Katarina Wennstam prisas av FN för sin kvinnokamp
I 20 år har författaren och journalisten Katarina Wennstam skakat om den svenska samhällsdebatten med sina inlägg om mäns våld mot kvinnor. I otaliga reportage har hon bland annat mött kvinnor som utsatts för våldtäkt och övergrepp, men 45-åringen har också skrivit fiktiva (och prisade) romaner om trafficking och sexhandel.
Genom åren har hennes kvinnokamp uppmärksammats med en rad utmärkelser – och i dag är det dags igen. Nu tilldelas Wennstam Svenska FN-förbundets pris för Mänskliga Rättigheter:
”Årets MR-pristagare har haft avgörande betydelse för den svenska samhällsdebatten om flickors och kvinnors rättigheter på 2000-talet. Hon pekar i reportage och skönlitterära verk på hur rättssamhället sviker våldsutsatta och hur samhället fördömer den som vill leva ett liv i frihet. Som journalist, författare och debattör står hon alltid på utsatta flickors och kvinnors sida”, lyder en del av motiveringen.
”Det börjar hända saker nu”
I ett nytt inlägg på Instagram tackar författaren för det fina priset och försäkrar samtidigt att hon aldrig kommer att ge upp:
” Jag är så hedrad och glad för detta. För kvinnors rätt till kroppslig integritet och kampen mot mäns våld mot kvinnor handlar om just mänskliga rättigheter. Jag lovar att fortsätta kämpa, för jag blir bara mer och mer övertygad om att vi alla verkligen kan göra skillnad. I stort och i smått, varje dag”, skriver hon.
Under fredagsmorgonen gästade Katarina Wennstam Nyhetsmorgon för att just prata om vikten att fortsätta kämpa för flickors och kvinnors rättigheter:
– Jag önskar att det fanns en dag då jag kunde luta mig tillbaka och känna mig färdig med det här, men där är vi inte riktigt än, säger hon i programmet och fortsätter:
– Samtidigt så börjar det hända saker nu på ett helt annat sätt än för 20 år sedan. Efter metoo och många år av träget arbete så pratar vi nu om tjejers och kvinnors rättigheter på ett helt annat sätt.
Här kan du se hela intervjun med Katarina Wennstam i Nyhetsmorgon.
Läs mer:
Inget land i världen uppnår FN:s mål om jämställdhet
7 kända kvinnor som utsatts för misshandel – här är deras egna ord
Så gick det till när kvinnor fick rösträtt i Sverige
Foto: TT//Lina Larsson