ifrån för att se hur privatekonomin utvecklas över tid. En annan uppgift Manishas klienter får är att räkna ut exakt vad de tjänar i timmen genom att dela sin årsinkomst på antalet arbetstimmar. Vad de tjänar i timmen är viktigt eftersom de sedan alltid kan se hur många ”arbetstimmar” något kostar om de vill köpa något, dricka drinkar med vänner eller boka en resa.
– Nyckelfrågan är alltid ”är det värt det?”, säger Manisha.
En bra övning är att skriva ner allt man köper och i slutet av månaden utvärdera alla inköp. De inköp som inte gav glädje stryks över med en överstrykningspenna. Poängen med övningen är att du ska komma fram till vad du tycker är värt att spendera pengar på. Kanske var drinken med den där ytliga vännen exempelvis inte värt att jobba två timmar för.
– Självklart är det viktigt att göra en budget, men minst lika viktigt är att komma fram till vad som gör dig lycklig.
För människor i relationer uppmanar Manisha tidigt till ekonomisk nakenhet. Här handlar det om att snabbt visa vad man har på banken, men också hur man ser på pengar. Att diskutera privatekonomi tidigt är enligt Manisha ett sätt att ta reda på om man passar ihop, men också att komma någon nära. Hon rekommenderar ett snack om ekonomi redan efter några månaders dejtande.
– Att visa upp allt man har skapar intimitet. Pengar är något många bråkar om och det är lika bra att veta tidigt hur den andra vill ha det.
Ett samtal om ekonomi är också ett sätt för kvinnor att inte hamna i kvinnofällan och låta mannen ta alla beslut. Manisha rekommenderar därför en ekonomisk trekant.
– Bestäm vad som är mina, dina och våra pengar från början.
Viktigast av allt är dock att våga visa sig ekonomiskt naken för sig själv. Glädjetesta dina inköp och fråga dina kompisar hur de sparar. Med ett ökat ekonomiskt självförtroende kan du nämligen börja spendera pengar på exakt det du vill ha.
Evelina Anttila och Azra Osmancevic startade en ekonomisk klubb för att lära sig mer om pengar.
5 steg till ekonomiskt självförtroende
1. Börja prata om pengar. Ett sätt kan vara att starta en klubb, där ni går igenom olika ekonomiska frågor.
2. Ställ frågor, följ ekonominyheterna och börja investera – det ökar garanterat ditt intresse!
3. Räkna ut hur mycket du tjänar per timme. På så sätt kan du lätt översätta allt du konsumerar till arbetstid – och enklare se om det var värt det.
4. Om du träffar en potentiell partner, var ekonomiskt naken. Att veta hur den andra ser på pengar kan föra er närmare varandra och förebygga framtida problem.
5. I en relation, satsa på en ekonomisk trekant: mina, dina och våra pengar.
Av: Sofia Hedström