Recepten till finaste bröllopsbuffén
foto STEFAN SEGOLSON
Oavsett om du ska stå brud eller vill duka upp till sommarfest så är ett välarrangerat bord med vackra sötsaker ett både trendigt och säkert kort. Svenska Holy sweet skapar hela koncept av fina, frestande bakverk baserade på dina minnen, drömmar och önskemål.
Holy sweets recept får du här.
Macarons med fruktig ganach
(ca 30 – 40 st)
Macaronskalen:
90 g äggvita
25 g strösocker
200 g florsocker
110 g mandelmjöl
en nypa salt
✿ Sikta ner mandelmjöl och florsocker i bunke.
✿ Vispa äggvitan i maskin tills den ser ut som skum. Häll i strösockret långsamt under vispning och fortsätt vispa till en glansig maräng.
✿ Vänd ner mandelmjöl, florsocker, salt och ätbar färg med slickepott och vänd massan tills den börjar bli blank och lik magma i konsistensen.
✿ Fyll en spritspåse smeten och spritsa med rundtyll ut små rundlar på plåt med bakplåtspapper. Banka plåten i bordet några gånger.
✿ Låt sedan macaronsen torka/vila i 1h.
✿ Grädda kakorna långt ner i ugnen 150c ( 125c i varmluft) ca 12 min.
✿ Låt svalna helt innan du lossar macaronsen från pappret.
Bär- eller fruktganach (fyllningen):
225 g vit choklad (hackad)
135 g valfri fruktpuré (tex. jordgubb, hallon, passionsfrukt)
65 g vispgrädde
2 msk mjukt osaltat smör
1 tsk färskpressad citronjuice
1 liten nypa salt
✿ Mät upp chokladen i en skål. Ställ åt sidan.
✿ Blanda vispgrädde, passionspuré och salt i en kastrull och värm blandningen till kokpunkten och häll över den vita chokladen.
✿ Låt stå 30 skeunder, rör sedan ganachen jämn och len. Rör ner smöret och citronjuicen. Låt svalna och kyl ner i kylskåp till spritsbar konsistens.
✿ Spritsa på lite ganach på hälften av macaronskalen och toppa dem med resterande skal. Förvaras väl förslutet i kyl.
(blir ca 30-40 macarons beroende på vilken storlek man gör)
Chokladcupcakes med hallon & vit choklad/cream cheese frosting
(ca 12-18 cupcakes)
Cupcakebottnar:
180 g vetemjöl
50 g kakao av god kvalitet (vi använder Valrhona)
3/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
113 g osaltat rumsvarmt smör
290 g strösocker
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
2 stora rumstempererade ägg
235 g mjölk
Hallon till fyllning
✿ Värm ugnen till 175 grader. och fyll en muffinsplåt med pappersformar. Ställ gärna fram alla ingredienser 1 h före bakning så de är rumsvarma.
✿ Sikta ihop mjöl, kakao, bikarbonat och salt, ställ åt sidan.
✿ Kör smöret i hushållsassistent eller med elvisp tills krämigt. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det är vitt och fluffigt, ca 5 minuter. Skrapa ner kanterna med en slickepott då och då så att det blandas ordentligt.
✿ Vispa ner äggen, ett i taget.
✿ Rör med slickepott ner mjölblandningen i 3 omgångar varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl.
✿ Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de fylls till 2/3.
✿ Grädda långt ner i ugnen ca 15-20 minuter. Håll lite koll med en provsticka så att de inte får stå inne för länge i ugnen och bli torra.
✿ Låt svalna på galler i 10 minuter, plocka sedan ut ur plåten.
✿ Skär ut en kon i varje cupcake och fyll med hallon.
Enkel cream cheesefrosting med vit choklad:
200 g vitchoklad
300 g philadelphiaost, rumstempererad
ev. florsocker och/eller citron efter tycke och smak.
✿ Smält den vita chokladen och låt svalna.
✿ Vispa philadelphiaopsten krämig.
✿ Häll i den vita chokladen i philadelphiaosten och vispa till en jämn frosting. Smaka av. Vill man ha en sötare frosting så sötar man bara med lite florsocker. Vill man ha lite mer ”tang” i frostingen så pressar man i lite citron,lime eller apelsin.
✿ Spritsa eller bred frostingen på de svalnade cupcakesen. Dekorera med färska bär, strössel, choklad eller sockerblommor.