Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Hyllade Paul Hansen till Fotografiska – här är 8 starka foton från utställningen

16 sep, 2017
AvJoel Linde
Fotografen Paul Hansen fångar krigets allra mörkaste sidor i bilder som är för verkliga för att blunda för. Nu ställer han ut på Fotografiska museet i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Paul Hansen är en av Sveriges mest uppmärksammade och belönade bildjournalister. Nu ställs många av hans bästa bilder ut på Fotografiska museet i Stockholm, under namnet Being There.

– När vi är ute på de platser där det inträffat katastrofer, pågår krig eller andra svåra lägen är vi tillfälliga gäster i andra människors elände och vi gör det av ett skäl. Att det inte ska fortsätta att vara ett elände. Jag ser det som att jag förvaltar deras berättelse när de ger mig förtroendet. Att genom att bevaka och sprida bilderna därifrån påverka dem med makt att förändra situationen, berättar Paul Hansen i fotoboken med samma namn som utställningen, ”Being There”.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Paul Hansen är bildjournalist, en titel som i vissa fall bättre beskrivs som krigsfotograf. När han under 2016 följde med kurdiska peshmergasoldater i en offensiv mot IS utanför Mosul blev han beskjuten av en krypskytt. Ett skott träffade i hjälmen och ett annat i skyddsvästen, vilket gjorde att han klarade sig undan allvarliga skador.

Annons

– Jag fick en kula som gick in i hjälmen. När jag la mig ner försökte skytten träffa mig flera gånger till. Då tänkte jag ’här kan jag inte ligga’ och då sköt han igen. Då sprang jag, berättade han då för SVT.

– Jag får ofta frågan hur jag orkar med mitt jobb, att ständigt vara utsatt för fara och andras smärta. Det finns många svar. Ett är att jämfört med dem som jag fotograferar är min utsatthet ingenting, jag har ju ett tryggt hem att resa tillbaka till. Ett annat är att jag möter så oerhört mycket värme, kärlek och engagemang som existerar parallellt med alla svårigheter som människorna lever med. Att få dela dessa stunder med dem är ett stort privilegium.

Paul Hansen har jobbat för DN under många år, men tidigare även för Expressen och GT. Han har blivit utsedd till årets fotograf åtta gånger och vunnit World Press Photo 2012.

– Min utgångspunkt är att vi alla är en del i ett större sammanhang, en helhet, vi sitter i samma båt och ”klockan klämtar” ju för alla. Här är fotografi ett verksamt verktyg att skapa insikt om detta; bilden av det flutit iland en liten död pojke i Turkiet skapade en stark gemensam känsla av att det var ”allas pojke”. Jag tror på det goda i människan och är trött på extremhögern som till exempel iskallt beskrev det fina som hände i Sverige efter terrordådet på Drottninggatan som nåt slags töntigt ”kärleksmaraton”.

Annons

Utställningen ”Being There” pågår på Fotografiska den 8 september – 19 november. Den baseras på boken med samma namn som utges på Max Ströms förlag.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

LÄS OCKSÅ:

Fotografiska gör utställning med hästen i fokus – se de fantastiska fotona

Vernissage för Patrick Demarchelier på Fotografiska – se bilderna

 

Annons