Kulturkoll i september – 7 favoriter att spana in
1. Mina favoriter: Alma Pöysti
Den 1 september är det premiär för Fares Fares film En dag och en halv, på Netflix. I en av huvudrollerna ser vi Alma Pöysti. Vi bad henne dela med sig av sina kulturfavoriter just nu.
Tittar på:
”Moln. När en försöker vända blicken bort från skärmen och självet. Då hjälper moln.”
Läser:
”Binas hemliga liv av Thor Hansson. Bin är fascinerande små varelser som gör en enorm skillnad i vår värld. Det är så fantastiskt mycket vi inte har en aning om …”
På repeat:
”Maustetytöt. Finlands svar på Spice Girls. Suveränt band.”
Poddfavorit:
”Beautiful/Anonymous. En podd som ständigt överraskar. Generösa, avslappnade och ofta berörande samtal.”
Besöker:
”Teater, jag får aldrig nog av den kollektiva, filosofiska, underhållande händelsen en teaterföreställning kan vara.”
Följer:
”Celeste Barbers humor är avslöjande och träffsäker. Hon har en skarp och generös blick på kvinnan, kroppen och behagandet. Politiskt och roligt!”
2. Bok: Själens telegraf
Efter senaste succéromanen, Ett system så magnifikt att det bländar, är Amanda Svensson äntligen tillbaka med en ny bok. Själens telegraf utspelar sig på 90-talet och handlar om Iris, som trettonåring i Somerset, England – där hon lever ensam med sin mamma omgiven av oro, och som nittonåring i Glasgow, Skottland, där hon träffar musikern Rupert. Perfekt läsning när höstmörkret börjar smyga sig på!
Släpps 28/8 på Norstedts.
3. Utställning: Gabrielle Chanel. Fashion manifesto
Ska du ta tåget till London i höst? Passa på att boka in ett besök på V&A. Där visas nämligen Storbritanniens första utställning om den franska, mytomspunna och numera legendariska modedesignern Coco Chanel. Eller Gabrielle, som hon egentligen hette. 200 looker från modehusets start 1910 till designerns sista visning 1971 utlovas och däribland en rad kända plagg som burits av stjärnor som Lauren Bacall och Marlene Dietrich.
Utställningen visas på Victoria & Albert Museum i London, 16 september–25 februari 2024.
4. TV-serie: Painkiller
Sedan det beroendeframkallande läkemedlet OxyContin lanserades i slutet av 1900-talet har en halv miljon människor dött i den så kallade opioidkrisen i USA. Netflix nya serie berättar om familjen bakom läkemedelsföretaget som utvecklade OxyContin, om drabbade, anhöriga och de som ledde utredningen av företaget. Uzo Aduba (känd från Orange is the new black) spelar utredningsledaren Edie Flowers, Matthew Broderick spelar Richard Sackler, vd för läkemedelsföretaget.
Visas nu på Netflix.
5. Intervju: Atefeh Sebdani
När hon började berätta om sin svåra barndom på Instagram var det läskigt först, men snart märkte hon att hennes ord kunde hjälpa andra. Nu har Atefeh Sebdanis berättelse blivit boken Min hand i min. Att skriva en bok var en dröm som hon som liten aldrig vågade drömma.
– Jag såg aldrig mig själv bli vuxen. Mitt liv handlade om att ta mig genom dagen och jag valde varje dag att stanna kvar, för jag hade lovat min mamma att ta hand om mina bröder. Vi var i en fruktansvärd miljö där jag inte kunde lämna dem ensamma.
När hon var två år tvingades Atefeh Sebdani fly första gången, med sin familj. Föräldrarna var politiskt aktiva i Iran, hennes ena lillebror var bebis och mamman gravid med den andra. Efter en svår tid på flykt anslöt föräldrarna till den militära oppositionen i Irak – ”Det var som ett paradis, vi hade mat på bordet och vänner för första gången” – tills kriget kom och lägret blev för osäkert för alla barn som då smugglades ut ur landet utan sina föräldrar. Atefeh var då fem år.
– Jag hörde hela tiden mammas ord: ”Vi ses snart, ta hand om dina bröder.”
Ni hamnar till slut i Göteborg, hos ett par som tillhör samma rörelse som era föräldrar.
– Rörelsen kallas sekt av många och paret blir våra fosterföräldrar. Under uppväxten utsätts vi för övergrepp, fysiska, sexuella och mentala. Vi försöker bara överleva i väntan på mamma som aldrig dyker upp.
Hur var det att gå tillbaka i minnet och skriva om det?
– Det jag fick göra var att släppa sargen. Jag har alltid tvingats vara stark, men nu tillät jag mig att vara skör. Nu har jag barn själv och jag har varit rädd för att se mig själv i dem och förstå ännu mer hur liten jag var. Jag hittade ett foto som var taget strax före katastrofen och då bröt jag ihop. Jag har gråtit många gånger, men nu lät jag mig själv också faktiskt tycka synd om det här lilla barnet som inte har en aning om vilket helvete som väntar.
När började det vända för dig?
– Jag vill inte avslöja för mycket ur boken, men det vänder när jag är på botten och tror att jag inte orkar mer. Därifrån vågar jag stå upp för mig själv och kämpa för en ljusare tid. Det är en tung bok, jag vet det. Men den slutar hoppfullt.
Vad hoppas du ge dina läsare?
– Jag tror att många kan känna igen sig i delar av boken och därmed känna sig mindre ensamma. Förstå att det kan bli bättre, att det finns ett liv bortanför mörkret. Det trodde inte jag. Jag hoppas också att fler vuxna vågar ta ansvar och vara besvärliga när det gäller barn som har det svårt, gentemot vuxna och myndigheter. Jag blir så glad när någon har läst något jag har skrivit och vågar stå upp för något. Det är det allt handlar om, att tillsammans jobba för ett bättre samhälle.
Min hand i min släpps 18 augusti på Albert Bonniers Förlag.
6. Trenden: Tidsresor
Bok: Ett liv till
Journalisten Åsa Avdics nya bok handlar om spiritisten Thomas Bradford och hans assistent, Ruth Doran. Året är 1921 i USA och de utforskar möjligheten att ta kontakt med ”andra sidan”. Bygger delvis på verkliga händelser. Släpps 18/8 (Albert Bonniers Förlag).
Bok: Om uträkning av omfång 1
Danska Solvej Balles hyllade första bok i vad som ska bli en septologi. Om Tara Selter som upptäcker att hon vaknar samma dag som just passerat. Och sedan igen och igen, medan tiden går – men bara för henne. Släpps 29/8 (Wahlström & Widstrand).
TV: Tätt inpå huden
Dokumentär om NK:s franska damskrädderi (som aktualiserats i utställningen Nordens Paris på Nordiska museet) och om tre av kvinnorna som lät sy upp sina kläder där: Else Kleen, Nanna Svartz och Kerstin Meyer. Premiär 22/8 på Svt.
7. Citatet
2023 rasar världen ännu en gång över fjollor, feminina bögar, dragqueens och transpersoner. Konservativa krafter som upprörs över allt som är rosa, glittrigt och roligt.
Jonas Gardell konstaterar att hans kommande bok, Fjollornas fest, som han skrivit på i flera år nu är aktuellare än någonsin. Släpps 10/9 (Norstedts).