Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Kärlekssjuk? 3 negativa effekter av kärlek

28 feb, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Lyckligt förälskad eller sjuk av kärlek? Det finns sanning i båda två och här får du lära dig mer om de negativa effekterna av kärlek som inkluderar både psykiska problem och sänkt immunförsvar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 tips för att hålla liv i relationen under coronaBrand logo
6 tips för att hålla liv i relationen under corona
6 tips för att hålla liv i relationen under corona

De flesta av oss ser kärlek som en av meningarna med livet och något av det bästa mänskligheten kan åstadkomma. Men ibland ligger det faktiskt mycket i uttrycket att vara sjuk av kärlek.

Innan vi går djupare in på vad som kan vara negativt för vår hälsa när vi är kära så fokuserar vi lite på det positiva. Kärlek kan göra att vi mår bättre genom att minska smärtsymtom och stress, stärka vår hjärthälsa och få oss att få bättre självkänsla. Dessutom får kärleken oss att bli fnittriga och pirriga i magen, och trots att det inte har något medicinsk effekt på kroppen så är det ju härligt.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men allt är inte en dans på rosor, ens inom kärlek. Vi ska ta upp tre hälsorelaterade problem som kan drabba den som träffas av Amors pilar.

Kärleken och hormonerna

Att vara kär är som att hälla en hormoncocktail i hjärnan. Ett hormon, som ibland till och med kallas kärlekshormonet, är oxytocin. Den kallas så eftersom den bland annat utsöndras vid sex och beröring.

Annons

Det är också sant att de som är i ett bra förhållande har mer oxytocin i kroppen än andra, men halterna ökar inte förrän efter ungefär ett år i ett förhållande. Det här är förmodligen för att stärka banden mellan parterna och underlätta långa förhållanden.

Men vad händer under det första året? En studie jämförde de som var singlar eller i långa förhållanden med de som just blivit förälskade. Det visade sig att de som var i ett nytt förhållande hade mycket högre halter av stresshormonet kortisol i kroppen. När man sedan testade de här personerna 12 och 24 månader senare var halterna tillbaka på normala nivåer.

De högre nivåerna av kortisol i början av ett förhållande skulle kunna förklaras med att det är stressande för oss att initiera en ny och nära social kontakt, även om det också är härligt.

Mer stresshormoner i kroppen kan leda till en högre risk för infektioner, högt blodtryck och påverkar ditt minne negativt.

Annons

Den stora passionen

Att bli himlastormande kär är underbart, men som du säkert har känt, inte odelat positivt. Redan 1979 skapade den amerikanska psykologen Dorothy Tennov termen ”limerence” för att beskriva den här överväldigande känslan. På svenska skulle vi nog använda ordet kärlekssjuka för att beskriva samma sak.

När vi har drabbas av ”limerence” inkluderar det massor av känslor, till exempel:

  • Okontrollerbara tankar på den du åtrår.
  • En desperat lust att kärleken ska vara besvarad.
  • Skräck för att bli avvisad.
  • Blygsel när hen är närvarande.
  • Ont i bröstet.
  • Brist på fokus på saker som gäller något annat än just den du är kär i.

Det här låter kanske bara som att vara kär, men skillnaden är att när det handlar om ”limerence” är det alla de här sakerna upphöjt gånger tio. Du har säkert hört talas om att människor har begått mord i passionens namn. Nej, det betyder inte att du är garanterad att döda någon bara för att du är kär, men om du drabbas av den här typen av passion fungerar inte din hjärna som den ska. Det finns många rapporterade fall där personer skadat sig själva för att få sympati från den de är kära i, skilt sig eller begått brott i kärlekens namn.

Annons

När de sedan kommit över den här fasen beskriver de det hela som helt okontrollerbara känslor som de senare känner skam inför att de inte kunde stå emot.

Kärlek som drog

Under senare år har forskare studerat de biologiska mekanismerna när man blir kär och jämfört dem med drogberoende. Till exempel vet vi att kärlek triggar igång dopaminet i kroppen, ett hormon som ibland kallas ”sex, drugs and rock’n’roll”-hormonet eftersom det utsöndras när vi gör saker vi njuter av. Ytterligare forskning stärker teorin att kärlek får samma gensvar i hjärnan som ett drogberoende, närmare bestämt kokain.

Det här är inte skadligt, kärlek är ju trots allt inte kokain. Men blir du avvisad av den du är kär i kommer dina reaktioner också bli liknande de som drogberoende får när de tänder av – humörsvängningar, besatthet, världsfrånvändhet, personlighetsförändringar, ökat risktagande och bristande självkontroll. Det här kan leda till ökad risk för spelberoende, sexuellt risktagande och tvångsmässigt shoppande.

Annons

Foto: TT

Inspiration: Medical News Today

 

Läs mer:

Kärlek, sex och relationer – 11 böcker att fynda på bokrean

Varför stannar vi i olyckliga relationer

Singlar är lyckligare och har bättre relationer

Annons