Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Frågor du bör ställa dig själv innan du byter jobb

27 sep, 2024
AvEmma Castman
Scen ur Djävulen bär Prada
Trött på ditt jobb, men osäker på vad du vill göra i stället? Du är inte ensam! Innan du tar steget och säger upp dig kan det vara bra att noga fundera igenom ditt beslut. Här är tre exempel på frågor som du bör reflektera över.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 vanliga misstag när du söker jobbBrand logo
5 vanliga misstag när du söker jobb

Att byta jobb är en vanlig del av arbetslivet – och efter en lång sommar med semester och tid till att tänka är det kanske extra vanligt att många börjar se sig om efter nya utmaning. Men hur vet man vad det är man vill egentligen? Byta karriär, se sig om efter en ny arbetsgivare eller kanske till och med stanna kvar på nuvarande arbetsplats och låta allt vara precis som vanligt?

Vi listar exempel på frågor som du bör ställa dig själv innan du tar steget och byter jobb – för att förhoppningsvis räta ut frågetecknen och undvika förhastade beslut!

Byta jobb? Tänk på det här

1. Vet du vad DU vill – på riktigt?

Till att börja med – är det dina tankar på nytt jobb som styr dig, eller är det din omgivnings? Många gånger har familj och vänner en tendens att berätta vad de tycker att man ska göra och vad de anser är det bästa alternativet. Tacksamt ibland, men kom ihåg att andras åsikter om din karriär inte alls är lika viktiga som din egna.

Annons

2. Handlar det bara om pengar?

Mer pengar i lönekuvertet är ofta en stor bidragande faktor till att vi bestämmer oss för att byta jobb. Men, har du möjligheten så försök att inte låta det vara den enda avgörande faktorn. Tänk på att ingen summa pengar kan kompensera för en annars olycklig arbetsupplevelse.

3. Har du tänkt på de långsiktiga konsekvenserna?

Den här frågan kan tyckas aningen tråkig och torr, men genom att tänka på de långsiktiga konsekvenserna med att byta arbetsplats lovar vi att du kommer minimera riskerna för att bli besviken i senare skede. Att byta jobb är nämligen ett beslut som kan komma att påverka många andra aspekter av ditt liv. Kommer du behöva flytta från familj och vänner? Hur förhåller sig dina arbetstider till dina nära och käras? Påverkas din pension?

Genom att tänka igenom frågorna ovan och försöka visualisera ditt liv mer långsiktigt lovar vi att många bitar kommer falla på plats och svaret på vad du egentligen vill bli klarare.

Foto: TT

Annons