från skodesigner till trädgårdsmästare – vi möter NICOLE WILSON
Vad är likheten mellan ett par skor och en trädgård?
Jo, designprocessen bakom. Det menar Nicole Wilson som efter ”minst tolv år av professionellt skonörderi” sadlade om till kreatör och trädgårdsdesigner för ett och ett halvt år sedan.
Skor och trädgård är två ämnen som inbjuder till just nörderi, och som ställer samma sorts krav på en designer. Det handlar om problemlösning och om att kombinera funktion med estetik och inom båda fälten måste designen hålla för ändamålet. En lite sned söm på en klänning gör den inte oanvändbar, men på en sko kan samma sneda söm innebära att du får ont i fötterna – ja, kanske hela kroppen. Att designa en trädgård kräver samma noggrannhet. En för smal gång eller för höga trappsteg gör att det blir obekvämt att ta sig runt i trädgården. Och växter som planteras med fel förutsättningar riskerar att dö, säger Nicole Wilson.
”Många vill skapa sin semesterdröm hemma nu”
Pandemin är på toppen av ännu en våg, men vi bestämmer oss för att ses IRL, på ett folktomt fik och självklart med avstånd. I sista sekund möts vi ändå på Facetime då ett plötsligt snökaos sätter stopp för Nicoles tur in till stan. Hon bor i Enskede söder om Stockholm – i barndomshemmet som kommit att spela en avgörande roll för hennes karriärbyte, men mer om det senare – och sedan covid-19 bröt ut har hon bytt tunnelbanan mot promenader. Att intervjun ska kretsa kring Nicoles jobb som trädgårdskreatör känns aningen bisarrt under rådande väderlek, men två minuter in i samtalet är vintern glömd. Nicole är nämligen ockuperad av tankar på odlingar, fröer, lökar och trädgårdsritningar. Och är därtill fullbokad med uppdrag fram till sommaren.
– Under våren ska jag framför allt formge privata trädgårdar. Nu när det är så osäkert med utlandsresor vill många ha pool – man skapar helt enkelt sin semesterdröm hemma i trädgården i stället. Sen ska jag hjälpa en bostadsrättsförening med deras innergård och så samarbetar jag med några företag kring olika trädgårdsprojekt, säger Nicole som startade sin egen firma New Generation Gardens hösten 2019.
I företaget, som erbjuder design, styling och rådgivning inom trädgård, gröna miljöer och odling, är uppdragen av en tämligen bred karaktär. Bland Nicoles alster märks allt från utemiljön på drömmiga loungehotellet Ellery Beach House till trädgårdsplaneringar av öde skogstomter och entréritningar till bostadsrättsföreningar.
– Det som genomsyrar allt jag gör är hållbarhetsaspekten. Odling innebär ju ett ständigt pågående kretslopp och jag designar ofta trädgårdar som generationer ska trivas i. Vissa av mina projekt ska hålla i hundratals år.
Mammans passion blev Nicoles nya karriär
Med tanke på att företaget inte ens existerat i två år än kan det låta som om Nicole byggt upp en framgångsrik karriär på rekordtid. Men det är en sanning med viss modifikation. Trädgårdsintresset har nämligen funnits med sedan familjen flyttade till hus för sex år sedan. Eller, faktiskt ända sedan födseln. Hon berättar om sin mamma, en odlingsfantast med ett passionerat intresse för kryddor och grönsaker. Och hur hon under hela Nicoles uppväxt tog med henne på ”trädgårdsrundor” så fort en ny gröda nådde över markhöjd.
– Som barn tyckte jag väl att de där rundorna var lite … gäsp … Men i dag förstår jag att de givit mig dofter och smaker för livet, säger hon.
När Nicoles mamma hastigt gick bort 2015, föreslog hennes pappa att Nicole och hennes man Andreas, som då väntade sitt andra barn, skulle ta över huset som dottern vuxit upp i.
– Jag hade inte haft en tanke på det tidigare, men med den livsomvälvande förändringen som jag genomgick kändes det naturligt att förvalta huset och mammas växthus och trädgård. Att ta över hennes trädgård och fröer gav en fin förståelse för hennes passion. Det var som att lära känna henne på nytt, fastän hon inte var med.
Nicole beskriver sig som en ”allt eller inget”-person som tenderar att vilja bli expert på alla ämnen som fångar hennes intresse. Det var också den passionen som drev hennes tidigare karriär som skodesigner. Under tolv år designade Nicole skor för Acne Studios – där hon bland annat skapade modeklassikern Pistol short – och & Other Stories. Nu blev föremålet för hennes nörderi i stället odling och trädgård. Hon läste växtböcker, lyssnade på trädgårdspoddar och blev allt mer besatt. När hon plötsligt en dag träffade en kvinna som berättade att hon var trädgårdsdesigner visste hon precis vad hon skulle göra härnäst. Nicole gick ner på deltid och började läsa trädgårdsdesign på Trädgårdsakademin.
– Jag hade kommit till ett slags brytpunkt och ville utvecklas. Skor bemästrade jag vid det här laget, jag längtade efter nya utmaningar, berättar hon.
Valet av karriärbyte var främst passionsdrivet, men det bottnade även i existensiella grubblerier. Privat levde Nicole och hennes familj så hållbart de kunde, inte minst genom hennes tilltagande odlingsintresse vilket innebar att de skördade mycket egenodlade grönsaker. Men att kombinera den livsstilen med ett yrke i den på många sätt miljödränerande modebranschen hade börjat skava.
