Krämig och nyttig glass på golden milk
Golden milk har seglat upp och blivit en favorit i hälsokretsar, före grönkål, chia och matcha.
Den gyllene mjölken görs av den välgörande och härligt gula gurkmejan som huvudingrediens, som sedan blandas med ingefära, vatten, kokosolja, mandelmjölk och valfri smaksättning.
Nu kommer golden milk i en uppdaterad sommarversion – perfekt om du vill kunna unna dig med gott samvete.
LÄS OCKSÅ:
Golden milk – gör hälsodrycken alla pratar om
Vad är aquafaba? Få koll på senaste hälsosnackisen!
7 glassbarer i Stockholm alla glassälskare borde prova
Läs även: Golden milk – gör hälsodrycken alla pratar om!
Krämig och nyttig golden milk-glass
8 portioner
Ingredienser:
- 4 dl kokosmjölk
- 4 bitar färsk ingefära, cirka 2 cm styck
- 0,5 dl ekologisk lönnsirap (tillsätt mer om du vill ha glassen sötare)
- En nypa havssalt
- 2 msk torkad och malen gurkmeja
- ½ msk malen kanel
- 0,5 krm svartpeppar
- 1 msk vaniljpulver
- 2 tsk olivolja (valfritt)
- 0,5 krm kardemumma (valfritt)
Gör så här:
1. Blanda kokosmjölk, färsk ingefära, lönnsirap, havssalt, gurkmeja, kanel, peppar och kardemumma i en stor kastrull på medelvärme. Vispa så att alla ingredienser kombineras och låt sjuda upp.
2. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt vaniljpulver, rör om. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av de kryddor du vill förstärka.
3. Häll över smeten i en annan behållare och låt svalna till rumstemperatur. Täck sedan över och låt stå i kylskåpet i några timmar.
4. Ta ut behållaren och ta bort ingefärabitarna. Rör i olivoljan för extra krämighet, blanda ordentligt.
5. Häll över blandningen i en glassmaskin* och följ anvisningarna. När det är färdigblandat, häll över glassen i en frystålig behållare. Täck över och ställ in i frysen i fyra till sex timmar eller tills glassen känns klar. Servera!
*Har du ingen glassmaskin går det bra att använda en frystålig behållare. Rör då om glassmeten varannan timme och försök få i så mycket luft som möjligt för att undvika att den blir för kompakt.
Golden milk-glassen håller i cirka 10 dagar i frysen.
Foto: Shutterstock