Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Karriärcoachen Andra Farhad: "Jag har aldrig lärt mig hur man ger upp"

29 dec, 2018
AvLovisa Lundström
Börshajens Andra Farhad
Hon förändrar människors liv med sitt företag Börshajen. Andra Farhads mål: att hjälpa de som är på botten upp igen. Drivkraften? Revanschlust!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Andra Farhad får ofta frågan om hur man får pengar att räcka. Hon har gjort det till sin livsuppgift att hjälpa människor som lever på minimal budget. Hur? Genom att lära dem hur pengar kan växa.

Porträtt på Andra Farhad
Andra Farhad.

– Många, framför allt kvinnor och ofta ensamstående mammor, lever på minimal budget och har inte en aning om hur de ska få lönen att räcka hela månaden. Då handlar det om att hitta pengar i vardagen, för de har ingenting att skära ner på. Jag har några småknep för att få lite pengar över. Mest handlar det om att vara kreativ. Många tänker att de måste spara men får panik när lönen inte räcker till det. Jag vänder på det, börja rensa hemma! Sälj allt som ligger oanvänt så får du ett litet startkapital för sparande.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Själv började du spara din veckopeng som 9-åring?

– Ja, det kom naturligt för mig av att se mina föräldrar jobba väldigt mycket och alltid vara beroende av pengar. Jag blev livrädd för att hamna där och har gjort allt för att inte göra det själv. Mina föräldrar hade flytt från krig, kommit till Sverige och startat restaurang.

Många som kommer till Sverige är duktiga entreprenörer men fastnar i branscher som restaurang, kafé, tobakskiosker, taxi. Restaurang är tufft, de slet. Första sex åren jobbade de dygnet runt. Jag tog hand om mina två yngre bröder.

Sedan brann plötsligt restaurangen, försäkringen täckte inte branden och vi förlorade allt. Mamma och pappa försökte bygga upp allt igen men gick i konkurs. De hade inget sparande, ingen trygghet, inga intäkter. Vi var körda ekonomiskt. Jag var 13 och förstod desperationen. Jag hörde hur de bråkade om pengar på nätterna. Det här tände en gnista hos mig, jag måste göra någonting. Men jag hade ingen aning om hur. Jag tänkte att alternativen var att lönespara, vinna på lotto eller råna en bank.

Lite motivation i form av en post-it lapp

Andra Farhad satte sig vid datorn och googlade ”Hur blir man rik”. Hon hamnade i en tråd om att köpa aktier, på sajten Flashback. Hon började läsa på och 15 år gammal satsade hon sina sparpengar, 20 000 kronor, på börsen.

Annons

– Jag var rädd. Mina föräldrar visste inget, jag fick förfalska deras namnteckningar för att få starta eget bankkonto. Jag började investera i ett företag som jag läst om i media. Pengarna växte – jag fick hybris. Jag kände mig odödlig. Adrenalinet rusade i kroppen och jag tänkte fan, nu ska alla våra problem bort! Sedan förlorade jag alla pengarna.

Hur kändes det?

– Det var en kalldusch. Jag fick ont i magen. Men jag visste också att det löser sig. Jag tog ett extrajobb på kafé, fick 56 kronor i timmen. Skolkade från skolan, jobbade helger och kvällar och fick ihop en ny summa att investera. Fortfarande i hemlighet.

Andra halkade efter i skolan. Hon skolkade mycket, hade koncentrationsproblem på grund av ADHD och hamnade ofta i bråk eftersom hon var frustrerad och aggressiv.

– Det var katastrof. Jag gick ut nian med underkänt i alla ämnen utom tre. Min mamma grät på varje utvecklingssamtal. Lärarna sa att det aldrig skulle bli någonting av mig och jag minns att jag tänkte, men varför ska jag då anstränga mig?

Annons

Svek vuxenvärlden dig?

– Absolut! Jag tror på bra ledarskap och jag hade ingen bra ledare. På senare år har gamla lärare hört av sig på Facebook och skrivit att de alltid trott på mig. Det är provocerande eftersom jag inte fick deras stöd när jag behövde det. Jag kände mig aldrig hemma i skolan, tvärtom kände jag mig alltid utanför.

Hemma började Andras mamma undra vad hon gjorde med pengarna hon jobbade ihop.

