Här är appen som ska motverka psykisk ohälsa
Av Alva Fierro
På bilden ovan syns Bluecalls medgrundare (fr v) Tamara Bernad, Caroline Rödén, Charlotte Sparre och Lisa Löfgren.
Runt en miljon svenskar beräknas leva med någon form av psykisk ohälsa och många närstående till personer med psykisk ohälsa får inte den hjälp de behöver. Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sedan flera år tillbaka psykiatriska diagnoser – och den största ökningen finns bland kvinnor och unga.
Den nystartade tjänsten BlueCall vill göra det enklare att söka hjälp genom att erbjuda samtalsstöd. Appen är till för alla som vill prata av sig och ventilera sina tankar anonymt med någon utomstående.
– Att söka stöd är fortfarande tabubelagt för många och en del upplever att man måste vara psykisk sjuk för att få hjälp av samhället. Så ska det inte vara, säger Caroline Rödén, vd och grundare av BlueCall.
Som användare är du alltid anonym och ringer tillgängliga stödpersoner direkt genom appen. Du väljer själv om du vill tala med en volontär eller en mentor som är utbildad inom samtalsstöd.
Idén till BlueCall föddes när grundarna Caroline Rödén, Lisa Löfgren och Charlotte Sparre under sin studietid märkte att många i deras närhet som mådde dåligt på grund av stress, krav och ångest.
– Många var i behov av stöd i vardagen, men få sökte hjälp eftersom det var krångligt, tidskrävande och ofta kostsamt. En app kändes som en självklar lösning. Det ska vara enkelt att hitta någon som lyssnar på en, vad man än vill prata om, säger Caroline Rödén.
BlueCall har som mål att tillgodose samtalsstöd dygnet runt. I dagsläget måste du vara 18 år för att registrera dig i tjänsten. Appen finns att ladda ner i Appstore (just nu bara för iOS).
Artikeln publicerades först på Residencemagazine.se