Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Jessica Nilsson: "Jag uppmuntra folk att starta eget – det ger så mycket tillbaka."

20 nov, 2015
AvJenny Bergquist
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En krögare, en advokat, en pr-agent, en riskkapitalist och en matt-vd. De har gjort karriär av det de tycker är roligast och viktigast, de är inte rädda för att utmana sig själva. Eller andra. ELLE har träffat fem kvinnor som inspirerar oss att jobba hårdare och smartare. I dag: Jessica Nilsson. 

Yrke: Investerare och entreprenör.

Mer: År 2011 startade Jessica och två kolleger Hello Fresh i Tyskland. I dag levererar Hello Fresh matkassar i sju länder, däribland USA, England och Tyskland. Företaget är värderat till 24 miljarder. Sedan 2014 har Jessica en mer passiv roll i företaget och jobbar i stället som investerare på företaget Northzone, där hon främst investerar i nya svenska teknikbolag inom e-handel.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Var kommer ditt driv ifrån?

– Jag spelade handboll på ganska hög nivå när jag var yngre och har alltid älskat att tävla och utmana mig själv. Det är lite pirrigt och jobbigt men när man klarar av något växer man av det. När vi startade Hello Fresh hade vi som mål att leverera 4 miljoner måltider i månaden. Jag minns hur vi åkte tunnelbana för att leverera de första kassarna, samtidigt som jag försökte lära mig tyska. Då hade vi tio kunder, så kicken när vi nådde vårt mål var enorm. Jag försöker uppmuntra folk att starta eget, trots att det är tufft, för det ger så mycket tillbaka.

Annons

Känner du aldrig av press på jobbet?

– Jo, det kan jag känna ofta. Förra året tittade vi på 800 bolag och investerade i 8, så det är mycket press som investerare, men jag skulle nog säga att du har ännu mer press som entreprenör. I medierna framstår det ofta som att nya företag har blivit framgångsrika över en natt, men de allra flesta entreprenörer har kämpat och haft det tufft.

Är en viss typ mer lämpad som entreprenör?

– Ja, en bra entreprenör ska vara villig att jobba väldigt hårt, för det krävs mycket jobb och det blir en livsstil. Du måste vara dynamisk, gilla kaos och kunna springa fort. Föredrar du en trygg tillvaro och en tydlig struktur, då är nog entreprenörskap ingenting för dig. Jag har i snitt fyra pitchmöten per dag, där någon berättar om sitt bolag. Det är inspirerande att träffa så många passionerade människor som brinner för sitt bolag och vill göra allt de kan för att lyckas. Det ger en massa energi tillbaka till mig också.

Annons

Hur vet du vilka företag som är värda att satsa på?

– Det är mycket som ska klaffa: marknaden ska vara tillräckligt stor, det ska vara en affärsmodell som jag tror på och så vidare, men i slutändan handlar det om entreprenören bakom. Alla investeringar jag har gjort har varit för att jag tror att den personen kommer att klara det. En entreprenör måste prova nya saker hela tiden och får inte vara rädd för att misslyckas.

Hur ser trenderna ut inom ditt område?

– Jag tittar mycket på e-handel och det är fantastiskt. E-handelsrevolutionen har knappt börjat än, vi har bara skrapat på ytan. Tidigare handlade e-handel mest om att flytta köpprocessen online. Nu handlar mycket om mobilen, smart användning av data och förbättrade leverans- och betallösningar.

Vad gör du de dagar när orken sinar?

– Jag har jobbat mycket med hur jag hanterar stress och press, och något jag lärde mig tidigt är att du måste vara snäll mot dig själv. Det är väldigt lätt att bli självkritisk. Fungerar grundgrejerna, som att träna, sova och äta bra, då orkar du mer. Blir du så stressad att du glömmer bort det, då klarar du inte pressen.

Bilder: Elisabeth Toll

För mer karriärtips? Läs även intervjun med Sally Voltaire: Man kan inte göra allt själv – då kollapsar man”

Annons