Greklandsguide: 33 tips: Därför bör alla åka dit
Något har hänt med Grekland. I det tysta har landets trötta turistorter rest sig som fågel Fenix ur charterträskets aska. Borta är slitna hotell, smutsiga stränder, sunkiga barer med arkadspel och tokfylla. Grekland har blivit flottare och flashigare utan att tappa sin skönt enkla egenart. Landet har fått en revival och allt fler åker hit igen.
– Den här utvecklingen har inte kommit plötsligt utan har puttrat en tid. Massturismen körde många orter i botten och det har länge förts diskussioner om hur man ska kunna gå vidare och locka andra människor till Grekland. Dessutom har konkurrensen från resmål som Thailand tvingat grekerna att tänka i nya banor, säger Susanne Ljung, journalist och programledare för Stil i radions P1. Hon har rest i Grekland sedan 1974 och inte tröttnat än.
– Kulturen och klimatet är en kombo som är bra för själen, förklarar hon.
Succéfilmen Mamma mia, som spelades in på Skiathos och Skopelos, har gjort sitt till för att väcka en nygammal längtan efter öar med sockervita hus, blå himmel, turkost hav och gnisselskrikande cikador. Bokningarna till uppfiffade Rhodos har exempelvis ökat med 30 procent jämfört med förra året. För Skopelos och Skiathos är Mamma mia-effekten tydlig, resandet hit har ökat med 20 procent.
– Det finns två parallella spår när det gäller resenärer. Antingen åker man till Grekland för att uppleva enkelheten på en ö eller för att leva jetsetliv, säger halvgrekiska journalisten och författaren Alexandra Pascalidou.
Själv gör hon helst båda delarna.
– Jag startar med en tre dagars lyxdos på Mykonos, Hydra eller i Aten. Sen åker jag till en liten sömnig ö där tiden stått till, kanske Paxos eller Ikaria, säger Alexandra.
Att Grekland har fått en pånyttfödelse märks också i den internationella modevärlden.
– På visningarna i New York pratade alla om Grekland. Det finns ett sug tilbaka. Jag själv känner mig lockad av det enkla och rena. Gladiatorsandaler, en grekisk folkdräktsblus och färgerna vitt och blått är inspirerande, säger Ulrika Lundgren, skaparen och designer av märket Rika. Hon kommer snart att åka på semester med familjen till Aten och Mykonos.
– Jag ser fram emot att se kulturen och arkitekturen i Aten. Sen ska vi bara slappa, sola och spela bräde på Mykonos och bo på hotellet Grace som många modemänniskor rekommenderat. När jag var liten reste jag ofta med mina föräldrar på öarna. Nu vill jag tillbaka.
1 Aten. Häftigt nattliv, lyxiga hotell, frestande shopping och underbar mat. Dessutom mängder av historiska sevärdheter! I stadsdelarna Psirri och Plaka finns många bra små restauranger och barer. Vill du lyxa till det är området Kolonaki rätt. Här ligger bland annat tjusiga Nobu.
2 Shoppingen. I snofsiga området Kolonaki i Aten finns designerbutiker och avantgardemode. Bazarshoppa guld, mattor, antikviteter och skulpturer vid torget i Monastriaki. På gatan Ermou finns kedjor, och många skoaffärer.
3 Partylivet. Åk till Atens östra riviera även kallat Greklands Hamptons. I Vouliagmeni och Glyfada finns det hetaste partylivet och de snyggaste människorna. Pulsen är internationell och hög. Det är här det händer!
4 Kulturen. I minsta håla och på den tommaste ö finns det någon historisk sevärdhet att begrunda. Grekland är ett av världens mest mytomspunna länder och har en fantastisk historia. Kombinationen sol och bad samt kultur gör landet oslagbart.
5 Lyxen. Många ställen på Kreta, Rodos, Mykonos och i Aten erbjuder lyx utöver det vanliga. Här kan du leva jetsetliv och njuta av service i absolut toppklass.
6 Öarna. Välj mellan lyxiga partytillhåll som Mykonos och små sömniga ställen, som Ikaria och Lipsi. På Kretas västkust ligger charterhotellen tätt medan det på östra delen av ön, i Elounda, finns lyxhotell i världsklass. Den som vill leva hippieliv och sola näck håller till på södra sidan av Kreta.
7 Modeinspirationen. Gör som Matthew Williamson, och Marc Jacobs – åk hit, hämta krafter och få idéer. Greklands mest omtalade designer är Sophia Kokosalaki.
8 Doften. Redan på flygplatsen slår den säregna, kryddiga, heta lite dammiga doften emot dig. Känslan av att äntligen vara hemma väcks hos Greklandsfantaster.