– Hon såg att jag jobbade massor men aldrig köpte någonting. ”Köper du knark, alkohol eller vad gör du?” Hon var jätteorolig. Jag vågade inte säga att jag handlade med aktier. Men jag insåg att jag hade väldigt mycket att lära mig, mer än jag hade trott från början. Investerande blir man aldrig fullärd i. Man behöver hålla sig uppdaterad konstant för marknaden förändras varje sekund. Man vet aldrig vem personen på andra sidan skärmen är, allt kan hända. Jag började försöka att lära mig strategier snarare än att försöka göra det bästa klippet.

Andra på sitt kontor i Stockholm

Vilken sorts strategier?

– Jag lärde mig att se hur stor risk en investering innebär jämfört med dess möjligheter. Det tar tid. Tiden var min största utmaning, jag ville ju tjäna pengar snabbt. Men jag fick lära mig att jobba med mig själv och mitt tålamod. Jag utvecklades massor under de här åren. Tidigare var jag frustrerad, aggressiv, våldsam, tyckte att livet var orättvist, kände mig sviken av samhället, hade inga vänner. Men någonstans lärde jag mig.

Annons

Hur?

– För det första lyckades jag hålla huvudet ovanför vattenytan tack vare mina föräldrar. Deras kärlek är villkorslös. Sedan lärde jag mig att använda min tankekraft. Tidigare var jag väldigt negativ. Allting sög. Men under första året på gymnasiet blev jag vän med en tjej när jag satte mig bredvid henne på den enda lediga platsen i bussen.

Vi började prata och jag märkte att hon var en tuff brud. Det hände något med mig under den bussresan. Jag fick förtroende för henne. Vi bodde grannar och började hänga. Vi pratade mycket om tankekraft och hon tipsade mig om dokumentären The secret. Jag såg den fem gånger innan polletten föll ner. Då fattade jag att mina tankar styrde mitt liv, och att jag tänkte väldigt mycket negativa tankar.

Andra fick en idé. Hon satte ett gummiband runt handleden. Varje gång hon tänkte en negativ tanke drog hon åt snodden.

– Till slut gjorde det fysiskt ont att tänka negativt. Då förstod jag hur jag skulle ändra mitt tankemönster. Det tog några år innan jag såg förändringarna av det i mitt liv. Jag blev superintresserad av personlig utveckling. Jag tänkte att om jag kan ändra mina tankar, vad mer finns det som inte är bra som jag kan ändra? Jag läste på om ledarskap, hur man leder sig själv och hur man leder andra. Jag gick från att vilja slå folk på käften till att vilja slå dem med häpnad.

Annons

Din inställning till pengar idag?

– Min revanschlust är min drivkraft, pengar har aldrig varit det. Men jag har skapat en relation till pengar som gör mig oberoende. Pengar gör en inte lycklig, det gör kärlek, lojalitet och att ha bra människor omkring sig.

Börshajen
Andra Farhad har ägnat mycket av sin tid åt att arbeta med sin egen personliga utveckling för att komma dit hon är idag.

Vad vill du med Börshajen?

– Utmana normer och maktstrukturer. Jag startade Börshajen för att jag ville göra uppror mot att jag blev ignorerad som kvinna i en mansdominerad bransch. Jag hade kunnat lägga mig platt och välja en annan bransch. Men jag gick igång på det här och försökte hitta en väg fram. Jag ser inte problem. Jag ser bara småhinder som jag måste hoppa över och möjlighet till massa lösningar. Jag vet inte om det är normalt, men det är bra! Jag löser allt. Jag har trott att Börshajen ska gå i kånken hundra gånger. Men jag har aldrig lärt mig hur man ger upp. Jag tänker att jag kommer att falla, men jag ställer mig upp igen.

Annons

Får du den där respekten i dag?

– Jag kräver det. Jag är inte rädd att sticka ut hakan och säga mina åsikter. Jag är trött på jante. Jag är trött på att många kvinnor nöjer sig med medel. Jag vill ha det bästa av det bästa. Om jag ska överleva måste jag vara tuff. Respektera och värdesätta mig själv. Jag var 22 när jag startade Börshajen. Utländsk bakgrund, ingen akademisk utbildning. I starten hade jag ett möte med en stor börs-vd som potentiell investerare.

