Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Kickstarta sparandet i höst – här är expertens bästa tips

13 sep, 2019
AvEmma Castman
Hur mycket bör man spara varje månad, och vad är egentligen en bra buffert? Ekonomiexperten Magnus Hjelmér delar med sig av sina bästa tips för att kickstarta sparandet – och på sikt äga sin ekonomi.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den senaste tiden har vårt intresse för sparande ökat. Ett positivt trendbrott som på sikt leder till större frihet och mera makt. Men hur ska vi egentligen tänka när det kommer till pengar och ekonomi – är aktier och fonder bättre än ett traditionellt sparkonto eller tvärtom?

Enligt Magnus Hjelmér, privatekonom på ICA Banken och bloggare på Vardagsekonomen, skiljer sig svaret åt beroende på förutsättningar, framtidsplaner och livsstil.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Vilken sparform du ska välja beror på dina sparmål. På lång sikt (mer än fem år) rekommenderar jag fonder. Gärna med en bas av globalfonder, en mindre andel Sverigefonder och krydda med lite tillväxtfonder. Ska man använda pengarna inom fem år skulle jag rekommendera ett sparkonto med insättningsgaranti, säger Magnus och fortsätter:

– Aktier kan också vara ett alternativ för de som vill spara långsiktigt, men det krävs mer av spararen och innebär högre risk. Om man är medveten om risken och känner att man vill lägga lite mer tid på sitt sparande så tycker jag att aktier är ett bra komplement till sitt övriga sparande.

Annons

Skapa en stabil buffert

Ett smart sparande kräver alltså tydliga sparmål – och för de som inte har satt sig in i sin ekonomi ännu är en stabil buffert viktigt att prioritera. Det är nämligen en grundläggande byggsten som lindrar den ekonomiska oron.

– Hur stor buffert man behöver beror till största del på hur man bor. Äger man sitt boende behöver bufferten vara högre än om man exempelvis hyr sin bostad. Bor man i villa rekommenderar jag att ha en buffert på minst tre till fyra månadslöner och om man bor i en bostadsrätt räcker det med en mindre buffert, mellan två och tre månadslöner.

Kom igång med sparandet – Magnus tre bästa tips

1. Börja smått

Många bäckar små är ett bra uttryck som visar på att det inte behövs några stora summor pengar för att bygga upp ett sparkonto. Börja ditt sparande på direkten och avsätt 100 kronor på ett separat konto. Det viktiga är att komma igång och så kan du under nästa vecka eller månad öka summan.

Annons

2. Sätt upp ett långsiktigt mål

Ett vanligt misstag är att sätta upp ett alltför kortsiktigt mål. Den främsta anledningen till detta är att vi människor har svårt att planera flera år fram i tiden. Se därför till att försöka ändra din sparattityd. Fokusera på att bygga upp en långsiktig buffert parallellt med att du sparar till nästa semesterresa.

3. Undvik onödiga utgifter

Under en månad ligger vi ute med flera onödiga kostnader som enkelt går att undvika. Se till att lägga undan 20 minuter i slutet av varje månad för att se över dina transaktioner. Förhoppningsvis hittar du minst tre mindre utgiftsposter som du kan få bort till nästa månad, vilket kan leda till att du i slutändan kan spara tusentals kronor.
Sugen på mer sparinspiration? Här är tips på fem bra Instagramkonton att följa:

  • Levabilligt – Ett konto med enkla och roliga spartips i vardagen.
  • Plånbokssmart – Ett konto med fokus på en mer hållbar och stressfri vardagsekonomi.
  • Spargurun – Ett konto för dig som vill komma igång med aktiesparandet.
  • Ekonomispecialisten – Ett konto med spartips för dig som är egenföretagare.
  • Thebudgetmom – Ett konto som ger dig ett internationellt perspektiv på privatekonomi.

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Delad eller gemensam ekonomi? 4 lösningar värda att diskutera

Feministisk ekonomiklubb guidar: 5 steg till ekonomiskt självförtroende

Kartläggning: Så mycket pengar tjänar Isabella Löwengrip

Annons