Förstahandskontrakt i Stockholm - så lyckas du!
Många drömmer om ett eget boende i Stockholm, men kötiderna är långa och bostadspriserna höga. Här har vi samlat våra bästa tips för att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt.
1. Ställ dig i bostadskö
Detta är egentligen en självklarhet, men många är eller har varit sambo utan en tanke på den saken. Oavsett vem som står på kontraktet bör båda stå i bostadskö. Det är till exempel inte säkert att du får ta över kontraktet om ni separerar eller om din partner avlider.
Bostadsförmedlingen i Stockholm kostar 210 kr/år år och förmedlar lägenheter från både små och stora hyresvärdar där Familjebostäder och Stockholmshem hör till de största. Det finns även mindre och ofta lokalt placerade värdar som Akelius, Einar Mattsson, Förvaltaren, Ikano, Sollentunahem, Telge och Väsbyhem som har egna kösystem som dessutom är gratis. Längre lista här.
2. Bevaka hyresvärdar utan bostadskö
Vissa värdar har lägenheter utan kötid där man istället får lämna en intresseanmälan. Antingen är det först till kvarn som gäller, eller också lottas lägenheterna ut eller väljs bland snabba ansökningar. Ett exempel på detta är Wåhlin Fastigheter som lägger ut lediga lägenheter på vardagar mellan kl 13.00 och 13.30.
För att du ska slippa sitta och bevaka dessa värdar finns det betaltjänster som gör det åt dig. Fixa Kontraktet kostar 298 kr för 30 dagar och sedan 149 kr per månad om man väljer att förlänga det. De har även ett register över mindre, privata hyresvärdar som man kan kontakta själv.
3. Börja bospara eller sök nyproduktion
Om du bosparar hos till exempel HSB eller Riksbyggen bygger du inte bara upp ett sparkapital för att eventuellt köpa en bostadsrätt, du samlar även poäng och får förtur till deras hyresrätter och nyproducerade lägenheter. Just nyproducerade lägenheter hos till exempel Wallenstam går ofta lite snabbare att få, men har ofta höga hyror.
4. Kontakter, tur och tajming
Lägg ut trådar hos alla du känner. Berätta att du söker lägenhet och be folk att hålla ögonen öppna. Personliga rekommendationer väger ofta tungt. Hör med din arbetsplats om de kan hjälpa till på något sätt. Om man är journalist och pensionssparar hos PP Pension får man till exempel tillgång till deras bostadskö, men man måste aktivt anmäla sig till den själv.
5. Hyr i andrahand
Att hyra i andrahand kan vara en tillfällig lösning. Passa dig dock för ockerhyror eller otillåtna uthyrningar. Bostad Direkt hjälper till att förmedla andrahandslägenheter utan kostnad. Du kan även söka efter lägenheter på till exempel Blocket eller lägga ut en egen annons för 125 kr. Man kan även annonsera i lokaltidningar för en mindre summa. Gå med i grupper på Facebook eller starta ett eget evenemang som du bjuder in dina vänner till.
6. VARNING!
Att köpa ett förstahandskontrakt svart är tyvärr ganska vanligt förekommande, men en dyr historia och inte helt riskfritt. Det är inte olagligt att köpa ett kontrakt (däremot att sälja), men man kan bli av med sitt kontrakt om man deltar i ett så kallat skenbyte och det upptäcks. De runt 300 000 kr som det kostar (minst) för en liten lägenhet i förorten kan du istället lägga som insats på en bostadsrätt som med största sannolikhet bara kommer att öka i värde i framtiden.
Lycka till!