Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Köttfri måndag: Stella McCartneys gröna meny

17 sep, 2012
AvLisa Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vår favoritdesigner Stella McCartney väljer vegetariskt varje dag. I nya kokboken Köttfri måndag delar hon med sig av sina bästa recept. Här bjuder hon ELLEs läsare på en perfekt måndagsmeny.

av ANNIE RIGG  foto TARA FISHER

Meat free Monday är en kampanj startad av Stella, Mary och Paul McCartney 2009. Idén är att uppmuntra världen att välja vegetariskt åtminstone en dag i veckan för miljöns, djurens och hälsans skull. 2011 släppte de kokboken The meat free Monday cookbook i England och nu i september släpps den på svenska via Isaberg förlag. Om hela världen valde vegetariskt åtminstone en dag i veckan skulle det göra stor skillnad för miljön på vår planet.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

 

FRUKOST

Blåbärspannkakor
12 st

225 g vetemjöl

3 tsk bakpulver

en nypa salt

4 msk strösocker

50 g osaltat smör, smält

1 1/4 dl ekologisk mjölk

1 1/4 dl ekologisk filmjölk

2 stora ekologiska ägg, vispade

1 tsk vaniljsocker

150 g frysta blåbär, tinade

Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Gör ett hål i mitten och häll ner det smälta smöret, mjölken, filmjölken, de vispade äggen och vaniljsockret. Rör med en handvisp ihop de torra ingredienserna med de rinnande lite i taget och fortsätt

att vispa tills det blir en jämn smet.

Vänd ner blåbären. Smält en smörklick i en stor stekpanna med medelstark värme och snurra stekpannan så att smöret täcker hela pannans botten. Häll i drygt 1/2 dl pannkakssmet i den varma stekpannan och grädda i 1 minut eller tills det blir bubblor på ytan. Vänd pannkakan och grädda på andra sidan tills den får en gyllenbrun färg och har rest sig. Ta pannkakan ur pannan och håll varm under lock medan resten av smeten gräddas.

Annons

Servera pannkakorna ovanpå varandra i högar strödda med florsocker, en näve extra blåbär och en rejäl klick ekologisk lönnsirap.

 

LUNCH

Puylinser och rostad röd paprika med getost
4 personer 

Linser har använts i matlagning i tusentals år. De är rika på protein och vitaminer. Många kockar anser att puylinser är den bästa linssorten. De är grönblå och har en pepprig smak.

3 röda paprikor

175 g puylinser

1 rödlök, hel

färska kvistar av oregano och timjan

4 msk soltorkade tomater, hackade

100 g smulad getost

4 msk nyhackad persilja, oregano och timjan

4 msk olivolja extra virgin

1 matsked saft från citron

salt och nymalen svartpeppar

Värm ugnen till 200° och rosta paprikorna på en bakplåt i 30 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse. När de svalnat kärnar man ur och skalar dem, och skär dem i strimlor. Ställ undan.

Skölj puylinserna noggrant och koka i 3 1/2 dl vatten med den hela rödlöken och örtkvistarna. De här linserna blir snabbare färdigkokta än andra sorter, cirka 15 minuter. Häll av vattnet. Grovhacka rödlöken och lägg tillbaka bland linserna. Ta bort örtkvistarna. Medan det fortfarande är varmt häller man i tomaterna och getosten och rör försiktigt om. Krydda. För att göra dressingen blandar man resten av ingredien-serna. Häll den över lins-blandningen och blanda väl. Lägg upp linserna med paprika-strimlorna på tallrikar. Strö över örtkryddorna och servera.

Annons

 

MIDDAG

Stellas vegetariska lasagne
4 personer 

3 msk olivolja

1 aubergine, skuren i 1 cm breda skivor

1 stor zucchini, i skivor

250 g mozzarella, avhälld

8–10 torra lasagneplattor

2 msk nyriven parmesanost

till ostsåsen
30 g smör

3 msk vetemjöl

5 1/2 dl ekologisk mjölk

100 g riven gruyèreost

salt och nymalen svartpeppar

till tomatsåsen
1–2 msk olivolja

1 lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 matsked tomatpuré

400 g tomater på burk

150 g körsbärstomater, halverade

1 tsk socker

2 msk nyhackade basilikablad

Värm ugnen till 200°. Värm 1 matsked av olivoljan i en stor stekpanna på hög värme, lägg aubergineskivorna i ett lager och fräs tills de blir gyllenbruna på

båda sidor. Fortsätt med resten av auberginen och sedan zucchinin och häll i mer olja i pannan efter behov. Gör tomatsåsen. Värm olivoljan i en kastrull, lägg i löken och fräs tills den blir mjuk men inte fått färg. Häll i vitlöken och fortsätt fräsa i 1 minut. Häll i tomatpurén tillsammans med både tomaterna och sockret och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka på medellåg värme i 20 minuter tills såsen reducerats, tjocknat en aning, täcker baksidan av en sked och är slät och blank. Ta bort från plattan och rör ner gruyèreosten. Lägg över hälften av tomatsåsen i botten av en ugnsfast form på 20 x 30 cm. Lägg över hälften av auberginen och zucchinin. Dela hälften av mozzarellan i bitar, strö dem över grönsakerna och lägg sedan ett lager med lasagneplattor ovanpå. Upprepa dessa lager en gång till. Ös ostsåsen över det sista lasagnelagret, strö över parmesanosten och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter tills det blivit gyllenbrunt och börjat bubbla.

 

Annons