Flera fördelar med sen graviditet enligt ny studie
Allt fler kvinnor i i-landsländer väntar med att bli gravida till senare i livet. År 2015 var den genomsnittliga åldern för förstföderskor i Danmark 30,9 år och kvinnor som föder sitt första barn efter sin 40-årsdag har fyrdubblats sedan 1985.
Diskussionen om äldre mödraskap fokuserar ofta på att det är svårare för kvinnan att bli gravid ju äldre hon blir och potentiella hälsokomplikationer för både barn och mor. Men nu visar ny forskning att det finns flera fördelar för barnet att ha en äldre mamma.
LÄS OCKSÅ: BARNMORSKANS STARKA BILD VITTNAR OM FÖRLOSSNINGSKRISEN I SOMMAR
I en ny dansk studie med nära 5000 mödrar kunde man se att äldre mammor har en vänligare ton till sina barn och att de sällan skrek eller använde hård bestraffning mot dem. I studien tittade man på barnens beteende vid åldern 7, 11 och 15. Man kunde se en skillnad mellan barnen vid de två första kontrollerna och att de barn med en äldre mamma hade lättare att föra sig i sociala sammanhang och löpte mindre risk för psykisk ohälsa. Skillnaden kunde dock inte märkas av när barnet hade fyllt 15 år.
– När man estimerar konsekvenserna av en högre ålder för graviditet är det viktigt att överväga både psykiska och psykosociala för- och nackdelar, säger Dion Sommer, psykolog vid Aarhus University i Danmark, i ett pressmeddelande.
LÄS OCKSÅ: SÅ FÅR DU EN SKÖNARE GRAVIDSOMMAR
Att kvinnor väntar längre med att bli gravida idag jämfört med tidigare har flera anledningar. Kvinnor har fler möjligheter idag och många vill resa, jobba och spara pengar innan de blir gravida. Och det verkar vara en positiv utveckling, åtminstone i vissa anseenden.
– Vi vet att människor blir mer mentalt flexibla med åldern och är mer toleranta gentemot andra människor, säger Dion Sommer och fortsätter:
– Det kan förklara varför äldre mammor inte skriker och bestraffar sina barn på samma sätt.
Man bör givetvis ha i åtanke att det finns flera fördelar med att skaffa barn som ung kvinna med. Slutpläderingen är att det finns flera sätt att göra rätt på och att ”ju yngre desto bättre” inte alltid stämmer.
Artikeln publicerades först på MåBra.