9 Maten. Det grekiska köket är enkelt. Grundtipset är att gå på samma ställen som grekerna själva. Beställ in många rätter och röror att dela på. Det är inte mycket som knäcker en grekisk sallad eller grillad fisk med smör och citronsaft.
10 Stjärnhimlen. De mindre öarna är ofta inte upplysta av elektricitet nattetid. Förundras över Vintergatan och önska när en stjärna faller.
11 Fastlandet. Hyr en bil, åk ut på landsbygden och se andra fascinerande delar av landet än Aten och öarna. Åk exempelvis till lilla pittoreska Nafplion.
12 Ljuset. ”Åh, det välsignade, bländande ljuset som jag alltid saknar i Sverige”, säger Alexandra Pascalidou. Ja, det är bara att instämma.
13 Tilliten. Det finns små öar där du kan gå in i ett obemannat bageri, ta det du behöver och lägga pengar i en skål.
14 Musiken. Ett exotiskt möte mellan Orienten och västerlandet. Skapar en känsla av att du är långt borta.
15 Frihetskänslan. Blicka ut över öppet hav, se horisonten, andas och låt den befriande känslan infinna sig.
Sophia Kokosalaki
16 Båtluffandet. Varför stanna på en ö? Varje ö har sin egenart. Båttrafiken fungerar bra sommartid och boende löser sig alltid på plats. Det finns alltid något rum att hyra.
17 Olivoljan. Mjuk, len och nyttig. Lite friskare och grönare än sina spanska och italienska kusiner.
18 Männen. Stolta och stiliga och inte dumma att vila ögonen på.
19 Enkelheten. Slappa i shorts, linne och sandaler utan smink. På småöarna finns ingen shopping att tala om. Klädkoder är ett okänt begrepp. Vilsamt! Känns bra i dessa dagar när köphysteri är passé.
20 Havet. Ingen annanstans i Europa är havet så illblått, klart och lent. Inte undra på att Luc Besson spelade in Det stora blå kring ön Amorgos. Glöm inte cyklop!
21 Språket. Moder till många västerländska språk men låter ändå härligt udda. Melodin och orden är roliga och rogivande som skön musik.
22 Mångfalden. Här finns allt från avskalat enkelt till lyx. Välj mellan party på maxnivå eller stillsam avkoppling. Femstjärniga hotell eller enkla familjepensionat. Restauranger i internationell toppklass eller enkla tavernor.
23 Solen. Glöm den lynniga svenska sommaren. I Grekland skiner solen säkert från en molnfri himmel hela sommaren och långt in på hösten.
24 Ouzon. Denna anisdoftande, mjölkiga dryck är obligatorisk när du är i Grekland. Ouzo gör sig dock bäst i sitt hemland. Satsa hellre på en flerstjärnig Metaxa, grekisk konjak, om du vill köpa med dig en flaska hem.
25 Mamma mia. Gå i filmens fotspår och hitta feel good-stämningen: Kolla in utsikten från klostret Agios Ioannis i Kastri på Skopelos. Sola på Kastanistranden på samma ö. Flanera i gamla hamnen på Skiathos.
26 Nostalgin. Vi är många som levt backpackerliv i den grekiska övärlden. Nu längtar vi tillbaka. Sen blir det en glad överraskning att det är ännu bättre i dag!
27 Stillheten. Atmosfären är loj i övärlden. Det nära världsfrånvända lugnet är balsam för en stressad själ.
28 Stränderna. Under parasoll med drinken inom räckhåll. Liv och mycket att titta på. Eller nakenbad i ensamt majestät på en enslig klapperstensstrand. Svarta lavastenar eller len vit sand, här finns en strand för alla.
29 Kafélivet. I minsta håla finns ett kafé där tillvarons hemligheter avhandlas. Skaffa ett stamställe att hänga på. Kaféet är rätta stället att knyta kontakter och få tips. Vill du vara ensam är det rogivande att sitta och titta på gubbar som spelar bräde, gummor som virkar och lyssna på kacklet.
30 Vänligheten. Greker är vänliga men varken inställsamma eller påhängsna. Vill du vara för dig själv – inga problem.
31 Vinet. Beställ husets vita vin i karaff på restaurang. Det är ofta gott, friskt och prisvärt. Dessutom är alkoholhalten ganska låg så det går utmärkt att ta några glas utan att bli seg dagen därpå.
32 Frappén. Sumpigt grekiskt kaffe kanske inte är någon höjdare. Det är däremot iskaffet – frappén. Svart som den grekiska natten toppat med krämigt skum eller en glasskula. Kickar i gång sinnena.
33 Ölen. Sitt i skuggan och softa med grekiska biran Mythos. Läskande i generös flaska.
Av Gertrud Dahlberg Foto: Art + Commerce/Bulls, All Over Press