Köttfri måndag: Stella McCartneys gröna meny
Vår favoritdesigner Stella McCartney väljer vegetariskt varje dag. I nya kokboken Köttfri måndag delar hon med sig av sina bästa recept. Här bjuder hon ELLEs läsare på en perfekt måndagsmeny.
av ANNIE RIGG foto TARA FISHER
Meat free Monday är en kampanj startad av Stella, Mary och Paul McCartney 2009. Idén är att uppmuntra världen att välja vegetariskt åtminstone en dag i veckan för miljöns, djurens och hälsans skull. 2011 släppte de kokboken The meat free Monday cookbook i England och nu i september släpps den på svenska via Isaberg förlag. Om hela världen valde vegetariskt åtminstone en dag i veckan skulle det göra stor skillnad för miljön på vår planet.
FRUKOST
Blåbärspannkakor
12 st
225 g vetemjöl
3 tsk bakpulver
en nypa salt
4 msk strösocker
50 g osaltat smör, smält
1 1/4 dl ekologisk mjölk
1 1/4 dl ekologisk filmjölk
2 stora ekologiska ägg, vispade
1 tsk vaniljsocker
150 g frysta blåbär, tinade
Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en bunke. Gör ett hål i mitten och häll ner det smälta smöret, mjölken, filmjölken, de vispade äggen och vaniljsockret. Rör med en handvisp ihop de torra ingredienserna med de rinnande lite i taget och fortsätt
att vispa tills det blir en jämn smet.
Vänd ner blåbären. Smält en smörklick i en stor stekpanna med medelstark värme och snurra stekpannan så att smöret täcker hela pannans botten. Häll i drygt 1/2 dl pannkakssmet i den varma stekpannan och grädda i 1 minut eller tills det blir bubblor på ytan. Vänd pannkakan och grädda på andra sidan tills den får en gyllenbrun färg och har rest sig. Ta pannkakan ur pannan och håll varm under lock medan resten av smeten gräddas.
Servera pannkakorna ovanpå varandra i högar strödda med florsocker, en näve extra blåbär och en rejäl klick ekologisk lönnsirap.
LUNCH
Puylinser och rostad röd paprika med getost
4 personer
Linser har använts i matlagning i tusentals år. De är rika på protein och vitaminer. Många kockar anser att puylinser är den bästa linssorten. De är grönblå och har en pepprig smak.
3 röda paprikor
175 g puylinser
1 rödlök, hel
färska kvistar av oregano och timjan
4 msk soltorkade tomater, hackade
100 g smulad getost
4 msk nyhackad persilja, oregano och timjan
4 msk olivolja extra virgin
1 matsked saft från citron
salt och nymalen svartpeppar
Värm ugnen till 200° och rosta paprikorna på en bakplåt i 30 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse. När de svalnat kärnar man ur och skalar dem, och skär dem i strimlor. Ställ undan.
Skölj puylinserna noggrant och koka i 3 1/2 dl vatten med den hela rödlöken och örtkvistarna. De här linserna blir snabbare färdigkokta än andra sorter, cirka 15 minuter. Häll av vattnet. Grovhacka rödlöken och lägg tillbaka bland linserna. Ta bort örtkvistarna. Medan det fortfarande är varmt häller man i tomaterna och getosten och rör försiktigt om. Krydda. För att göra dressingen blandar man resten av ingredien-serna. Häll den över lins-blandningen och blanda väl. Lägg upp linserna med paprika-strimlorna på tallrikar. Strö över örtkryddorna och servera.
MIDDAG
Stellas vegetariska lasagne
4 personer
3 msk olivolja
1 aubergine, skuren i 1 cm breda skivor
1 stor zucchini, i skivor
250 g mozzarella, avhälld
8–10 torra lasagneplattor
2 msk nyriven parmesanost
till ostsåsen
30 g smör
3 msk vetemjöl
5 1/2 dl ekologisk mjölk
100 g riven gruyèreost
salt och nymalen svartpeppar
till tomatsåsen
1–2 msk olivolja
1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 matsked tomatpuré
400 g tomater på burk
150 g körsbärstomater, halverade
1 tsk socker
2 msk nyhackade basilikablad
Värm ugnen till 200°. Värm 1 matsked av olivoljan i en stor stekpanna på hög värme, lägg aubergineskivorna i ett lager och fräs tills de blir gyllenbruna på
båda sidor. Fortsätt med resten av auberginen och sedan zucchinin och häll i mer olja i pannan efter behov. Gör tomatsåsen. Värm olivoljan i en kastrull, lägg i löken och fräs tills den blir mjuk men inte fått färg. Häll i vitlöken och fortsätt fräsa i 1 minut. Häll i tomatpurén tillsammans med både tomaterna och sockret och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Koka på medellåg värme i 20 minuter tills såsen reducerats, tjocknat en aning, täcker baksidan av en sked och är slät och blank. Ta bort från plattan och rör ner gruyèreosten. Lägg över hälften av tomatsåsen i botten av en ugnsfast form på 20 x 30 cm. Lägg över hälften av auberginen och zucchinin. Dela hälften av mozzarellan i bitar, strö dem över grönsakerna och lägg sedan ett lager med lasagneplattor ovanpå. Upprepa dessa lager en gång till. Ös ostsåsen över det sista lasagnelagret, strö över parmesanosten och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter tills det blivit gyllenbrunt och börjat bubbla.