Kirra vårläsningen: 7 boksläpp att se fram emot
Japanska författare, franska rebeller eller en nyutgåva från 1963? Bokvåren närmar sig med stormsteg och de lockande titlarna är minst sagt många.
Mieko Kawakami: Alla nattens älskare
Den japanska författaren Mieko Kawakami översattes för första gången till svenska under 2022, när hennes roman Bröst och Ägg gjorde entré. I april kommer ännu en av hennes omtalade titlar, översatt till svenska: Alla nattens älskare. I boken följer vi den frilansande korrekturläsaren Fuyuko Irie. Hon är 30-plus, lever ensam och har svårt att prata med andra. När hon en dag får syn på sin spegelbild i ett skyltfönster ser hon en tråkig, märklig och själlös kvinna – och där och då bestämmer sig Fuyuko för att göra något åt saken. Ett slumpartat möte med en man väcker något i henne, men vad krävs egentligen för att ge mening till ett liv?
Inför lanseringen av Bröst och Ägg gjorde ELLE en intervju med Mieko Kawakami om skrivande, självkärlek och den japanska moderna kvinnan. Läs hela intervjun HÄR.
Utgivningsdatum: 20:e april.
Alla nattens älskare
av Mieko Kawakami
Donia Saleh: Röd Galla
Efter den hyllade och träffsäkra debutromanen Ya Leila från 2020 utkommer Donia Saleh med ett nytt verk: Röd Galla. Det här vet vi om berättelsen:
Bara elen skonar Golan från minnena av blodet som sprätter mellan bergen, männen, mödrarna och vallmon. När Golan rullar igång saliven efter elbehandlingarna är det hennes systerdotter Aya som sitter intill henne, som stryker hennes handrygg precis som hon stryker gamlingarnas på hemtjänsten. Resten av familjen har avlägsnat sig, men Aya betraktar sin moster med skräck och förtjusning. Samtidigt som Aya tränger sig längre in i Golans tillvaro och sin egen ensamhet är det något inom henne som hotar att sprängas.
Utgivningsdatum: 8:e mars.
Röd galla
Gunilla Thorgren: Franska revolutionens rebell
Gunilla Thorgren besitter en lång feministisk bakgrund, bland annat som medlem i 70-talets Grupp 8 och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska Museum. I hennes nya bok, Franska Revolutionens Rebell, bekantar hon sig med ett namn som Gunilla själv, av ren slump, upptäckte i en bokhandel i New York på 90-talet: Olympe de Gouges.
Det visar sig att Olympe skrev pjäser, romaner, essäer och mängder av politiska pamfletter i Paris i slutet av 1700-talet. Hon fanns med i upplysningens innersta krets, och hon var pionjär som feminist, antirasist och antivåldsaktivist. Men vem var hon egentligen? Vad gjorde hon för avtryck i den numera mytomspunna revolutionen och hur påverkade hon andra kvinnors engagemang? Och varför har hon, i över 200 år, marginaliserats i historieskrivningen?
Utgivningsdatum: 27:e februari.
Franska Revolutionens Rebell
av Gunilla Thorgren
Brigitte Reimann: Syskonen
Våren 1961, bara månader innan Berlinmuren byggs, får Elisabeth veta att hennes bror Uli bestämt sig för att lämna Östtyskland. Mellan syskonen som alltid stått varandra ovanligt nära öppnar sig nu en avgrund. Elisabeth har bara några få dagar på sig att övertala Uli att stanna. Brigitte Reimanns Syskonen är en berättelse om lojalitet, ideal, frihet och mod. Romanen utkom första gången 1963 i Östtyskland och ges nu första gången ut på svenska. Översättningen utgår från den nyutgåva som kom 2023, där en rad statskritiska passager som strukits i den första utgåvan införts på nytt.
Utgivningsdatum: 8:e april.
Syskonen
av Brigitte Reimann
Jenny Holmqvist: Strålarna
Efter debuten Drift kommer Jenny Holmqvists andra roman, Strålarna, där vi lär känna sextonåriga Selene. Hon har rest med sin mamma, skådespelaren och modellen Annie, till Sóller på Mallorca. När Selene möter Sun, som kör svarttaxi och städar i nationalparker men som egentligen drömmer om en filmkarriär, förbyts tristessen och ensamheten på ön mot förväntan. Samtidigt börjar hennes mamma agera alltmer oberäkneligt.
Strålarna sägs vara en en suggestiv roman om en mor och en dotter, förälskelse och film, yta och förställning, avund och pengar.
Utgivningsdatum: 20:e mars.
Strålarna
av Jenny Holmqvist
Sara Recabarren: Irans döttrar
En ung kvinna dödas på grund av sin klädsel. Det är september 2022 i Teheran, och händelsen blir startskottet för en feministisk revolution med slagorden ”kvinna, liv, frihet”. Hemma i Sverige följer journalisten Sara Recabarren utvecklingen noga och för att förstå dagens kamp söker hon bakåt i historien till 70-talet, när hennes mamma jobbade på Irans kvinnoorganisation.
Irans döttrar är en personlig berättelse om hur livet förändrades efter revolutionen - för Sara, hennes mamma och miljontals andra kvinnor - men också en berättelse om den pågående kampen för att vinna tillbaka kvinnors rättigheter i Iran.
Utgivningsdatum: 8:e februari.
Irans döttrar
av Sara Recabarren
Maria Kjos Fonn: Heroin chic
Elise kommer från ett musikaliskt och välartat hem i Uranienborg i Oslo. Allt är till synes tryggt. Ändå vill hon bort. Hon vill vara viktlös, inte sätta några spår. Hon testar allt: askes, överskridanden, för lite av för mycket. Så plötsligt sitter det. Ruset som ger henne allt hon önskat sig – nämligen ingenting. Att tona ut, bli avdomnad.
Författaren till Heroin chic, Maria Kjos Fonn, är en av de starkaste unga litterära rösterna i Norge och hennes verk kretsar kring rus, missbruk och om att hitta sig själv i en värld av bristande omsorg och försummelse.
Utgivningsdatum: 5:e april
Heroin chic
av Maria Kjos Fonn