”Var inte rädd för att be om hjälp”
– Jag vill inte kasta skit på modebranschen för jag vet att den utvecklas massor ur hållbarhetssynpunkt. På & Other Stories jobbade vi exempelvis med ett jättespännande material gjort på resterna från vinproduktion som substitut för läder. Men jag kände ändå att min roll i modebranschen blev lite av en motpol till det jag faktiskt brann för, berättar hon.
Uppstarten – tillika rivstarten – för Nicoles karriär som trädgårdskreatör är även sammanlänkad med hennes instagramkonto @newgenerationgardens. Under flera år hade hon dokumenterat sina odlingsprojekt och i takt med en ökande följarskara blev inläggen mer frekventa och professionella. Intresset spred sig så pass att Nicole hade uppdrag innan hon ens sagt upp sig för att satsa på det egna företaget fullt ut.
Att växla från skor till trädgård är en utmaning i sig. Därtill gick du även från en fast tjänst till att bli egen. Vad har varit mest utmanande med karriärbytet?
– Den sociala aspekten har nog varit svårast – att gå från att ha härliga kollegor runt sig till att sitta helt själv. Jag är ju van vid att ständigt kunna bolla med folk, vilket ofta känns viktigt för att komma vidare. Samtidigt har jag hittat nya typer av kollegor; kunder, trädgårdsmästare, andra designer och olika samarbetspartners som jag har daglig kontakt med. Och så har jag fått en massa nya kontakter via mitt Instagramkonto. Människor som jag oftast inte ens har träffat, men som jag fått en relation till tack vare vårt gemensamma odlings- och trädgårdsintresse.
– En annan utmaning är att få till tider och gränser. I mina tidigare fasta tjänster har jag vetat var ribban legat och vad som har förväntats av mig. Nu blir det lätt att jag fastnar med jobb halva nätterna och överlevererar i stället. Jag har aldrig jobbat så mycket som jag har gjort det senaste året. Men så älskar jag ju när kunderna är nöjda!
Hur funkar den ekvationen med familjelivet?
– I perioder har det kanske blivit lite väl mycket jobb, samtidigt sparar jag ju in tid på att ha kontoret hemma. Och det känns som att det var bra tajming att ta det här steget nu när barnen blivit lite större. Det hade varit betydligt svårare att ha två spädbarn krypandes hemma.
Har ditt trädgårdsintresse smittat dina barn?
– Både och. De kan nog tycka att det blir lite väl mycket trädgård ibland. Jag tittar på trädgårdar var jag än är, mina ögon dras per automatik över häckar, haha.
– En sommar när jag fastnade i trädgården kastade min son demonstrativt grus på mina kronärtskockor. Han har verkligen hittat sin mammas akilleshäl! Samtidigt märker jag att deras intresse för trädgård växer. Varje gång vi kommer hem från någon resa springer de runt för att se vad som växt medan vi har varit borta. Och Florence, min dotter, går runt och rabblar blomnamn i trädgården: ”Höstflox, höstanemon, hortensia ...”, haha. Jag hoppas att de bevarar det intresset. Fascinationen inför naturens kretslopp känns som det finaste man kan ge sina barn. Det är nästan löjligt hur glad man blir av att så ett frö. Och att se hur de där små bladen tränger upp genom jordytan.
Text: Sofia Edgren
Fakta
Namn: Nicole Wilson.
Ålder: 39 år.
Familj: Gift med Andreas Wilson, barnen Noel, 8, och Florence, 5.
Bor: Enskede i Stockholm.
Aktuell: Trädgårdsdesigner och -kreatör. Driver företaget New Generation Gardens som designar trädgårdar och utemiljöer.
Följ: @newgenerationgardens
Nicoles 5 bästa tips för att byta och bygga upp en ny karriär:
- Du behöver inte ta steget fullt ut på en gång. Gå en kurs eller praktisera några dagar hos någon som jobbar med det du drömmer om. Jag började med att gå ner i tid och plugga på distans. Då får man ganska snabbt en känsla för om det känns rätt.
- Vill du inte satsa fullt ut direkt, kan du undersöka möjligheten att ta tjänstledigt. Jag fick sex månader då jag kunde slänga mig ut och testa min dröm. En rolig och utvecklande period, utan egentliga krav. Känns det inte rätt och du väljer att gå tillbaka till ditt gamla jobb så har du ändå lärt dig något nytt. Och något nytt om dig själv!
- Börja spara till ett ”fuck off”-kapital (eller frihetskapital som vissa kallar det). Jag hörde om uttrycket i en ekonomipodd och kände att det var något jag måste göra. Så jag började spara. Där och då visste jag inte till vad, men när jag väl skulle ta tjänstledigt så var det en trygghet att ha lite extra pengar på kontot. Det fick mig att känna mig mindre stressad och bara ha kul.
- Dra i alla kontakter du har och var inte rädd för att be om hjälp. Det finns alltid de som är hjälpsamma – och som man senare själv kan hjälpa tillbaka. Var nyfiken och frågvis.
- Ett av de bästa tips jag fått från en vän var: ”Berätta för ALLA om ditt nya företag”. Sprid ordet! Helt plötsligt är det någon som behöver din tjänst eller produkt. Och då ska de veta att du finns!