8 vanliga frågor om mens – så svarar experten
Visste du att om man lägger ihop alla dagar som en kvinna i snitt har mens under en livstid får man nästan sju år av blodiga bindor och nedfläckade trosor? Det är dags att verkligen få koll på vad som händer där nere och i övriga kroppen under menstruation. Åsa Enervik, barnmorska på RFSU-kliniken i Stockholm, svarar på alla frågor du någonsin haft om mens.
1. Är sötsuget på riktigt eller bara en självuppfyllande myt?
– Sötsuget är på riktigt. Det är bland annat hormoner som påverkar suget efter sött och salt. Varför det är så finns det många teorier om, men en tänkbar orsak är att signalsubstansen serotonin ändras under menscykeln. Serotonin påverkar hungerkänslor och välbefinnandet. Det kan öka suget efter socker som i sin tur ökar vårt välbefinnande.
2. När i menscykeln känner man sig som mest attraktiv och utsöndrar mest feromoner? (Läs: När i menscykeln är det bäst att gå på dejt)?
– Det är vanligt att man mår bra ungefär i perioden efter sista blödningsdagen fram till ägglossning, som brukar ske mellan 11 till 16 dagar efter första mensdagen. Det är en period som många beskriver som stark och bra.
3. Vad kan man göra om man tycker mensen luktar för mycket?
– Blod luktar mycket. Speciellt när det kommer i kontakt med luften. Byt mensskydd så ofta det behövs, lufta och använd löst sittande kläder. Många svettas mycket under mensen och det kan också lukta lite. Tvätta dig som vanligt. Ljummet vatten och en vegetabilisk babyolja är allt som behövs! Vill du använda tvål så använd en anpassad intimtvål, men bara i ljumskar och bak i rumpan, aldrig i vulva!
4. Finns det någon infektionsrisk om man badar med mens?
– Det är ingen fara att bada med mens. Om du använder tampong som mensskydd är det viktigt att den byts efter badet, annars kan det innebära en ökad risk för infektion. Menskopp kan vara ett bra alternativ till tampong.
5. På tal om tampong, är tamponsjukan något att vara rädd för?
– TSS, toxic shock syndrome, även kallat tampongsjukan, är idag mycket ovanligt. TSS har vanligtvis inte något med mens och tamponganvändning att göra. TSS orsakas av ett gift som produceras av så kallade gula stafylokockbakterier. Om sådana bakterier under lång tid kommer i kontakt med mensblod i en tampong kan de föröka sig. Det är så TSS kan uppstå. Du blir då akut sjuk med hög feber och hudutslag. Du kan även få diarré och kräkningar.
6. Vad kan man göra om man har problem med massiva blödningar under mensen?
– Det finns en receptfri medicin som heter Cyklo-F som man kan köpa på apotek som hjälper till att minska ned på blödningen. Tabletterna tar man bara under de dagar man blöder som rikligast. Det finns även olika preventivmedel med hormoner som kan hjälpa mot massiva blödningar.
7. Varför får man ibland blodklumpar i mensen?
Det beror på att lite slemhinna från livmodern följer med när du har mens och den kan vara klumpig eller slemmig. När blodet är på väg ut producerar din kropp anti-koagulerande föreningar som ska hjälpa kroppen att göra slemhinnan mer flytande, men när man blöder mycket hinner inte kroppen med. Då kan en del klumpar följa med ut.
8. Ska jag vara orolig om jag inte har samma mängd mens som jag brukar?
– Mensen kan variera väldigt mycket i både mängd och utseende från gång till gång utan att det behöver betyda att någonting är fel. Mängden blod i samband med en menstruation beror på nivåerna av de två kvinnliga hormonerna östrogen och gulkroppshormon och det inbördes förhållandet mellan dem. Östrogenet gör livmoderslemhinnan tjock, vilket resulterar i riklig blödning. Gulkroppshormonet tunnar ut livmoderslemhinnan, vilket gör att blödningarna blir sparsammare. Uppsök läkare om du har överdrivet riklig eller långvarig menstruation som inverkar negativt på ditt dagliga liv!
LÄS MER: Mensförkylning finns på riktigt – så vet du om du är drabbad
gör mensen smidigare och snyggare
Prioritera din mens på bästa möjliga sätt med mensskydd som varken kompromissar med komfort eller design från SYD. Beställ deras startkit och få en mix av plastfria mensprodukter för endast 99 kronor (dessutom medföljer ursnygg förvaring till mensskydden). ANNONS Läs mer om produkterna och kitet här.