Filmskaparen Ninja Thyberg i exklusiv intervju i ELLE
Ninja Thybergs filmer handlar om kropp och makt, kön och sexualitet. Om omvända könsroller, femininitet och maktrelationer i porrfilmsvärlden. Det senare upptar hela Ninjas första långfilm Pleasure. De senaste åren har den internationella diskussionen om porr blivit större och mer nyanserad, och kanske är det inte så konstigt att den här filmen kommer just nu.
– Jag tror att den stora anledningen till att jag gör en film om porr handlar om tillfället när jag blev feminist. Jag var 15 år och Alexa Wolfs dokumentärfilm Shocking truth hade kommit, samtidigt hade jag min första pojkvän som introducerade mig för porr.
Ninja chockades av det hon såg, hon hade en luddig bild av vad porr var; vaselin på linsen, vackra kvinnor i sexiga spetsunderkläder, en kvinna som var satt på piedestal för att män tyckte att hon var vacker. Men det här var något annat. Det var rått och brutalt och kvinnorna porträtterades som trasiga och smutsiga.
– Jag och mina kompisar hade läst sexnoveller på sin höjd, men killarna hade som vana av att skicka runt VHS-band med porr mellan varandra, och kolla ihop. Vi tjejer pratade inte ens om onani. Detta var när internetporren verkligen exploderade och jag förstod snabbt att det fanns en diskrepans mellan mig som flickvän och tjejerna i filmerna. Jag var madonnan och de var horan.
Om filmen Pleasure – Ninja Thybergs livsverk
Ninja fick sitt radikalfeministiska uppvaknande. Hon var chockad och provocerad av att se kvinnor ha sex på det där råa sättet och upplevde att ingen ville prata om porr på ett mångfacetterat sätt.
– Det låg ett lock på och det har gjort att jag fortsatt älta porren. I dag är det ju inte samma tysthet kring porren, folk kan erkänna att de kollar på porr, men inte i närhet erkänna vad de går igång på.
När Pleasure har haft premiär har Ninja checkat av det som hon föddes till att göra, och det hon vill bli ihågkommen för. Jag undrar om det inte ligger en stor press i att jobba på sitt livsverk? Men hon menar att det tvärtom känns som en stor frihet som gör att hon kan sänka ambitionsnivån och att hon kan unna sig att vara kreativ för sin egen lusts skull.
– När jag är klar med Pleasure, då kan jag unna mig att göra mer kul grejer. Jag har processat och kommit ut på andra sidan. Jag har blivit hel kring vissa saker som har varit som öppna sår, som att var kvinna och vara det andra könet. Det var först när jag började utgå från att män var det andra könet och att den feministiska kultur som jag levde i var det normala, som jag hittade andra strategier. Jag ritade om kartan, plötsligt hade jag en läktare omkring mig med mina tjejkompisar och det kvinnliga kollektivet som jag alltid bar med mig. Det har varit drivkraften, att lämna kvar något till nästa generation, för människosläktet, för kollektivet. Den här filmen är mitt livsverk, det är på liv och död för mig, jag ser det som ett kall, säger hon.
Ninja har ägnat 20 år åt det här ämnet och slutsatsen är att porrvärlden är en metafor för den vanliga världen. Hon har undersökt och grävt och undersökt och grävt igen och ser skapandet av filmen som sin plikt mot det kvinnliga kollektivet, som ett uppdrag.
– Det här är en så jävla viktigt uppgift, den här filmen har aldrig gjorts och kommer att bli ett viktigt statement!
Fakta: Ninja Thyberg:
Namn: Ninja Thyberg.
Ålder: 35 år.
Familj: Mamma, styvpappa.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Stockholms dramatiska högskola, Fridhems folkhögskolas 2-åriga filmutbildning, har bland annat läst genusvetenskap.
Aktuell: Debutlångfilmen Pleasure blev utvald till den officiella tävlingssektionen på årets Cannesfestival (som tyvärr inte blev av), biopremiären är planerad till våren.
Av: Kakan Hermansson
Fotograf: Angelina Bergenwall/Bad Land
Stylist: Marcus Söder/Link Details
Makeupartist: Jeanette Törnqvist/LundLund
Hårstylist: Linda Shalabi/Link Details
Fotografassistent: Rasmus Ståhl, Jacob Thörnäs
Stylistassistent: Jacob Landahl
Hår- och makeupassistent: Jasmine Lundmark
Produktion: Sofia Quintero/Bad Land
Retusch: Tale Tellers
LÄS MER: