Känner du dig stressad? Här är 12 saker som kan hjälpa dig
Här på elle.se lägger vi upp många artiklar, spaningar och nyheter varje dag. Det är SÅ roligt att ni gillar det vi gör, att ni läser, likear och delar. Men det finns några artiklar som man nästan blir ledsen över att ni uppskattar – artiklarna om utbrändhet, stress, dåligt mående och utmattningssymptom.
Men just därför fortsätter vi att skriva om det. För att det uppenbarligen är något som berör så många av oss.
Nedan kommer 12 saker att tänka på om man känner sig stressad och börjar närma sig utbrändhet, eller om man känner någon som är.
Obs! Ej vetenskapligt belagd lista, endast baserad på empirisk undersökning med mig själv som enda försöksperson (men jag är mkt pålitlig och ett skitdåligt exempel).
1. Man MÅSTE inte göra någonting
Det finns få saker man måste göra. Man måste ta hand om sina barn/husdjur.Man måste äta. Och man måste sova (både bra mat och sömn på rätt tider är superviktigt för måendet, dålig sömn eller att vakna tidigt är ofta de första signalerna på att kroppen inte mår bra). Men utöver det är det faktiskt inte så mycket saker man måste göra. Världen kommer att fungera ändå. Solen går upp imorgon också. Det man MÅSTE är att ta hand om sig.
2. Ta bort skärmarna
Vi kanske tror att vi inte är beroende av dem. Men om du snabbt räknar efter hur många gånger du tar upp din telefon under en dag eller hur många timmar per kväll du glor på tv eller sitter framför en dator – så inser du att du faktiskt är det. Vår hjärna är inte gjord för att få så många intryck varje dag. Den måste vila. Lägg alla skärmminuter after work på något annat, gärna utomhus, så kommer bara det att göra att du mår bättre (1+1=3).
3. Res/åk/förflytta dig utan din mobil
Apropå punkten ovan. Bestäm dig för att under en vecka, eller varje tisdag, eller alltid på vägen till jobbet (eller valfri tidsintervall som passar dig) att inte använda din telefon under resan till jobbet/skolan. Om du är en av dem som inte glor i din lur i tid och otid – grattis till dig! Då är du en av dem som inte går in i stolpar/medresenärer medan du går/står med nyllet i din telefon. Till alla andra: Läs en bok, se ut genom fönstret, fundera över livet och möt medresenärernas blick.
4. Bär inte världen ensam på dina axlar
Svår punkt. För den är större än tre meningar (vilket i och för sig de flesta av dessa punkter är). Det handlar mycket om ett mind set. Men börja med att bara berätta för dig själv att det är så. Hela jobbet hänger inte på dig. Få saker faller platt utan din inblandning. Du är inte allas egendom. Du bär kanske din familj och dina närmaste vänner men sen bör du bära allt annat tillsammans med andra – helst många.
5. Gå från jobbet när du går från jobbet
Ta inte med dig jobbet hem. Det låter så enkelt – men uppenbarligen är jättemånga jättedåliga på det. Lämna datorn på jobbet. Stäng av notiserna på mobilen. Läs inte mejl efter att du gått från arbetsplatsen. Koppla ned på riktigt.
6. Stäng av dina notiser – till allt
Notiser är ett jädra skit alltså. Stäng av dem. Ingenting, och då menar jag INGENTING, som sker på Facebook/Instagram/Mejlkontot är så pass viktigt att det kräver direkt åtgärd. Ha kvar ringsignalen, det är bra, om något riktigt viktigt händer så kommer det att ringa på din telefon. Allt annat som sker i sociala medier är försumligt*.
*Jo, det är det – om du tänker efter.
7. Avsluta dagen
Hjärnan är superavancerad – men också skitenkel att lura. Så låt oss lura den till bra saker! En bra lögn är att få hjärnan att koppla ihop någonting särskilt med avkoppling.
Till exempel: Få hjärnan att koppla ihop en låt med att dagen är slut och att det är dags att vila. Bestäm dig för en låt som du tycker om och sätt på den i lurarna när du går från jobbet. Säg gärna till dig själv att ”Nu är dagen slut – nu går vi hem” och sen play. Det låter kanske lite töntigt – men det funkar.
Testa gärna innan du hoppar över den här punkten (men tänk på att du måste göra det kontinuerligt under ett par veckor innan du kan utvärdera det). Och viktigt: Att du efter att låten spelats inte gör något jobbrelaterat.
Any annan sak som ersätter låten går givetvis lika bra, vissa byter skor när de går hem och låter det vara the sign till hjärnan.
8. Nästa dag-lista
Ha en lista där du skriver upp saker du ska göra nästa dag. Saker du inte hann med idag men som du behöver agera på dagen efter. Förutom att det hjälper dig att komma direkt in i jobbet dagen efter så fungerar det som en ”avlämning” av dagen och gör det enklare att släppa inför kvällen. Går även att applicera på saker i privatlivet som man har som måsten att göra.
9. Att jobba under begränsad period gör dig inte sämre – det gör dig bättre
En superviktig punkt (inte minst för chefer att förstå gentemot sina anställda) är att ingen av punkterna ovan gör någon till en sämre anställd. Att rama in och strukturera upp sitt jobb och inte ta med sig jobbet hem gör en till en mer effektiv och bättre anställd – och en som håller i längden.
Ofta lägger vi mycket tid och energi på vårt jobb, och det kan vara bra: man kanske vill göra karriär, man älskar kanske sitt arbete och tycker om att jobba och mår bra av det – också. Men ingen utbränd och sjukskriven person gör ett bra jobb. Ofta är det de som verkligen tycker om sitt jobb som är mest i farozonen.
10. Stirra in i en vägg som omväxling.
Jag träffade en gång en läkare, en expert på utmattningsdepressioner, som sa att jag skulle testa att sätta mig framför en vit vägg och titta in i den i 15 minuter. Ingen musik. Inget som stör. Inga ord. Helst inga tankar. Och sedan känna efter hur jag mådde. Testa det du också. Det är ganska obehagligt. Men ett mycket bra (aka dåligt) tecken på att vi gör ingenting alldeles för sällan. Reality check 2.0.
11. Sätt saker i ett perspektiv
Detta är i första hand en tankeutmaning, men det är en viktig en som kan göra stor skillnad. Ofta känns arbetet, eller skolan, som det viktigaste just i stunden, kanske det enda som tar upp dina tankar under en period. Men jämfört med saker som är viktiga på riktigt så är jobbet faktiskt inte så viktigt. Glöm inte att det är familjen och dina vänner, din och deras hälsa som är det verkligt viktiga. Försumma inte tiden med varandra. Tiden är det enda som verkligen inte kommer igen (klyschvarning). Man kan inte alltid tänka så, så klart, saker är viktiga i sin kontext. Men det är viktigt att inte tappa det stora perspektivet.
När du ändå står där och inser att du bara jobbar hela tiden och aldrig har tid med något annat (läs: några andra), fråga dig själv vad som är det värsta som kan hända? Att faila ett prov, missa en deadline eller inte svara på dagens alla mejl är sällan slutet på livet. Och allt som inte är slutet på livet kan man reparera.
12. Var smart
Lyssna på din kropp. Ta smarta beslut. Agera innan det är för sent. Vi har bara en kropp var. Vi måste ta hand om den. Det är det som är smart (inte att jobba jättehårt hela tiden).
13. Ta bort din prestationsångest (och igen – man MÅSTE inte göra någonting)
Ingen av punkterna är några måsten som du nu ska känna att du måste implementera i ditt liv. Det är råd, tankar, inspiration. Bra tips. Saker som kan fungera. Välj ut de som du tror passar dig. Testa. Allra mest handlar det om ett mind set och en inställning. Och att göra det man mår bra av.
Epilog:
Låt oss börja peppa varandra till att säga nej ibland. Till att välja välmående framför måsten. Till att inte försöka bestiga Mount Everest varje dag. Till att det är okej att bara lägga ifrån sig datorn/diskborsten/springskorna och göra nåt annat. Vila lite. Titta på ett träd. Klappa en ko. Pussa någon man tycker om.
Vi säger inte att det är enkelt. Men det är inte så jäkla svårt heller – och hur som helst är det värt det.
LÄS MER:
5 PERSONLIGHETSDRAG SOM RISKERAR ATT GÖRA DIG UTBRÄND
9 TECKEN PÅ ATT DU ÄR NÄRA ATT BLI UTBRÄND
Foto Shutterstock
Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!
Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder ELLE nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.
Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.
”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”
– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.
”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”
– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.
Du får bland annat:
- Hjälp att känna igen och hantera stress
- Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
- Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
- Övningar i andning, mindfulness och acceptans
- Övningar i meditation och kroppskännedom
- Djupavslappning före läggdags
- Video med yinyogapass som släpper spänningar
- Video med stretch som mjukar upp stressade muskler
Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!