Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Historien om hur en rosa kattmössa blev symbol för kvinnors rättigheter

03 mar, 2017
AvHelena Sjögren
Den rosa mössan har blivit historisk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

De 21 januari 2017 hölls Women’s March runtom i världen.

Bara i Washington DC marscherade en halv miljoner människor, som en slags protest mot Donald Trumps, under hans första dag som president. I hela USA dokumenterades över 600 olika marscher, rapporterar USA Today.

Men det är inte bara mängden människor som kommer att gå till historien – utan även deras rosa kattmössor.

Två månader tidigare, i november 2016, hade manusförfattaren Krista Suh och arkitekten Jayna Zweiman fått en vision. Hur skulle människor världen över, genom en synlig markering, tillsammans kunna kämpa för kvinnors rättigheter och varandra?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Los Angelsbon Krista Suh säger till elle.com att hon gladeligen klätt av sig naken om hon trodde att det hade fått effekt. Men eftersom temperaturen i Washington vanligtvis är lägre än vad den är i Los Angels, bestämde hon i stället för att sticka en enkel, varm men framförallt synlig mössa.

Annons

– Sedan slog det mig att alla kunde ha en likadan – för att göra ett gemensamt ställningstagande.

Målet blev att fram till den 21 januari 2017 ha producerat 1,7 miljoner rosa pussyhats.

En ”pussyhat” är helt enkelt en handgjord rosa kattmössa. Huvudbonaden kan vara stickad, virkad, sydd eller tillverkad på något helt annat sätt. Det viktiga är färgen och öronen.

Anledningen till att mössan blev just rosa förklarar skaparna med att rosa ofta ses som en kvinnlig färg. Rosa får ofta representera omsorg, medkänsla och kärlek, egenskaper som historiskt setts som svaga – men i själva verket är starka.

För skaparna var det viktigt att mössan skulle bli omtalad. De motsatte sig också att symbolen behövde vara varken enkel eller seriös för att tas på allvar. I stället valde de något väldigt feminint – utan att be om ursäkt för det.

Annons

– En feminist kan bära vad hon vill. Du kan vara politiskt aktiv med ett par lårhöga stövlar, kort kjol eller med en mössa med öron. Att välja att vara en del av det här betyder att man väljer att vara en del av ett projekt där tusentals kvinnor hjälper varandra och står upp för varandra och representerar sig själva, säger Krista Suh till elle.com.

Anneli Palmsköld, docent i etnologi och lektor i kulturvård vid Göteborgs universitet, tycker att pussyhat-projektet är ett intressant fenomen. Hon påpekar att det finns historiska kopplingar där hantverk och textilier varit starkt förknippade med den feministiska rörelsen.

– Det som är nytt är att man använder sig av en så tydlig visuell markör som genom att den används av så många, är synlig på ett annat sätt än tidigare. Genom sociala medier kan man sprida det till en enorm mängd människor. Här handlar det också om något man gjort själv och att det är något alla kan göra rätt snabbt och enkelt, säger hon.

Annons

Hon påpekar också att både valet av färg och form är väldigt slagkraftigt.

– När Donald Trump skulle sväras in var det en stor fråga om hur många som var på plats. Men när man hade den här visuella markören blev det väldigt tydligt. Man kan inte prata bort ett hav av rosa mössor, säger Anneli Palmsköld.

En annan fördel är att grundpremissen är enkel att stå upp för.

– När en ledare för en av världens största länder uttrycker sig som han gör, ”grab them by the pussy” är det väldigt svårt att säga att man håller med. Inom feminismen, precis som i andra rörelser finns det stora meningsskillnader. Man kan ha olika syn på hur man ska förverkliga ett jämställt samhälle. Men här kokar man ner det till en grundfråga: Vill vi ha ett samhälle där män har rätt att ta i kvinnors kroppar hur som helst?

På engelska blir ”pussyhat” också en ordlek eftersom ”pussy” inte bara betyder katt utan även är slang för det kvinnliga könsorganet.

Annons

– Och det är förstås en annan aspekt av det. Att man på något sätt fångat bollen som kastats ut och sedan skickat tillbaka den och tagit tillbaka något som blivit nedvärderat, säger Anneli Palmsköld.

Hon tror definitivt att pussyhatten kommer att ta plats i historieböckerna.

– Absolut. Just för att det är så slagkraftigt och har spridit sig över landsgränserna och blivit en internationell rörelse.

Pussyhatten har också börjat leva sitt eget liv och dykt upp på runwayen i Milano. Flera kändisar har också burit den rosa mössan. Pussyhatten var också på omslaget till Time Magazines februarinummer.

Foto IBL

 

Annons