Jag berättade om mitt mål med företaget, att vara en kostnadsfri utbildningsplattform och att få fler underrepresenterade målgrupper in på kapitalmarknaden, som kvinnor, unga och människor med utländsk bakgrund. Han sa: ”så du menar att vi ska ha en massa kvinnor och invandrare på börsen?” Då sa jag att jag inte ville göra affärer med någon med en så skev människosyn. Och skickade ut honom. Tre sekunder av mod krävdes.

Vad har du fått för feedback från dina användare?

Annons

– Fantastisk. Jag jobbar mycket med sociala medier och det gör inte branschen så jag ligger steget före och kan kommunicera med användarna i deras hemmiljö. Till mitt första event på Hovet kom 7 700 personer. Nyligen fick jag ett sex sidor långt brev från en man i 43-årsåldern. Han hade blivit utnyttjad som barn, varit destruktiv, självmordsbenägen och spelmissbrukare under många år. Han kände att livet var hopplöst men hade för första gången kommit i kontakt med aktier genom Börshajen. Nu efter två år var han skuldfri och hade 150 000 på sparkontot! Det är fantastiskt att kunna bidra till att förändra någons livssituation på det sättet. Mitt mål är att nå dem som är på botten och hjälpa dem upp. Inte de som bor på Östermalm och redan har tjusig bil och lägenhet.

Andra Farhad vid sin plats på Börshajens kontor
Andra Farhad på Börshajens kontor med utsikt över hela Stockholm.

Starka ekonomiska krafter styr världen, hur tänker du kring det?

– Jag är fascinerad av de stora pengaflödena. Det händer hela tiden nya saker. Men med pengar kommer makt. I dag styr en procent av världens befolkning de övriga 99. Tänk om alla småsparare skulle ta den makten istället. Tänk vad det skulle göra för jämställdhet, hållbarhet och klimat. Det finns studier som visar att investera i hållbara företag är 27 gånger mer effektivt än att panta burkar, cykla till jobbet och äta mindre kött.

Annons

Man påverkar med pengar och genom att investera i rätt bolag. I dag är bara tio procent av världens tillgångar investerade i hållbara företag. Det tänker jag mycket på när jag gör mina egna investeringar. Varje krona gör skillnad. Investerar man direkt i ett bolag kan man kolla hur företaget jobbar för att se om de jobbar hållbart. Investerar man i fonder får man ta reda på vad fonden har för innehav och vilken typ av bolag som finns där. Den informationen ska alltid finnas tillgänglig.

Du har tvingats ta emot hat och hot i jobbet?

– Hat är bara en procent av den feedback jag får. Det påverkar mig, men jag har bestämt mig för att inte bry mig. Jag vet att jag provocerar! Jag är ung kvinna. Med utländsk bakgrund. I en mansdominerad värld. Som jag vill demokratisera. Jag var förberedd på det. Men när man väl står där och håller i ett mordbrev är det klart att man påverkas. Och man stöter ju på motstånd vad man än gör – oavsett om man sitter i Ica-kassan eller driver eget bolag. Man kan inte låta sig skrämmas av små kräk. Om någon verkligen vill mig illa skulle de inte skicka ett brev innan. Det är bara för att skrämmas. Och jag är inte rädd. Jag får så mycket kärlek. Jag har en hel armé bakom mig!

Annons

Ditt mål med Börshajen?

– Problemet med ekonomiska utmaningar är inte bara nationellt, det är globalt. Jag vill digitalisera det vi gör så att man inte är beroende av mig. Först Sverige och Norden. Sedan vill jag få ut det i världen, bygga ett internationellt företag.

Vad gör du på fritiden?

– Min fritid väljer jag att spendera på mitt jobb. För att det är så kul. Jag har kunder hemma på kvällar och helger och ordnar middagar för folk jag tycker borde träffas. Jag har aldrig tänkt på att jag behöver fritid. Jag får energi av högt tempo. Hur skulle jag inte kunna lägga varje vaken minut på att göra det jag älskar?

Namn: Andra Farhad.
Ålder: 25 år.
Familj: Mamma, pappa, två bröder.
Yrke: Grundare av företaget Börshajen som erbjuder kostnadsfria utbildningar om sparande och investering för att hjälpa underpresterande grupper in på kapitalmarknaden.
Bor: Stockholm.
Följ: @borshajen

Annons

Läs mer:

Så får du ordning på din karriär – en gång för alla

Vill du byta bana? 11 tips som gör karriärbytet enklare

Foto Alma Vestlund/Studio Emma Svensson.

Annons